Voi încerca să explic pe scurt, diferența între votul electronic și votul prin internet (i-voting), pentru că se confundă foarte des acești termeni:

1) VOT ELECTRONIC = vot în secție cu comisie, doar că în locul buletinului și a stampilei există un terminal electronic cu ecran pe care te identifici și votezi cu degetul. Ia aproape la fel de mult timp ca și cel clasic (l-am testat în Belgia). Trebuie să te deplasezi si să stai la cozi... Ajută doar la numaratoare și centralizarea datelor.

2) VOT PRIN INTERNET (i-voting) este votul la distanță, de oriunde din lume, pe PC sau smartphone-ul personal. Fiecare om din diaspora votează printr-o aplicație cu o metoda sigură de autentificare (de exemplu pe baza unui cod PIN unic si a unui cod primit instant pe telefon), la fel ca în tranzacțiile pe homebanking.

In luna Iunie 2016, RomBel (Comunitatea Romanilor din Belgia), ETTW si mai multi parteneri, au susținut prima conferință dedicata votului prin internet în Parlamentul European. Din pacate fără ecou până acum la guvernanții din Romania...Detalii găsiți aici:
http://www.rombel.com/index.php/actualitate/56564-conferinta-dedicata-votului-prin-internet-i-voting-in-parlamentul-european-29-iunie-2016?fbclid=IwAR2EF8nsPdV4Ve7-bG89qLpyLVdxH8PDhu5uBC9VrEGd7kDUXOA1zwFRW18

Pentru a înțelege cum decurge un vot prin internet va rog vedeți cum votează Primul Ministru al Estoniei in 2 minute, de acasă:
https://youtu.be/yZ4s95lFkk4

Sper ca aceste detalii să ajute și să clarifice diferența între votul electronic și votul prin internet. Ambele sisteme pot fi folosite in paralel cu sistemul clasic.

Cu adevarat util diasporei române este votul prin internet (i-voting):