Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Noul premier al Belgiei, nationalistul flamand Yves Leterme

Email Imprimare PDF
Un naţionalist flamand va conduce Belgia în următorii patru ani. Alegerile legislative de la sfârşitul săptămânii trecute au desemnat câştigător Partidul Creştin Democrat flamand (CDV) şi implicit pe liderul formaţiunii, Yves Leterme, actualul premier al regiunii flamande. Totuşi, politicianul flamand va putea cu greu să formeze un guvern viabil care să aplice reforme fundamentale, respinse din start de francofoni. CDV, care doreşte instituirea unei confederaţii simple între nordul ţării, vorbitor de flamandă, şi sudul, francofon, a obţinut 30 de locuri din cele 150 prevăzute, adică un progres de 8 locuri în raport cu scrutinul din 2003, conform Ministerului belgian de Interne.
Partidul liberal flamand VLD al primului ministru actual Guy Verhofstadt a suferit o înfrângere dură (18 aleşi, a pierdut 7), întrecând cu doar un loc partidul de extremă-dreapta Vlaams Belang (17 locuri, a pierdut 2). Premierul belgian în exerciţiu Guy Verhofstadt i-a prezentat deja demisia regelui Albert al-II lea. Viitorul premier şi cel în exerciţiu nu prea au puncte comune. Yves Leterme este un om total lipsit de charismă, tăios, câteodată dispreţuitor faţă de francofoni. Liberalul Guy Verhofstadt este „copilul minune” al politicii belgiene, un orator strălucit, plin de viaţă, un adevărat „animal” mediatic. Chiar Leterme a recunoscut că toate tentativele sale de a părea „cool” la televizor nu au fost foarte convingătoare.

Click here to find out more!
Paradoxal, naţionalistul a primit voturile flamanzilor, luându-şi în sfârşit revanşa în faţa liberalilor după ce familia sa politică, aflată practic mereu la putere de la crearea Belgiei în 1830, a ajuns în opoziţie în urmă cu opt ani. „Timpul fanteziei a trecut. Leterme nu excită masele, dar este cu picioarele pe pământ”, susţine analistul politic Pascal Delwitt. „N-are charismă, este un orator jalnic, dar este celebru pentru seriozitate. Corespunde imaginii tradiţionale a muncitorului flamand”, a adăugat sursa citată.

Un rol important în victorie l-a jucat şi bilanţul lui Leterme la conducerea regiunii flamande. Rata şomajului este de doar 6%, de trei ori mai mică decât în Valonia, economia merge foarte bine. Pe lângă faptul că şi-a câştigat încrederea flamanzilor, Leterme are şi o misiune clară din partea acestora: programul său electoral prevede o aprofundare a „federalizării” ţării, o autonomie sporită pentru regiuni. Diplomaţia nu este una dintre calităţile viitorului premier. Leterme spune frecvent că flamanzii şi valonii au în comun doar monarhia, berea şi echipa naţională de fotbal. Pentru el, Belgia în forma sa actuală „nu reprezintă o valoare în sine”. Duminică seara, a celebrat victoria înconjurat de steaguri flamande – leul negru pe fond galben.

Drapelul belgian – negru, galben, roşu – a fost practic invizibil. Anul trecut a provocat un mare scandal în ţară după ce, într-un interviu pentru „Libération”, a râs de valonii care nu pot învăţa flamanda, punând astfel la îndoială „capacităţile lor intelectuale”. Fiu al unui valon şi al unei flamande, fan al echipei valone Standard de Liège, Leterme nu pare că şi-a schimbat opiniile, dar potrivit Reuters, a făcut o corectură pe text: valonii pot vorbi în flamandă, dar nu vor şi din punctul său de vedere „aceşti oameni nu iubesc prea mult cultura”. Yves Leterme are însă un punct comun cu toţi ceilalţi premieri belgieni. Fost funcţionar în cadrul Comisiei Europene, Leterme este un proeuropean convins, apropiat de cancelarul german Angela Merkel.

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
 
        
Banner
Ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6830
RON - TRY 0.7588

Utilizatori

We have 160 guests and 0 members online