Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

S-a dat din nou startul angajarilor in Occident

Email Imprimare PDF
În vreme ce somajul atinge, în majoritatea statelor vestice, pragul maxim al ultimelor decenii, anunturile de angajare în strãinãtate s-au înmultit. Care sã fie explicatia?«Numãrul de cereri pentru angajati români a crescut în ultimul an», spune Gabriela Hirina, reprezentanta companiei Moving People, specializatã în recrutarea de personal sanitar pentru Belgia. Domeniul medical este, de altfel, cel în care se înregistreazã cele mai multe cereri pentru angajati români, iar statele din care vin acestea sunt, cu precãdere, Marea Britanie, Belgia si Franta.
A trecut mai putin de o lunã de când Ordinul Medicilor din Hexagon îsi manifestase nemultumirea privind pregãtirea doctorilor români. „Poate nu stiu la fel de multe precum cei din tãrile foarte dezvoltate, pentru cã le lipseste practica din timpul facultãtii si aparatura evoluatã, dar sunt muncitori si dispusi sã învete“, spune Cristina Zamfir, manager în cadrul companiei P&P Con­seil, axatã pe recrutarea de medici pentru spitalele franceze, în care statisticile aratã cã deja 12% din totalul personalului provin din România. ªi totusi, „existã în continuare penurie de angajati în acest sector, piata lor nu este acoperitã decât în regiunea parizianã, în restul zonelor existând unitãti care nu reusesc sã facã angajãri de ani buni pe anumite specializãri“, continuã Cristina Zamfir.

O situatie asemãnãtoare se înregistreazã si în Regatul Unit, unde, însã, spune Valentin Porubin, reprezentant pe piata localã al uneia dintre companiile europene de recrutare de medici, IMS, angajatorii nu se plâng niciodatã de calitatea personalului venit  din România. „Medicii cu care lucrãm nu sunt neapãrat tineri fãrã experientã, ci buni profesionisti care nu îsi gãsesc locul pe piata domesticã, nici mãcar la tarã, fiind vorba de oameni cu specializare, care nu au ce cãuta într-un dispensar.  Asa cã acceptã sã plece, chiar si pe posturi inferioare. ªi, de cele mai multe ori, dupã sase-opt luni de practicã, primesc referinte si ajung pe specializarea lor“. Au existat, totusi, si nemultumiri, dar venite din partea medicilor trimisi, nu a angajatorilor: „Cele mai dificile cazuri le-am avut cu stomatologii, care, pentru cã au venituri foarte bune si aici, sunt foarte pretentiosi. Oricum, eu asta nu pricep: sunt dentisti care câstigã fabulos aici, 5.000-6.000 de euro pe lunã, si totusi vor sã emigreze.“

Expert financiar, caut post de bonã

Cazul acesta este, totusi, unul izolat. De cele mai multe ori, cei care au ales sã plece în ultima vreme sunt victimele disponibilizãrilor, care au rãmas fãrã nicio sursã de venit si nu cautã o cale rapidã de îmbogãtire, asa cum se întâmpla pânã acum în cele mai multe cazuri, ci una pentru supravietuire. „În anii trecuti, în topul cererilor erau posturile din servicii, care presupuneau bacsis si tot felul de atentii. Acum, sunt preferate joburile care aduc un venit stabil, chiar dacã destul de redus“, spune directoarea generalã a firmei clujene Belrao Group, Ramona Crisan. „Ca rezultat al concedierilor în masã, de multe ori neasteptate, a crescut foarte mult, din pãcate, cererea pentru posturi necalificate din partea persoanelor cu calificare înaltã“, adaugã ea, exemplificând cã „sunt persoane cu 20-30 de ani de experientã în domeniul financiar care au aplicat pentru posturi de bone în Canada si pe care a trebuit sã le refuzãm pentru cã nu aveau calificarea necesarã“.

Inginerii au de lucru în toatã Europa

Nu numai hãrnicia si perseverenta angajatilor români îi îndeamnã pe angajatorii strãini sã apeleze la ei. „Aceste piete se confruntã, în pofida crizei, cu o mare lipsã de angajati calificati. De exemplu, în Germania se spune cã este încã un gol de circa 12.000 de ingineri, tocmai într-o perioadã în care companiile au decis sã se orienteze puternic spre cercetare, ca mãsurã antirecesiune. Este motivul pentru care la firmele din domeniul auto se concediazã masiv angajati din productie, dar a crescut numãrul de posturi din cercetare si dezvoltare, firmele grãbindu-se sã introducã produse noi, motoare inovative cu consum redus sau bazate pe alti combustibili, de exemplu“, spune Thomas Wendel, General Manager al firmei de consultantã tw.con, specializatã în recrutarea de personal calificat pentru tãrile scandinave si cele de limbã germanã.

Apoi, pretentiile financiare scãzute sunt un alt argument încã valabil.

„În domenii unde e nevoie de fortã de muncã  necalificatã, angajatorii nu gãsesc oameni care sã se multumeascã cu salariile mici oferite. Având în vedere cã o familie cu doi copii primeste un ajutor lunar de 1.150 euro, plus plata integralã a chiriei, multi nemti preferã sã nu munceascã, asa cã, în ciuda numãrului foarte mare de someri, companiile nu gãsesc angajati. Românii, însã, sunt dispusi sã lucreze pe o mie de euro sau chiar mai putin“.

Atentie la ofertele false

Dacã ati luat decizia de a pleca peste hotare, în primul rând trebuie sã aveti în vedere sã negociati cu o firmã, nu cu o persoanã fizicã, întrucât în România acestea nu pot desfãsura activitãti de mediere a fortei de muncã în strãinãtate. Apoi, pentru a vã asigura cã este înregistratã ca firmã de mediere, este preferabil ca, înainte de plata oricãrui comision, sã vã adresati inspectoratului teritorial de muncã. Trebuie, de asemenea, verificatã legalitatea companiei din tara-gazdã, la echivalentul Oficiului Registrului Comertului din statul respectiv. În cazul ofertelor în agriculturã, trebuie sã negociati plata în situatia în care, din diverse motive, nu se poate munci: companiile din Marea Britanie, de exemplu, nu sunt obligate sã plãteascã lucrãtorii în situatia în care acestia nu îsi pot desfãsura activitatea din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

capital.ro

 
        
Banner
Ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6975
RON - TRY 0.7696

Utilizatori

We have 167 guests and 0 members online