Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Noi reglementari privind libertatea de mişcare a muncitorilor

Email Imprimare PDF

Noi reglementari privind libertatea de mişcare a muncitorilor

Serviciul Public Federal pentru locuri de munca şi integrare sociala din Belgia a adus recent lamuriri privind libertatea de mişcare a muncitorilor în Belgia. Începând cu data de 5 decembrie 2008, s-a decis extinderea cu înca trei ani, pâna la 1 ianuarie 2012, a restricţiilor privind accesul liber pe piaţa muncii impuse imigranţilor din România şi Bulgaria. Motivele invocate de cabinetul belgian au fost criza financiara globala şi rata ridicata de şomaj din zonele de sud ale ţarii. Decizia Belgiei este urmarea unor masuri similare luate recent de catre Olanda şi Luxemburg. Belgia a fost una dintre ţarile UE care au impus restricţii de doi ani pe piaţa muncii cetaţenilor din România şi Bulgaria, la data aderarii celor doua state la blocul comunitar – 1 ianuarie 2007. La doi ani de la ultimul val de extindere, statele membre UE pot prelungi reglementarile temporare referitoare la accesul noilor membri UE pe piaţa muncii cu înca trei ani. Ulterior, ele pot decide aplicarea în continuare a restricţiilor timp de înca doi ani – perioada totala fiind aşadar de şapte ani de la aderarea României şi Bulgariei.

Românii au în prezent nevoie de un permis de munca pentru a putea lucra legal în Belgia şi trebuie sa se faca dovada ca pe piaţa belgiana a muncii nu a fost identificat un lucrator pentru postul pe care se doreşte angajarea cetaţeanului român, motiv pentru care românii pot lucra doar daca obţin un permis de munca de la autoritaţile competente.

Potrivit Oficiului pentru Migraţia Forţei de Munca (OMFM), legislaţia belgiana prevede 3 categorii de permis de munca: de tip A, cu o durata nelimitata, valabil pentru toate profesiile salariate, de tip B, cu valabilitate determinata, de maximum 12 luni, care da dreptul la ocuparea unui loc de munca doar la un angajator şi de tip C, cu durata determinata şi valabil pentru toate profesiile salariate. Pentru angajaţii titulari ai unui permis de munca de tip A, nu se cere nici o autorizare de ocupare a unui loc de munca, însa documentul îşi pierde valabilitatea daca deţinatorul sau lipseşte din ţara pentru o perioada mai mare de un an (numai daca aceasta absenţa nu a antrenat pierderea dreptului sau a autorizaţiei sale de şedere). Permisul de munca de tip B se acorda din oficiu muncitorului interesat, ca urmare a acordarii catre angajator a autorizaţiei de ocupare a forţei de munca. Durata de valabilitate a permisului este aceeaşi cu durata de valabilitate a autorizaţiei acordata angajatorului. Pentru permisul de tip C nu este necesara obţinerea autorizaţiei, dar atât permisul C cât şi B îşi pierd valabilitatea daca deţinatorul pierde dreptul sau autorizaţia de şedere, iar daca cetaţeanul paraseşte ţara definitiv este obligat sa restituie permisul la administraţia comunala.

Autorizaţia de ocupare se acorda în baza dovezii ca nu s-a gasit pe piaţa belgiana a muncii un lucrator pentru postul respectiv. În cazul membrilor de familie ai cetaţenilor români, cum ar fi soţul/soţia sau descendenţii sub 21 de ani care sunt în grija lor, oricare ar fi naţionalitatea acestora, nu se ţine seama de prevederile privind dovedirea situaţiei de pe piaţa muncii. Prevederea se aplica doar daca membrii de familie locuiesc legal în Belgia, iar lucratorul a fost admis pe piaţa muncii pentru o perioada de cel puţin 12 luni sau daca de la data aderarii au locuit legal cel puţin 18 luni în acest stat. Acordarea autorizaţiei se face dupa semnarea de catre angajator şi angajat a unui contract de munca. Pentru muncitorul care lucreaza pentru prima data în Belgia, cererea trebuie sa fie însoţita de un certificat medical din care sa reiasa ca este apt de munca. Actul poate fi eliberat cu cel mult 3 luni înainte de data depunerii cererii şi, daca este cazul, va fi tradus în una din limbile regiunii competente pentru eliberarea permisului de munca.

Autorizaţia de ocupare a forţei de munca şi permisul de munca nu se elibereaza daca cererea conţine date incomplete sau incorecte, daca prevederile legii şi a hotarârilor sale de executare nu sunt îndeplinite sau daca ocuparea forţei de munca este contrara ordinii publice sau siguranţei publice, legilor şi reglementarilor, sau convenţiilor şi acordurilor internaţionale în materie de recrutare şi de ocupare a unui loc de munca de catre muncitorii straini. Mai multe informaţii asupra subiectului se gasesc la adresele: www.emploi.belgique.be, www.omfm.ro şi www.vmc.be. Alte linkuri utile: www.diplomatie.be, www.eurovisa.info, www.emploi.wallonie.be, www.bruxelles.irisnet.be, www.vlaanderen.be/werk, www.dglive.be.

In conformitate cu articolele 2.3 * b) 38 ter & 3 d) din Decretul regal din 9 iunie 1999 cu privire la aplicarea Legii din 30 aprilie 1999 privind încadrarea în muncă a lucrătorilor străini, sunt scutiti de obligaţia de a obţine un permis de muncă cetatenii români si bulgari care se afla in posesia cardului electronic E + sau anexa 8 bis si in versiunea hartie

 

 
        
Decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6540
RON - TRY 0.7601

Utilizatori

We have 122 guests and 0 members online


Ghidul romanului in Belgia