Regatul Belgiei (neerlandeza Koninkrijk België, franceza Royaume de Belgique, germana Königreich Belgien), cunoscut colocvial ca Belgia (neerlandeza België, franceza Belgique, germana Belgien) este o ţara situata în Europa de Vest. Este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene şi gazduieşte majoritatea instituţiilor acesteia, precum şi alte instituţii internaţionale importante, inclusiv sediul NATO (OTAN). Belgia ocupa un teritoriu de 30.528 km² şi are o populaţie de aproximativ 10,5 milioane de locuitori, învecinându-se cu Ţarile de Jos, Germania, Marele Ducat al Luxemburgului, Franţa şi Marea Nordului. Este situata pe frontiera ce divide Europa germanica de Europa latina, iar cele doua mari regiuni ale ţarii marcheaza acest lucru. Regiunea de limba neerlandeza - Flandra, situata în jumatatea de nord a ţarii, are 58% din populaţie, iar regiunea de limba franceza

- Valonia, situata în jumatatea de sud, grupeaza 32% din populaţie. Regiunea Capitalei Bruxelles, oficial bilingva, este o enclava majoritar francofona situata în Regiunea Flamanda, dar în apropiere de frontiera cu regiunea valona şi are 10% din populaţie. O comunitate germanofona mica exista în estul Valoniei.

Numele "Belgia" este derivat din numele provinciei romane Gallia Belgica, situata în extremitatea nordica a Galiei, locuita iniţial de catre belgi, un amestec de popoare celtice şi germanice. Aceştia sunt menţionaţi de catre Iulius Cezar în "Comentarii de Bello Gallico", fiind consideraţi cei mai puternici dintre gali: "Horum omnium fortissimi sunt Belgæ".

Contextul istoric particular a facut ca organizarea politica belgiana sa fie foarte complexa. În secolul al XIX-lea, elita politica şi economica majoritar francofona în întreaga ţara a neglijat sistematic populaţia flamanda, care a contracarat printr-o mişcare de emancipare la sfârşitul secolului al XIX -lea şi începutul secolului al XX-lea. La sfârşitul celui de al doilea razboi mondial comunitaţile francofone şi neerlandofone au marcat politica statului prin tendinţele pronunţate de autonomie. Tensiunile intracomunitare au crescut iar unitatea statului a ajuns sa fie pusa în discuţie. Începând din anii 1970 o serie de reforme instituţionale au transformat statul unitar într-un stat federal cu trei nivele de guvernare, menite sa asigure un compromis care minimizeaza tensiunile lingvistice, culturale şi economice.

De la înfiinţarea sa în 1831, Belgia este o monarhie constituţionala ereditara. Regele, plasat de Constituţie deasupra considerentelor ideologice şi religioase, a dezbaterilor politice şi a intereselor economice, are rol de arbitru si aparator al unitaţii şi independenţei ţarii. Regele Albert al II-lea, al şaselea rege al belgienilor, a depus juramântul la 9 august 1993. Este casatorit cu Donna Paola Ruffo di Calabria şi au împreuna trei copii: Prinţul Philippe, Prinţesa Astrid şi Prinţul Laurent, care la rândul lor şi-au întemeiat familii. Informaţii despre monarhia belgiana de la începuturi şi pâna în prezent se gasesc pe pagina web: www.monarchie.be.

Şeful statului este Regele, care are însa prerogative reduse. El numeşte prim ministrul, dar acesta trebuie sa aiba sprijinul Parlamentului. Prim ministrul este şeful guvernului federal, format dintr-un numar egal de miniştrii neerlandofoni şi francofoni. Sistemul juridic este bazat pe dreptul civil ce îşi are originile în Codul Napoleonian. Curtea de Casaţie este nivelul cel mai înalt al ierarhiei juridice, fiind superioara Curţii de Apel. Parlamentul federal este bicameral, format din Senat şi Camera Reprezentanţilor. Primul are 40 membri aleşi, 21 reprezentanţi ai comunitaţilor şi 10 membri cooptaţi. Membrii majori ai familiei regale aflaţi în lista de succesiune la tron sunt senatori de drept. Camera Inferioara este formata din 150 reprezentanţi aleşi în 11 arondismente electorale, prin vot proporţional. Deoarece Belgia este una dintre puţinele ţari cu participare la vot obligatorie, înregistreaza una dintre cele mai mari prezenţe la vot.

Pe lânga nivelul federal, conform reviziei Constituţiei din 1993, Belgia are înca doua niveluri de administraţie federala:

trei comunitaţi lingvistice: Comunitatea flamanda, franceza şi germanofona

trei regiuni: › Flandra, subdivizata în 5 provincii: Anvers, Limburg, Flandra de Est, Flandra de Vest, Brabantul Flamand ›Valonia, subdivizata în 5 provincii: Brabantul Valon, Namur, Liège, Hainaut, Luxemburg › Regiunea Capitalei Bruxelles

 

Fiecare Comunitate şi Regiune are propria adunare legislativa şi propriul guvern. Regiunea Capitalei Bruxelles este oficial bilingva, ambele Comunitaţi majore exersându-şi autoritatea pe teritoriul acesteia, existând însa şi o Comisie Comunitara Comuna.

Limbile na ţionale: franceza, neerlandeza, germana Moneda: euro (EUR) Ziua naţionala: 21 iulie

Imnul naţional: la Brabançonne

Drapel: 3 benzi verticale -negru, galben, roşu. Culorile drapelului sunt cele batute pe moneda vechiului ducat de Brabant, care avea gravat un leu de aur (galben) pe un fundal de nisip (negru), cu gheare şi dinţi însângeraţi (roşu).

Deviza: Uniunea face forţa!

Zile de sarbatoare naţionale: 1 Ianuarie, Paştele, 1 Mai, Înalţarea, Rusaliile, 21 Iulie, 15 August (Adormirea Maicii Domnului), 1 Noiembrie (Sarbatoarea Tuturor Sfinţilor), 11 Noiembrie (Armistiţiul din 1918), 25 Decembrie. Serviciile publice federale sunt de asemenea închise în 15 Noiembrie (Sarbatoarea Regelui).

Fotbalul şi ciclismul sunt sporturi populare în rândul belgienilor. Eddy Merckx este considerat a fi cel mai mare ciclist din toate timpurile. În fotbal, Jupiler League este competiţia fotbalistica cea mai importanta, iar cluburi ca

R.S.C. Anderlecht au avut deseori succese importante pe plan european. În ultimii ani doua jucatoare de tenis belgiene s-au clasat pe prima poziţie în clasamentul WTA: Kim Clijsters şi Justine Henin. Circuitul Spa -Francorchamps gazduieşte Marele Premiu al Belgiei din calendarul competiţiei Formula 1. Pilotul belgian Jacky Ickx a câştigat 8 mari premii şi a terminat de doua ori pe locul II în Campionatul Mondial de Formula 1. Thierry Boutsen este un alt pilot belgian care a câştigat 3 curse în 1989 şi 1990. În 1920 oraşul Anvers a gazduit Jocurile Olimpice de vara, în 2000 Belgia a gazduit împreuna cu Olanda, Campionatul European de Fotbal, iar Beneluxul şi-a depus candidatura pentru a gazdui ediţia din 2018 a Campionatului Mondial de Fotbal.