Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Herta Muller-de la cenzura din Romania la premiul Nobel pentru literatura

Email Imprimare PDF
Herta Muller, scriitoare de origine românã, laureata premiului Nobel pentru literaturã pe 2009 (Imagine: Zoltan Lorencz/Mediafax Foto)
Premiul Nobel pentru literaturã pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origine românã Herta Muller, ale cãrei scrieri prezintã în mod poetic viata sub dictatura comunistã în România, a anuntat, joi, comitetul Nobel, informeazã nobelprize.org.Comitetul Nobel a decis sã-i acorde premiul pentru literaturã pe 2009 scriitoarei germane nãscute în România Herta Muller, "care, cu concentratia poeziei si franchetea prozei descrie viata celor deposedati".În 2008, premiul Nobel pentru literaturã a fost decernat scriitorului francez Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Sezonul premiilor Nobel pe 2009 a debutat luni, când cercetãtorii americani Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider si Jack W. Szostak au fost recompensati cu premiul pentru medicinã, pentru descoperirile lor asupra telomerazei, o enzimã care protejeazã cromozomii împotriva îmbãtrânirii.

Marti, cercetãtorii Charles K. Kao, Willard S. Boyle si George E. Smith, considerati pãrintii fibrelor optice si ai imagisticii digitale, au primit premiul Nobel pentru fizicã.

Premiul Nobel pentru chimie pe 2009 a fost decernat, miercuri, cercetãtorilor american de origine indianã Venkatraman Ramakrishnan, american Thomas A. Steitz si israelianã Ada E. Yonath, pentru studii efectuate asupra ribozomilor.


Premiul Nobel pentru pace, singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel, va fi anuntat vineri, 9 octombrie.


BIO: Herta Muller - de la cenzura din România la premiul Nobel pentru literaturã
Herta Muller, scriitoarea germanã originarã din România, a câstigat, joi, premiul Nobel pentru literaturã, ea aflându-se la a treia nominalizare din partea guvernului german pentru aceastã prestigioasã distinctie.

Herta Muller s-a nãscut pe 17 august 1953, la Nitchidorf, lângã Timisoara. În 1987, ea a emigrat în Germania, fiind la ora actualã o prezentã apreciatã la superlativ în spatiul literaturii în limba germanã, dar si în alte tãri europene.

De la data stabilirii ei în Germania, Muller a fost distinsã cu numeroase si importante premii germane si internationale. Printre acestea se numãrã premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) si Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) si cel international - "IMPAC Dublin" Literary Award (1998). Din 1999, ea a fost nominalizatã de trei ori, din partea Germaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literaturã.

În România, la editura Polirom au apãrut volumele "Regele se-nclinã si ucide" (2005), "Este sau nu este Ion" (2005) si "Animalul inimii" (editia a II-a, 2006).

Pãrintii ei au fost membri ai minoritãtii vorbitoare de limbã germanã din România. Tatãl ei a luptat în armata Waffen-SS, în timpul celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial. Multi români germani au fost deportati în Uniunea Sovieticã în 1945, inclusiv mama Hertei Muller, care a petrecut cinci ani într-un lagãr de muncã în Ucraina. Multi ani mai târziu, în "Atemschaukel" (2009), Muller a descris exilul românilor de nationalitate germanã în Uniunea Sovieticã.

Între 1973 - 1976, Muller a studiat limba germanã si literatura românã la Universitatea din Timisoara. În aceastã perioadã, ea a fost asociatã cu Aktionsgruppe Banat, un cerc de tineri autori de limbã germanã, care, în opozitie cu dictatura lui Ceausescu, a cãutat libertatea de exprimare. Dupã terminarea studiilor, Herta Muller a lucrat ca traducãtor la o fabricã de masini, în perioada 1977 - 1979, fiind concediatã atunci când a refuzat sã fie un informator pentru politia secretã din România. Dupã concedierea sa, scriitoarea a fost hãrtuitã de Securitate.

Herta Muller a debutat cu o colectie de povestiri, intitulatã "Niederungen (tinuturile joase)" (1982), care a fost cenzuratã în România. Doi ani mai târziu, ea a publicat versiunea necenzuratã în Germania si, în acelasi an, volumul "Drückender Tango", în România. În aceste douã lucrãri, Muller descrie viata dintr-un mic sat de limbã germanã si coruptia, intoleranta si represiunea din aceastã localitate. Presa nationalã româneascã a fost foarte criticã la adresa acestor lucrãri în timp ce, în afara României, presa germanã le-a primit foarte bine. Deoarece Muller a criticat public dictatura în România, cãrtile ei nu au mai primit permisiunea de a fi publicate în aceastã tarã. În 1987, Muller a emigrat în Germania împreunã cu sotul ei, autorul Richard Wagner.

Romanele "Der Fuchs war damals schon der Jäger" (1992),"Herztier" (1994), "In der Falle" (1996) si "Heute wär ich mir lieber nicht begegnet" (1997) oferã, cu o detaliere cizelatã, un portret al vietii sale zilnice sub dictatura ceausistã.

În prezent, Muller trãieste în Berlin. Din 1995, ea este membrã a Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, în Darmstadt.

În anul 1999, Herta Muller a fost nominalizatã de guvernul german la premiul Nobel pentru literaturã. În anul 2008, Herta Muller a fost nominalizatã pentru a doua oarã, tot din partea Germaniei, pentru acelasi prestigios premiu literar.

mediafax.ro


Herta Müller Nobel de littérature

Nobel prize for literature: German writer Herta Muller wins 2009 award

Nobelprijs voor Herta Müller

 
        
Banner
Ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6975
RON - TRY 0.7696

Utilizatori

We have 480 guests and 0 members online