Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Provocarea Ghiozdanul – 2016

Email Imprimare PDF

La finalul anului şcolar 2012/2013, învăţământul primar şi gimnazial cuprindea 1 743 254 de elevi. Pe ansamblul învățământului primar şi gimnazial, rata abandonului şcolar (indicator calculat pe baza metodei „intrare-ieşire”) în anul 2012/2013 a fost de 1,5% (procent ce reprezintă 26148 de elevi, sau de destine).

În învățământul primar, abandonul şcolar a crescut constant după momentul trecerii la 10 ani de şcolaritate obligatorie. Relevantă în contextul de faţă este şi analiza abandonului şcolar pe clase. Datele evidenţiază faptul că ratele cele mai ridicate ale abandonului se înregistrează la clasele de început de cicluri de şcolarizare: clasa I, respectiv clasa a V-a, la celelalte clase valorile ratei fiind mai reduse.

 

Având aceste date în minte, dar și altele la fel de alarmante care pot fi analizate pe site-ul Institutului Național de Statistică, asociația Unite in Good și partenerii ei au decis ca și în acest an să organizeze Campania „Provocare Ghiozdanul”.

În principiu, lucrurile sunt simple: ne propunem să pregătim pentru școală pe acei elevi care se confruntă cu situații financiare dificile, în speranța ca măcar aceștia să fie motivați să își continue studiile. Știm că de cele mai multe ori cauzele care duc la abandonul școlar țin de situația financiară a părinților acestora dar și pentru că, la nivel național, se înregistrează un decalaj foarte mare între rata abandonului școlar din mediul rural și cel urban.

Poate nici 1000 de ghiozdane nu sunt multe dar sunt cu siguranță o cale prin care se poate trage un semnal de alarmă către cei responsabili să schimbe această situație de fapt în care se regăsește România. Anul trecut, „Provocarea Ghiozdanul” a reușit să strângă peste 500 de ghiozdane care au ajuns în peste 20 de locații din România. Un număr bun având în vedere că pentru Unite in Good a fost o primă încercare din care am avut foarte multe de învățat.

Pentru ediția din acest an ne propunem să depășim cifrele de anul trecut, însă nu putem face asta singuri ci avem nevoie de sprijinul întregii comunități românești, fie din Belgia fie din oricare alt colț de lume. Este nevoie să înțelegem că trebuie să trimitem un astfel de mesaj către România și către viitorul ei. Nu putem spera la un viitor mai bun pentru România dacă nu investim în oamenii care or să trăiască în acel viitor. Copiii de azi sunt viitorul de mâine și nu avem voie să lăsăm chestiuni ce țin de partea financiară, de situația economică a României să se joace cu destinele lor. Gestul nostru, al diasporei românești, trebuie să îmbrace acest mesaj, împreună cu speranța că în timp, acest fenomen al abandonului școlar nu o să mai existe.

sursa: http://www.stiridinbelgia.be/comunitate/provocarea-ghiozdanul-2016/

 
        
Decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6605
RON - TRY 0.7646

Utilizatori

We have 156 guests and 0 members online