Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Milioane de euro,deturnate de functionarii europeni pentru servicii de curatenie

Email Imprimare PDF
Banii europeni sunt deturnaţi pornind chiar din curtea instituţiilor europene – mai exact, din sediile Comisiei Europene de la Bruxelles. Cotidianul belgian Le Soir a dezvăluit în urma mai multor anchete că milioane de euro au fost alocaţi unor firme de salubritate pentru servicii fictive. Vinovată ar fi societatea belgiană Pedus, specializată în operaţiuni menajere industriale. Cum însă fără ajutorul câtorva funcţionari puşi pe căpătuială chiar din interiorul instituţiei europene nu ar fi putut face nimic, Parchetul belgian şi chiar auditul Comisiei vizează acum şi şapte ori opt angajaţi ai executivului. Este vorba despre funcţionari din cadrul direcţiei pentru infrastructură a Comisiei Europene, potrivit unei surse judiciare apropiate de dosar.
Cu ajutorul acestora, conducerea societăţii Pedus a încărcat factura ce ar fi trebuit plătită de Comisie pentru prestarea de servicii de curăţenie în sediile sale. De comun acord cu funcţionarii cercetaţi acum pentru corupţie, pe factură au apărut tot felul nereguli: o mulţime de ore suplimentare în realitate neefectuate, salarii mult mai mari cerute pentru agenţii de salubritate care erau plătiţi cu un salariu mult mai mic de firmă. De fapt, mulţi dintre oamenii de serviciu erau angajaţi la negru, fără contract, fără carte de muncă. Apoi, liste false de prezenţă – întocmite de conducerea firmei belgiene şi contrasemnate de funcţionarii europeni.
Aparent, scrie Le Monde, povestea ajunsă abia acum la urechile presei durează de fapt din 2000 – ceea ce înseamnă o pagubă de circa 250.000 de euro anual, împărţită frăţeşte de corupători şi corupţi. Anul acesta însă, Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF) a fost alertat de un informator din cadrul companiei Pedus şi apoi şi de Comisie. Un contabil de la Pedus şi-a dat seama că ceva nu este în regulă după ce a găsit câteva facturi ce nu corespundeau serviciilor oferite de compania sa în realitate.Pentru a rezolva problema, a ajuns până la directorii societăţii, care l-au concediat. Contabilul a ajuns însă mai departe, la OLAF şi Comisia Europeană. În prezent, ancheta a trecut de la OLAF la Parchetul federal belgian, care urmează să o transmită la rândul său Parchetului din Bruxelles. Unitatea antifraudă a Uniunii Europene a indicat că, deocamdată, ancheta vizează doar persoane şi companii ce nu au legătură cu instituţiile europene.

Click here to find out more!
Firma flamandă are însă un contract pe cinci ani cu Comisia Europeană pentru întreţinerea mai multor sedii, valoarea totală a „serviciilor prestate” fiind de 44 de milioane de euro, potrivit BBC. Totuşi, „impactul financiar al neregulilor anchetate nu poate fi evaluat în acest moment”, spune purtătorul de cuvânt al OLAF, Alessandro Buttice. Iar executivul european nu a anunţat încă dacă va rezilia sau nu acordul. „Auditori interni examinează desfăşurarea serviciilor în cauză”, a declarat Max Strotmann, purtător de cuvânt al comisarului pentru Administraţie, Siim Kallas. Vizibil încurcat de noua afacere de corupţie (în urmă cu doar două luni, trei persoane, inclusiv un funcţionar european, au fost arestate tot în urma unui scandal de corupţie legat de sediile din străinătate ale CE), el nu a dat şi alte detalii despre această afacere.

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
 
        
Banner
Ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6830
RON - TRY 0.7588

Utilizatori

We have 142 guests and 0 members online