Banner
Banner

 • Mărește dimensiunea fontului
 • Dimensiunea fontului normală
 • Micește dimensiunea fontului

Conferinta romanilor de pretutindeni, Bucuresti, 24/01/2016

Email Imprimare PDF

Am primit in cursul lunii ianuarie 2016 o invitatie la conferinta romanilor de pretutindeni organizata pe 24 Ianuarie la Bucuresti. Cum Rombel nu a mai fost invitat in trecut la asemenea evenimente, am hotarat sa participam, toate au un inceput… Era o ocazie buna sa intalnim alte comunitati romanesti din diaspora, sa ne cunoastem si sa discutam problemele noastre curente.

Evenimentul nu a fost organizat de guvern sau DRRP, a fost o initiativa unui parlamentar  din diaspora, Eugen Tomac. In afara de alte doua asociatii din Belgia, nu stiu la cine au mai fost trimise invitatii, cred ca s-au bazat pe lista asociatiilor romanesti primite de la ambasade. Mentionez ca toate cheltuielile de transport si cazare au fost pe seama participantilor, gazdele oferind o sala in cadrul Parlamentului Romaniei si masa de pranz si seara tip bufet, pentru cei peste 300 de participanti. Totul a fost decent, practic, fara fast si eticheta. Din Belgia au mai fost prezenti doar doi colegi (de la Rosa), iar din luarile de cuvant am recunoscut asociatii din mai multe tari europene si chiar din SUA.

Parerile de mai jos pot fi subiective, va rog sa le luati ca atare.


Ce mi-a placut:

 • au fost +300 de participanti, din majoritatea tarilor unde avem comunitati romanesti relevante.
 • oamenii au vorbit in mare parte direct si la subiect, fara sa li se taie microfonul ;-), despre problemele si proiectele comunitatilor lor, au spus ce au pe suflet, indiferent ca erau pro/contra guvernantilor, parlamentarilor, presedintiei sau a organizatorilor. Nu mi s-a parut nimic regizat, s-a vorbit direct, fara perdea.
 • am reusit sa le spun participantilor, in cele 2 min ce le-am avut la dispozitie, cateva cuvinte despre Rombel si proiectele care le-am initiat (ghid, reintoarcerea acasa, votul prin internet)
 • am vazut interes si deschidere din partea media, cat si a d-nei care a venit din partea guvernului (ministrul pt consultare publica si dialog) care ne-a si scris deja :)
 • s-a adoptat o rezolutie votata in majoritate de cei presenti (vedeti mai jos) care va fi transmisa presedintiei, guvernului si in media.

Ce nu mi-a placut:

 • nici un reprezentant din partea presedintiei si nici din partea ministrului delegat pt relatia cu romanii de pretutindeni. Sincer ma asteptam ca d-na Sandra Pralog, consiliera d-lui Johannis pt relatia cu diaspora si dl Dan Stoenescu ministrul delegat DRRP sa fi fost acolo…
 • nu am regasit pe ceilalti 3 parlamentari ai diasporei, desi am inteles ca au fost invitati. Au fost in schimb prezenti (la inceput) reprezentanti ai PNL (Ludovic Orban) si PSD (o doamna care a fost intrerupta la un moment dat de public, cand a inceput sa se “laude” cu realizarile guvenului Ponta, i s-au adus aminte de cele +6h de stat la coada la alegeri … ), si ca surpriza ne-am trezit cu Traian Basescu in sala, care a raspuns la unele intrebari. Pe scurt, factorii importanti de decizie (MAE, presedintie, parlamentari diaspora) au lipsit, cu exceptia organizatorului conferintei.
 • Unii sau intins peste cele 2 minute agreate initial (au fost peste 50-60 luari de cuvant din partea asociatiilor si celor prezenti) si asta a facut ca programul sa se dea peste cap, unele subiecte au fost contopite si/sau minimizate, s-a renuntat la pauze.

Dupa parerea mea, nu s-a facut campanie vreunui partid, desi este clar un plus electoral pt dl Tomac si partidul sau prin faptul ca a avut curajul sa organizeze singur aceasta conferinta, si chiar i-a iesit. Iar pentru cei peste 50 de invitati din guvern/presedintie/parlament care nu au raspuns pozitiv invitatiei, va fi un minus.

