Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Romania dupa 1 ianuarie

Email Imprimare PDF
Din prima zi a noului an vor intra în vigoare reglementãri care vor schimba mersul afacerilor. Diverse facilitãti sau, dimptrivã, noi restrictii vor apãrea odatã cu intrarea în vigoare a unor normative, programate pentru 1 ianuarie 2009. Cea mai importantã schimbare pare sã fie cea legatã de accizele unor produse si servicii de bazã. Pentru curent electric, gaze naturale, benzinã fãrã plumb si motorinã, dar si pentru tigãri sau alte produse din tutun, furnizorii vor plãti mai mult dupã 1 ianuarie, acestea urmând sã se scumpeascã. În schimb, pentru cafea prãjitã sau solubilã, ca si pentru articole din cristal sau bijuterii, accizele vor scãdea si este de asteptat ca acestea sã se ieftineascã

Leu mai slab, costuri mai mari

Nu numai cresterea în sine a accizelor va induce scumpiri, ci si faptul cã acestea se calculeazã pe un curs cu o valutã semnificativ mai scumpã decât în 2008. Potrivit reglementãrilor europene, acciza pe un an întreg se stabileste la cursul euro din data de 31 octombrie anul anterior. Pentru 2009, cursul pe care se vor calcula accizele este de 3,7364 lei/euro, dupã ce, pentru 2008, a fost de 3,3441 lei/euro. Acesti aproape 40 de bani în plus la accize vor conta mult în calculul preturilor finale, la produsele în cauzã.

Câteva exemple: pentru tigãri, acciza va creste cu 11 euro, ajungând pânã la 61,2 euro/1.000 tigarete, adicã 228,6 lei/1.000 tigarete; acciza pentru benzina fãrã plumb creste cu aproape 11 euro, pânã la 436 euro/tonã, adicã 1.629 lei/tonã; pentru motorinã (atentie, agricultori!), acciza creste cu 11 euro, ajungând la 336 euro/tonã, adicã va fi de 1.255,4 lei/tonã; curentul electric distribuit în scopuri comerciale este si el accizat suplimentar, ajungând la 0,42 euro/megawati-orã, respectiv 1,5692 lei/MWh; gazul natural distribuit în scop necomercial (pentru companii) va fi si el accizat în plus cu 0,05 euro fatã de anul trecut, pânã la nivelul de 0,27 euro/Gigajoule, respectiv 1,0088 lei/gigajoule.

În ceea ce-i priveste pe transportatorii de mãrfuri, pe lângã cresterea accizei la benzinã sau motorinã, acestia se vor confrunta si cu majorãri semnificative ale impozitelor pe autovehiculele grele (vezi articolul alãturat). În afara scumpirii carburantilor, care s-ar putea sã fie de 10 bani pentru un litru de motorinã si de 12 bani la litrul de benzinã, mai creste si taxa auto, cu 11,3%, tot din cauza diferentei de curs.

Iar când costurile cu deplasarea materiilor prime cresc, producãtorii scumpesc si produsul final, respectiv marfa transportatã cu camionul. În buzunarele cui credeti cã se vor resimti toate aceste scumpiri? În fine, scumpirile la tigãri pentru motivul cresterii accizei au avut deja loc, sãptãmâna trecutã, iar pânã la finalul lui 2009 un pachet de tigãri va costa cu 20 de bani mai mult. ªi bãuturile vor avea preturi mai piperate anul viitor. Cu cât bãutura contine mai mult alcool pur, cu atât influenta noului curs în pret va fi mai mare. De anul viitor, si asigurãrile auto obligatorii se vor scumpi.

Ratãm din nou tinta de inflatie?

Chiar si cu aceastã perspectivã a cresterilor de cost generate de majorarea accizelor, asteptãrile analistilor privind media scumpirilor – inflatia – din 2009 sunt relativ optimiste. În sondajele agentiilor de presã, economistii au arãtat cã inflatia anualã se va reduce semnificativ anul viitor, dar va depãsi, cel mai probabil, intervalul tintit de BNR, de 2,5%-4,5%. Mai mult, banca centralã va coborî treptat dobânda de politicã monetarã, care se va încadra la finele lui 2009 între 7,5% si 9%, apreciazã analistii economici.

Rata anualã va ajunge cel mai jos în jur de 6% la jumãtatea anului, urmând ca apoi sã urce în a doua parte din 2009. Economistii cei mai pesimisti anticipeazã cã inflatia se va situa peste nivelul de 7,5% la finele anului viitor. La polul opus al previziunilor se aflã cei ce apreciazã cã rata anualã a inflatiei va fi mai micã de 3,5% în decembrie 2009. Oricum, cursul de schimb va fi utilizat ca ancorã pentru tintirea inflatiei, concluzioneazã analistii.

Cea mai interesantã provocare pentru România anului 2009 pare sã fie, în conditiile crizei, însusi produsul intern brut (PIB). Va fi el mai mare decât volumul-record din 2008? Va fi mai mic sau egal? Dacã va fi mai mare, în orice caz cresterea nu va mai egala recordul din 2008, cele mai optimiste anticipãri estimând 6% în 2009 fatã de 2008. În schimb, cea mai pesimistã anticipare anuntã chiar o posibilã scãdere a PIB, si vine tocmai de la o agentie de rating, respectiv Moody’s.

Toate prognozele jos!

Evaluatorii financiari ai acestei agentii au anuntat cã întrevãd o compactare a economiei cu 0,3% în 2009. Efectul: la scurt timp dupã anuntarea acestei vesti, aproape toate institutiile financiare internationale si-au revizuit în jos, mai mult sau mai putin drastic, prognozele privind România.

