Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Romanii, umiliti la cozi

Email Imprimare PDF
In organizarea Ministerului de Externe, sute de romani din diaspora nu au reusit sa-si exercite un drept garantat prin Constitutie.
Peste 500 de romani din Spania, care sambata nu au reusit sa voteze pana la ora inchiderii urnelor, au rupt poarta Ambasadei Romaniei din Madrid si au navalit in curtea institutiei pentru a-si exercita prin forta un drept garantat de Constitutie. Au strigat „Hotii, hotii”, pana cand scutierii spanioli au intervenit pentru a restabili ordinea si scandalul s-a domolit.

In Castellon, unde lucreaza aproximativ 40.000 de romani, s-au format cozi imense, iar cetatenii nostri s-au plans de „urnele prea mici” si „numarul mic al membrilor din comisii”.

 De altfel, in mai multe centre de votare din strainatate au fost semnalate incidente care au facut ca romanii sa astepte in fata consulatelor ore in sir si sa formeze aglomeratii pe strazile unde au fost amplasate sectiile.
In Melbourne, Australia, s-au terminat buletinele de vot inainte de inchiderea urnelor.

De data aceasta situatia a fost rezolvata prin xeroxarea buletinelor pentru ca toti cetatenii romani sa-si poata exercita dreptul de vot.
Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, declara sambata ca la acest referendum s-a inregistrat o dezordine fara precedent, iar „in afara Romaniei a fost aceeasi dezorganizare”. Printre explicatiile gasite de Parvulescu se gasesc „proasta organizare” sau „lipsa de motivatie”.

Revolta la Roma

La Roma, cateva sute de romani au protestat vehement pentru ca n-au reusit sa voteze la referendum dupa ce au asteptat ore in sir. La un moment dat, randul de romani de la o sectie de votare atingea 2 kilometri. Veniti din cele mai indepartate zone, multi dintre acestia au fost nevoiti sa plece acasa fara sa fi apucat sa-si exprime optiunea chiar daca au stat la coada si patru ore.

Conform datelor de la Ministerul Afacerilor Externe, dintre romanii plecati in Italia, 9.943 au pus stampila pe buletinul de vot. 
Eugen Terteleac, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia (AIR), spune ca proasta amplasare si amenajare a sectiilor de votare de la Roma au fortat mai bine de 3.000 de romani sa se intoarca acasa fara sa voteze. Cauzele: spatiul prea mic, cabinele de vot prea putine si numarul mic al stampilelor. 

De cealalta parte, consulul general al Romaniei in Italia, Edmond Neagoe, spune ca „la Sectia de votare Roma 1, la care am fost eu, la inchiderea urnelor au ramas aproximativ 50 de romani care n-au apucat sa voteze. Au scandat lozinci pro-Basescu, dar cand au aflat ca rezultatul a fost covarsitor in favoarea presedintelui au plecat acasa”.

A facut 400 de kilometri degeaba

Miruna Cajvaneanu, purtatorul de cuvant al Partidului Identitatea Romaneasca, spune ca la sectia de votare din Asolo, Treviso, au ramas 200 de romani care n-au reusit sa voteze si ca a fost nevoie de interventia autoritatilor pentru a restabili ordinea printre cetatenii revoltati. Printre ei s-a aflat si profesoara Mirela Chindea: „La ora 17.00 eram la Padova pentru a ne exercita dreptul la vot. Asteptam deja de o ora, dar buletinele de vot s-au terminat... Am facut 400 de km dus-intors, sotul meu a pierdut jumatate de zi de munca si nu am reusit sa votam”, s-a plans femeia.

 
        
Decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6540
RON - TRY 0.7601

Utilizatori

We have 314 guests and 0 members online