Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Retrospectiva economica a anului 2003

Email Imprimare PDF

Retrospectiva economica a anului 2003

Vesti bune, vesti rele

Nu ne propunem sa prezentam un sir de evenimente seci, in cifre, ci mai degraba o sinteza economico-sociala a anului 2003, cu bunele si relele pe care ni le-am facut cu mina noastra, cu bunele si relele cu care ne crediteaza cei din afara. Fara a respecta o ordine neaparat cronologica, iata citeva din surprizele pozitive, dar si negative, pe care ni le-a rezervat anul care se incheie zilele acestea.

Buni informaticieni

O veste buna, dar si proasta in acelasi timp, este aceea ca romanii au ajuns sa fie considerati cei mai buni specialisti IT din Europa. Nu o spunem noi, ci raportul anual Global IT IQ. Numai anul acesta, romanii au primit peste 16.000 de certificate in diferite domenii de specialitate. Partea proasta este aceea ca majoritatea specialistilor nu ramin in tara, ci pleaca spre meleaguri mai calde.

In Internet sa ne luptam!

Romanii o duc bine si la alt capitol, in afara de numarul de specialisti IT: la raspindirea Internetului. Fata de 2%, cit era in urma cu cinci ani, anul acesta s-a ajuns la o penetrare a Internetului de 16%, comparabila cu cea a altor state din zona Europei Centrale si de Est: Bulgaria - 13%, Iugoslavia - 16%, Ungaria - 18%, Polonia - 20%, Croatia - 25%, Slovacia - 27%, Cehia - 33%.

Codul Muncii, (dez)aprobat

Noul Cod al Muncii i-a multumit pe angajati si i-a scos din pepeni pe angajatori. Intr-un an preelectoral, nu este de mirare faptul ca guvernantii au cedat mai usor presiunilor sindicale decit celor ale patronatelor, si asa farimitate intr-o multime de asociatii. Printre cele mai mari nemultumiri ale patronilor se afla cresterea duratei minime a concediului de odihna la 20 de zile lucratoare, cresterea fiscalitatii, imposibilitatea organizarii unui management eficient al resurselor umane si incurajarea muncii la negru, prin desfiintarea conventiilor civile.

Nu avem economie de piata functionala

Cu tot datul din colt in colt al guvernantilor nostri, Romania nu a primit statutul de economie de piata functionala. Raportul de tara al Comisiei Europene critica administratia publica din Romania, procedurile sale greoaie si lipsa transparentei. Cit despre coruptie, nici nu este cazul sa mai vorbim.

Acces la codul sursa Microsoft

Romania a devenit anul acesta al 15-lea stat cu care Microsoft a incheiat un acord prin care Guvernului roman i se ofera acces la codul sursa pentru programele companiei americane. Acest acord ofera Guvernului conditii de securitate deosebite, posibilitatea unei reactii rapide in cazul unor incidente de securitate si permite luarea masurilor necesare in situatii de urgenta. O alta veste buna vizeaza tot Microsoft, dar si un producator roman de tehnologie antivirus: americanii au achizitionat tehnologia RAV Antivirus a companiei GeCAD, pentru o suma care, se pare, depaseste 10 milioane de dolari!

Supermarketuri cit incape

Gradul de incredere al investitorilor straini intr-o piata in curs de dezvoltare se masoara si in numarul de forme moderne de comert (supermarketuri) care se deschid pentru a servi o clientela aflata mereu sub presiunea timpului. Un studiu de piata realizat de GfK arata ca, in primul semestru al acestui an, ponderea detinuta de supermarketuri in totalul cheltuielilor facute de populatie pentru achizitionarea de bunuri de larg consum a crescut la 11%, fata de 8% in 2002 si 4% in 2000. Romanii intra acum in Metro, Billa, Carrefour, Mega Image, Cora, Univers’ all, Profi, XXL sau alte retele de magazine la fel cum pe vremuri mergeau la piata. Numai in prima zi, magazinul Praktiker, deschis in aceasta toamna la Cluj-Napoca, a avut vinzari de noua miliarde de lei, depasind cu doua miliarde pina si vinzarile din prima zi din Bucuresti!

Telefonie fixa liberalizata!

Un sector aflat in plina dezvoltare, odata cu liberalizarea serviciilor de telefonie fixa, de la 1 ianuarie 2003, este cel al comunicatiilor. Deocamdata, noii operatori s-au lansat doar pe piata serviciilor de telefonie internationala si inrterventia lor a fost extrem de benefica pentru clienti, preturile reducindu-se de citeva ori. RomTelecom s-a vazut confruntata cu ofertele PCNet, RDS, Astral, Globtel Internet si, nu in putine rinduri, a pierdut batalia. La nivelul pietei interne, al telefoniei urbate si interurbane, suprematia RomTelecom nu are inca rivali pe masura, dar primii operatori alternativi sint asteptati sa isi lanseze serviciile la nivel national abia anul viitor. Este vorba despre RDS, Astral, SNR, Teletrans (parte a grupului Transelectrica), Telecomunicatii CFR, POSTelecom, Atlas Telecom etc.

Deocamdata, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, 40 de operatori au primit resurse de numerotatie proprie pentru servicii de telefonie nationala. De altfel, clujenii de la Astral au si lansat, in debutul lunii decembrie, primul serviciu privat de telefonie fixa, pentru zonele Bucuresti, Cluj, Braila si Galati. Competitia se anunta a fi acerba in 2004.

Lupta Orange - Mobifon, in materie de telefonie mobila, a continuat si anul acesta, lasind putine nise pentru intrarea altor actori in scena. Unul dintre ei a fost Telemobil (Zapp), care a patruns puternic in rindul oamenilor de afaceri, cu servicii destinate nu atit individului, cit unor grupuri de persoane. Cit despre Cosmorom, OTE ar cam vrea sa lichideze afacerea.

Avem si bancnota de un milion

Tocmai cind credeam ca surprizele anului 2003 s-au terminat, iata ca Mos Nicolae ne-a adus bancnota de 1.000.000 de lei. Mai mult chiar, Banca Nationala a mai aruncat o bomba: trecerea la leul greu, usurat de 3-4 zerouri, din 2005. Actiune care ne va costa cam 200 de milioane de euro, conform calculelor unor analisti economici. Iar la vreo doi ani de la integrare, deci, in cel mai fericit caz, in 2009, trecem la euro. Romanii isi vor pierde cu siguranta, printre atitea bancnote, ce a mai ramas din puterea lor de cumparare. (Alice C. POPA)

2004 incepe cu Codul Fiscal

Daca anul 2003 a fost inca de la inceput anul liberalizarii pietei telefoniei fixe, anul 2004 are un debut cel putin la fel de fulminant, o data cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal. Tot in 2004, APAPS trebuie sa privatizeze 20 de societati mari din portofoliul sau si, incet-incet, sa ramina doar cu activitatea de urmarire a contractelor de privatizare. Printre marile nume lansate deja la privatizare se afla BCR si Petrom, pentru care exista competitori seriosi.

[din Monitorul de Cluj, 29/12/2003]

 
        
Octombrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6669
RON - TRY 0.7209

Utilizatori

We have 295 guests and 0 members online