Banca Europeanã pentru Reconstructie si Dezvoltare, FMI, Banca Mondialã, Comisia Europeanã, OECD, Economist Intelligence Unit, dar si unele agentii de rating, precum Fitch, dau „pronosticuri“ cuprinse între 1% si 5,5% privind cresterea economicã. Nici analistii sau economistii bãncilor din România nu sunt mult mai optimisti, însã argumentatia fiecãruia în parte este ceva mai nuantatã. Câteva exemple, citate de agentiile de presã, sunt consemnate în coloana alãturatã.

Creditarea, dupã reguli noi

Tot pe 1 ianuarie ar trebui sã intre în vigoare si un normativ nou prin care se stabilesc reguli noi pentru bãnci, în privinta creditãrii. Proiectul impune furnizorilor de servicii financiare sã nu majoreze dobânzile si comisioanele pe durata derulãrii creditului si sã nu introducã altele noi.

De asemenea, orice formã de publicitate la credite trebuie sã mentioneze cu aceeasi mãrime a caracterelor atât rata dobânzii - fixã sau variabilã - cât si comisioanele si dobânda anualã efectivã (DAE). Campania promotionalã trebuie sã mai continã  si valoarea totalã a creditului ce va fi plãtitã de client.

Cafea si bijuterii mai ieftine

Printre putinele produse la care acciza scade pe 1 ianuarie se numãrã cafeaua, articolele din cristal si bijuteriile din metale pretioase, cu exceptia verighetelor. Accizele la cafeaua prãjitã scad cu 225 de euro, pânã la nivelul de 450 euro/tonã, iar la cafeaua solubilã – cu 900 de euro, pânã la 1.800 de euro/tonã.

În cazul articolelor din cristal (sticlã cu cel putin 24% monoxid de plumb în compozitie), acciza scade cu 15 puncte procentuale, pânã la 15% din pretul de vânzare. Pentru bijuterii, acciza scade cu cini puncte procentuale, ajungând la 10% din pretul final. Este de asteptat, astfel, ca produsele amintite aici sã se ieftineascã atât datoritã scãderii accizelor, cât si pentru cã – mai ales în cazul bijuteriior si articolelor din cristal – cererea e în continuã scãdere, pe fondul crizei de lichiditãti cu care se confruntã potentialii clienti.

Taxe mai mari pentru camioane

Impozitele pe mijloacele de transport marfã vor fi majorate pânã la un nivel maxim de 3.206 lei, diferentiat în functie de greutatea, specificul si tipul de suspensie al vehiculului. Pentru un vehicul cu douã axe si cu o greutate de 13-14 tone, taxa va creste de la 72 lei la 86 lei, în cazul vehiculelor cu un sistem de suspensie pneumaticã sau un echivalent recunoscut, respectiv de la 282 lei la 238 lei pentru alt sistem de suspensie.

Traficul extern, impozitat suplimentar

Proprietarii vehiculelor cu douã axe cu masa de peste 15 tone, angajate exclusiv în operatiuni de transport intern, vor plãti o taxã cuprinsã între 335 si 757 lei, diferentiatã în functie de sistemul de suspensie. Pentru vehicule care efectueazã si transport international, taxa va fi mai mare cu pânã la 956 lei.

La vehiculele cu trei axe si cu o greutate de peste 25 tone vor fi plãtite sume diferentiate în functie de sistemul de suspensie, cuprinse între 613 lei si 953 lei pentru transport intern si între 766 lei si 1.191 lei pentru vehicule de transport international.

Taxa pentru vehicule cu patru axe si masa de peste 31 tone, utilizate doar pentru transport intern, va fi majoratã de la 832 lei la 1.000 lei, pentru masini dotate cu sistem de suspensie pneumaticã, si de la 1.234 lei la 1.483 lei, pentru alte sisteme. Pentru vehicule implicate si în transport international, impozitul va fi majorat de la 1.188 la 1.249 lei, în cazul unei dotãri cu sistem de suspensie pneumaticã, si de la 1.762 la 1.853 lei, pentru alte sisteme.

„Rabla“ revine cu 60.000 de masini

Autoturismele mai vechi de 10 ani vor putea intra, anul viitor, în programul de înnoire a parcului auto, denumit si „Rabla“, dupã ce pânã acum au fost casate doar masini de 12 ani vechime sau mai mult. Programul va începe la 1 ianuarie 2009, numãrul total de locuri fiind de 60.000, fatã de 40.000 în acest an.

Creste si prima de casare

Prima de casare a fost majoratã la 3.800 de lei pe unitate, comparativ cu 3.000 de lei în 2008, astfel cã fondurile totale alocate pentru programul de înnoire a parcului auto vor fi anul viitor de de 228 de milioane de lei, se aratã în ordonanta de Guvern privind reluarea programului, publicatã în Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, anul viitor nu vor fi scoase din uz camioane prin programul „Rabla“, în pofida asteptãrilor Asociatiei Producãtorilor si Importatorilor de Automobile, care a propus Ministerul Mediului si înlocuirea de autovehicule grele prin programul de înnoire a parcului auto. În acest an au fost scoase din uz 30.466 de masini din cele 40.000 planificate.

Cele mai solicitate automobile au fost marca Dacia. Din aproape 10.000 de autoturisme pentru Dacia, mai putin de 900 au rãmas disponibile la finalul programului
sursa : adevarul
 
        
Decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6550
RON - TRY 0.7639

Utilizatori

We have 217 guests and 0 members online