Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

UE ieftineste roamingul

Email Imprimare PDF
Parlamentul European a votat plafoane obligatorii pentru apelurile primite si efectuate in timpul calatoriilor in spatiul UE.
Cetatenii UE, inclusiv romanii si bulgarii, care vor alege sa-si petreaca vacanta de vara in alta tara comunitara au sanse mari sa tina legatura pe mobil cu rudele si prietenii de acasa, fara sa se mai gandeasca la factura pe care vor trebui sa o plateasca la intoarcerea in tara.

Costul apelurilor primite sau efectuate de pe telefonul mobil in timpul unei calatorii in interiorul UE este la un pas de o scadere substantiala, de circa 75%, dupa ce Parlamentul European a adoptat, miercuri, o reglementare ce va forta companiile de telefonie mobila din UE sa reduca preturile la asa-numitele servicii de roaming voce.

Serviciile de roaming la mesajele text, multimedia sau la transferul de date nu vor intra sub incidenta noilor reguli, stabilirea tarifelor ramanand in continuare la latitudinea operatorilor.

Reduceri progresive

Conform noii reglementari europene, din iulie sau august cel mai tarziu, orice apel telefonic efectuat de un abonat in timpul calatoriei in alt stat UE va costa, in cea de-a doua jumatate a lui 2007, maximum 49 de eurocenti pe minut, fara TVA sau alte taxe.

Apelul primit va fi, de asemenea, mai ieftin, fiind limitat de viitoarea reglementare la 24 de eurocenti. In 2008 si 2009, plafoanele vor fi reduse si mai mult.

Potrivit Comisiei Europene, in prezent, cetatenii UE aflati in alta tara comunitara decat cea in care si-au facut abonamentul la mobil trebuie sa scoata din buzunar intre 8 eurocenti si 3 euro per minut la apelul efectuat catre un abonat din alt stat UE. Exceptie fac danezii si suedezii, care se bucura de roaming gratuit pentru anumite destinatii.

Industria GSM protesteaza

Votul din Parlamentul European care, in iunie, va trebui confirmat de statele membre si de Comisie - act care de obicei e numai o formalitate - a generat nemultumirea industriei de profil. Companiile au atras atentia ca Bruxelles-ul a intervenit in regulile pietei fara a demonstra ca aceasta nu functioneaza.

Conform asociatiei operatorilor GSM din Marea Britanie, citata de BBC, plafoanele la roaming ar putea provoca o crestere a pretului convorbirilor nationale si vor dezavantaja companiile mici. Efectele noului act normativ european vor inceta teoretic la finalul lui 2009, insa Comisia Europeana va putea decide in functie de conditiile de piata o prelungire a aplicabilitatii lui.
Romania

Operatorii autohtoni sunt nemultumiti

Companiile Orange si Cosmote anunta ca vor respecta prevederile actului legislativ votat, insa atrag atentia ca aceasta reglementare reprezinta o interventie in economia de piata care le dezavantajeaza, desi initiativa de a oferi tarife de roaming reduse este justificabila.

Dorin Odiatiu, manager in cadrul Orange, crede ca problemele vor aparea din mai multe cauze: „Nivelurile de tarife sunt stabilite in mod arbitrar, fara un calcul temeinic al costurilor sau al impactului reglementarii, iar alinierea in mod artificial a tarifelor de roaming ale tuturor operatorilor elimina practic competitia de pe piata”.


articol din Evenimentul Zilei trimis de @cristinusa
 
        
Decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6540
RON - TRY 0.7601

Utilizatori

We have 139 guests and 0 members online