Voi încerca să explic pe scurt, diferența între votul electronic și votul prin internet (i-voting), pentru că se confundă foarte des acești termeni:

1) VOT ELECTRONIC = vot în secție cu comisie, doar că în locul buletinului și a stampilei există un terminal electronic cu ecran pe care te identifici și votezi cu degetul. Ia aproape la fel de mult timp ca și cel clasic (l-am testat în Belgia). Trebuie să te deplasezi si să stai la cozi... Ajută doar la numaratoare și centralizarea datelor.

2) VOT PRIN INTERNET (i-voting) este votul la distanță, de oriunde din lume, pe PC sau smartphone-ul personal. Fiecare om din diaspora votează printr-o aplicație cu o metoda sigură de autentificare (de exemplu pe baza unui cod PIN unic si a unui cod primit instant pe telefon), la fel ca în tranzacțiile pe homebanking.

In luna Iunie 2016, RomBel (Comunitatea Romanilor din Belgia), ETTW si mai multi parteneri, au susținut prima conferință dedicata votului prin internet în Parlamentul European. Din pacate fără ecou până acum la guvernanții din Romania...Detalii găsiți aici:
http://www.rombel.com/index.php/actualitate/56564-conferinta-dedicata-votului-prin-internet-i-voting-in-parlamentul-european-29-iunie-2016?fbclid=IwAR2EF8nsPdV4Ve7-bG89qLpyLVdxH8PDhu5uBC9VrEGd7kDUXOA1zwFRW18

Pentru a înțelege cum decurge un vot prin internet va rog vedeți cum votează Primul Ministru al Estoniei in 2 minute, de acasă:
https://youtu.be/yZ4s95lFkk4

Sper ca aceste detalii să ajute și să clarifice diferența între votul electronic și votul prin internet. Ambele sisteme pot fi folosite in paralel cu sistemul clasic.

Cu adevarat util diasporei române este votul prin internet (i-voting):

 

Începând cu data de 1 mai 2015, este permisă utilizarea în scop privat a mijloacelor de transport de către persoane fizice cu reședința pe teritoriul vamal al Uniunii și angajate de proprietarul/locatorul acestor mijloace de transport (stabilit în afara teritoriului Uniunii) doar pentru deplasările:

- între locul de desfășurare a activității (în afara Uniunii Europene) și locul de reședință al angajatului (în Uniunea Europeană) și în sens invers;

- în interiorul Uniunii Europene cu scopul de a îndeplini o sarcină profesională a angajatului.


Utilizarea în scop privat a acestor mijloace de transport în alte situații conduce la nașterea datoriei vamale, conform art. 204 alin. (1) Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului.

Noile prevederi au fost emise în urma raportării la nivelul Uniunii Europene a unor incidente privind folosirea în mod abuziv a acestui regim vamal și au ca scop restricționarea situațiilor privind utilizarea în scop privat a mijloacelor de transport de către persoane fizice cu reședința pe teritoriul vamal al Uniunii și angajate de proprietarul/locatorul acestor mijloace de transport (stabilit în afara teritoriului Uniunii)

Baza legală: Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/234 al Comisiei din 13 februarie de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2454/93 în ceea ce privește admiterea temporară a mijloacelor de transport destinate a fi utilizate de o persoană fizică care își are reședința pe teritoriul vamal al Uniunii”


Sursa: http://www.customs.ro/268/section.aspx/13534

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:32015R0234&from=RO

Ghidul Romanului in Belgia - 2013
Pentru vizualizare dati click pe centrul imaginii. Pentru rasfoire, dati click pe sageti . Pentru revenire apasati "Esc"
Pentru descarcarea ghidului in format electronic (PDF, 7MB) click AICI

O bucureşteancă reclamă faptul că Aegean Airlines i-a pierdut bagajul în luna iulie şi întârzie să-i acorde daunele cerute. Dana Olteanu, o bucureşteancă de 27 de ani, a plecat pe 1 iulie 2009 la Atena, pentru 20 de zile, prin intermediul companiei aeriene Aegean Airlines. La aterizare, nu şi-a găsit bagajele. După in sistenţe repetate la companie, nu şi-a recuperat bagajul şi nici nu a primit vreo despăgubire.

Charles Michel, un ministru belgian, a fost forţat să retragă o laudã potrivit cãreia ar exista “ceva” între el şi Carla Bruni-Sarkozy, pentru a evita un incident diplomatic cu Franţa. Ministrul a declarat jurnaliştilor cã în urmã cu o lunã de zile, în timpul unei conferinţe SIDA la New York, a simţit cã existã o atracţie între el şi Carla: "La un moment dat, în timpul reuniunii, ochii noştri s-au întâlnit. Iar eu personal am simţit că a fost ceva între noi.adevarul.ro