Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Bruges - Venetia Belgiei

Email Imprimare PDF
Sunt turişti care vizitează Bruges în câteva ore, sunt alţii care stau să se documenteze cu săptămânile, captivaţi de orăşelul medieval alintat „Veneţia Belgiei”. Turiştii „rapizi” sunt, în general, cei cazaţi în Bruxelles, care fac prima vizită la Bruges, distanţa dintre cele două oraşe putând fi parcursă într-o jumătate de oră. Pentru un nou venit prima ciudăţenie pe care o întâlneşte sunt trăsurile.

În „parcarea” de trăsuri nici un atelaj nu stă decât câteva minute până să fie ocupat. Nu sunt un moft ca în alte oraşe turistice, ci o necesitate. Din cauza străduţelor înguste, mare parte din oraş poate fi vizitată doar cu piciorul, bicicleta sau trăsura. În plus, preţul nu este foarte piperat pentru un salariu european – 12 euro circuitul. Pe unde nu ajung trăsurile, te poţi plimba cu barca. Un tur pe canale costă 6 euro şi merită să vezi casele vechi, scăldate de ape, pe care se plimbă nestingherite lebede şi raţe. Preţurile par mici pentru un oraş turistic, dar la patru milioane de vizitatori pe an câţi are Bruges-ul…
Dacă alegi să te plimbi prin Bruges la pas, dai de altă ciudăţenie – magazine de danteluri în care o faţă de masă lucrată manual poate ajunge şi la 25.000 de euro. În câteva magazine vezi şi cum lucrează belgiencele dantela. N-are nici o legătură cu croşeta strămoaşelor noastre. Este un sistem complicat de mosorele care se împletesc cu mâna, la momentul potrivit, după câteva ace înfipte într-o perniţă, într-un model care aminteşte de maşinile moderne de brodat. O deviaţie cât de mică de la înţepătura potrivită poate să compromită toată munca, dar mâinile merg atât de repede încât ochiul nu poate să prindă după ce se ghidează belgiencele când mută acele. Oricum, dantela iese mult mai fină decât lucrată cu croşeta – ca o pânză de păianjen. Pentru cei care îşi permit să dea sute sau mii de euro pe o dantelă de colecţie există şi suveniruri micuţe, lucrate la maşină care imită originalul, dar costă 2-4 euro. O altă ciudăţenie este oferta de bere.
Există un magazin în Bruges care are nu mai puţin de 500 de sortimente de bere – de la soiuri exotice, slabe, cu gust de cireşe, mango sau chiar cactus până la soiuri care te ameţesc dintr-o halbă, datorită conţinutului mare de alcool. Evident, cea mai bine vândută e berea făcută în Bruges. Cea mai ieftină costă 1,4 euro, iar cea mai scumpă (32 de euro pentru 24 de sticluţe) este o bere care se face doar la mănăstire – Trappistes de Rochefort. Vânzătoarea spune că nu există pe rafturile magazinului pentru că nu este destinată comercializării, dar turiştii care stau mai mult în Bruges pot face comandă specială. Apoi sunt magazinele de ciocolată unde sortimentele împărţite pe arome, cu forme clasice sau ciudate  - sutiene, slipuri, adidaşi, jucării –, nu a stat nimeni să le numere. Iar dantela, berea, ciocolata, trăsurile şi canalele sunt doar vârful de aisberg al surprizelor plăcute pe care le ai vizitând Bruges-ul.

articol semnat Caterina Nicolae - Gandul
articol semnat Caterina Nicolae - Gandul
 
        
Banner
Ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6830
RON - TRY 0.7588

Utilizatori

We have 132 guests and 0 members online