S-a discutat destul de mult si apasat pe tema votului electronic (de fapt votul prin internet, care este confundat de multi cu votul electronic - sunt procedee diferite, promit sa revin cu un articol pe tema asta), actualul nou aprobat vot prin corespondenta fiind greoi si facut parca doar cu scopul sa inchida gura diasporei. Eu cred ca este tot mai putin timp fizic pentru implementarea unui i-voting pentru alegerile din 2016, dar pana la urma ce intereseaza este ca votul prininternet sa devina cat mai curand acceptat ca modalitate de vot, functionalitatea sa fiind o chestiune logistica (nici macar de costuri pentru ca este de cateva ori mai economica si sigura decat orice alt sistem de vot). Estonia voteaza prin internet de 10 ani, noi de ce sa nu putem?

Asemenea, relativ la evenimentele recente din Republica Moldova, asociatiile si vocile basarabenilor cer insistent unirea Romaniei cu R. Moldova, considerand momentul actual prielnic, si unica modalitate de a scapa urgent si definitiv de cosmarul sovietic.

In concluzie, deoarece nu m-am dus cu asteptari prea mari, as putea spune ca in ansamblu, conferinta si-a atins scopul principal, acela de a initia un dialog intre comunitatile de romani prezente la conferinta si a schita un prim plan de prioritati. E un inceput.

Asteptam mult trambitatul Congres al romanilor de pretutindeni, care se tot planifica dar nu se mai intampla, si speram ca acolo sa gasim o reprezentare cat mai buna atat a diasporei cat mai ales a decidentilor RELEVANTI din guvern, parlament si presedintie. As vrea sa-l avem prezent si pe presedintele Johannis, care sunt sigur ca nu a uitat cum a ajuns presedinte. Si asteptam sa vedem ce vor face, de acum si pana atunci, cu solicitarile din rezolutia adoptata duminica.

Mai multe detalii si imagini de la eveniment gasiti AICI


Sa aveti o zi frumoasa!


Dorin Fleseriu

Rombel


==============

 

Rezoluția Conferinței Românilor de Pretutindeni

 

Astăzi, 24 ianuarie 2016, la București, în cadrul Conferinței Românilor de Pretutindeni, organizată de către deputatul Eugen Tomac, în parteneriat cu un Comitet de Inițiativă format din Federația Asociațiilor de Români din Europa – FADERE, Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni - FNRP, Consiliul Româno - American (SUA) și Asociația Românilor din Italia - ARI, la propunerea celor peste 300 de participanți, cetățeni români de pretutindeni, au hotărât să solicite instituțiilor Statului Român - Parlamentului, Președintelui, Guvernului, următoarele:

 • Constituirea Comitetului de Colaborare interinstituțională condus de Președintele României și Președintele Republicii Moldova, referitor la Reunificarea celor două State.
 • Înființarea Ministerului Românilor de Pretutindeni.
 • Alocarea unui număr de parlamentari de Diaspora corespunzător numărului de români stabiliți în afara granițelor țării
 • Datorită gravelor deficiențe semnalate de către reprezentanții românilor din Diaspora cu privire la aplicabilitatea votului prin corespondenţă, care nu rezolvă problemele cu care se confruntă cetățenii români la exprimarea votului, solicităm introducerea pe lângă votul tradițional și prin corespondență, a votului electronic.
 • Recunoaşterea statutului Transcarpatiei (Ucrainei) conform următorului punct de vedere: cetăţenii din teritoriile unite cu România, inclusiv teritoriul actual al regiunii Transcarpatia, zona istorică Maramureşul de Nord cu raioanele Rahau (Rahiv), Teceu (Teaciv) şi Hust, născuţi până la 1 Decembrie 1918 au dobândit cetăţenia română prin adopţie, iar cei născuţi după 1 Decembrie 1918 şi până la 26 iulie 1921 au dobândit cetăţenia română prin naştere.

În eventualitatea imposibilității asumării răspunderii politice pentru implementarea celor solicitate, cerem Președintelui României, domnul Klaus Iohannis să folosească în litera și în spiritul legii, pârghiile constituționale pentru organizarea unui Referendum în acest sens.

 

Votată de participanții prezenţi la lucrări.

 

24-01-2016

 

 

 
        
Decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6605
RON - TRY 0.7646

Utilizatori

We have 150 guests and 0 members online