De trei veri încoace, de când avem copii, ne aşezăm negreşit la rând la Secția Consulară a României (Bruxelles) să depunem şi să ridicăm acte româneşti prin lunile iunie şi iulie. Înconjurați de o mulțime de români pentru o oră, mă simt ca acasă şi mai ciulesc urechile la discuțiile şi părerile din jur. Şi mi-am dat seama că, atunci când merg să-şi facă paşapoartele sau alte acte, românii ascultă mai mult de părerea vecinului de scaun decât de recomandarea funcționarului de la ghişeu.

Astfel, circumspectă cum sunt, am decis să mă asigur pe la ghişee şi să răsfoiesc puțin pagina web a Ambasadei României în Belgia ca să nu mă trezesc blocată în vreun aeroport cu cei doi prichindei ținându-se de fusta mea. Ca să evităm toți astfel de scenarii, m-am gândit să vă dau câteva detalii despre actele de care avem nevoie atunci când plănuim o călătorie cu un copil român născut în străinătate (în cazul nostru, Belgia).

Menționez că mă refer la un copil născut într-o țară a Uniunii Europene din părinți români. Verificați şi link-urile de mai jos pentru mai multe detalii pe pagina web a Ambasadei României în Belgia.

Certificatul de naştere

Când un copil se naşte din cel puțin un părinte român ntr-o țară străină, naşterea sa trebuie înregistrată la autoritățile locale şi va fi eliberat un EXTRAS AL ACTULUI DE NAŞTERE pe baza căruia va fi întocmit certificatul românesc de naştere, la Secția Consulară a României din zona respectivă. Cu toate că s-a născut în altă țară, copilul este român (există şi excepții însă) şi trebuie înregistrat ca fiind român pentru a primi un Cod Numeric Personal (CNP).

Eliberarea certificatului de naştere este gratuită şi necesară pentru acte de călătorie precum paşaportul. Pe scurt, ca să înregistrați naşterea copilului, trebuie să mergeți la Consulatul României cu extrasul actului de naştere internațional primit de la autoritățile locale şi cu cărțile de identitate. Găsiți mai multe detalii despre eliberarea certificatului de naştere aici.

 

Paşaportul

Pentru a putea călători în străinătate cu un copil român, veți avea nevoie de un paşaport. Acesta este eliberat doar pe baza unui certificat de naştere românesc. Atât certificatul de naştere cât şi paşaportul pot fi eliberate de Secția Consulară a României din zona în care locuiți.

Există trei tipuri de paşapoarte: electronic simplu pentru românii care au domiciliul în Româniaelectronic simplu pentru românii care au domiciliul în țara de rezidență şipaşaport temporar eliberat numai în cazuri de urgență. Pentru eliberarea paşaportului, este obligatorie prezența copilului şi a părinților! Pentru detalii despre actele necesare, urmăriți link-urile de mai sus.

Când plănuiți o călătorie, luați în considerare că paşaportul este eliberat aproximativ după patru săptămâni de la introducerea cererii.

Titlul de călătorie

Spre deosebire de paşaport, titlul de călătorie poate fi folosit numai pentru intrarea copilului în România şi este valabil doar 30 de zile. Este eliberat în cazul în care copilul nu are paşaport. În plus, poate fi eliberat şi pe baza extrasului actului de naştere străin. Mai precis, va trebui să cereți eliberarea certificatului de naştere a copilului născut în străinătate şi a paşaportului acestuia în România pentru a putea călători dispre țara noastră.

Titlul de călătorie este eliberat rapid şi este obligatorie prezența copilului şi a părinților. Dezavantajul acestuia constă în restricțiile de destinație şi perioadă, alături de cost. Pentru actele necesare eliberării unui titlu de călătorie, citiți aici.

Procuri şi declarații

Pentru a călători cu un copil român înspre România, nu este nevoie de declarația celuilalt părinte, spre exemplu. Însă pentru a ieşi cu un copil român din România, este obligatorie declarația celuilalt părinte sau a ambilor părinți, în cazul în care copilul va călători cu o altă persoană. Orice persoană în afară de părinți va avea nevoie de declarația părinților şi de extras de cazier pentru a putea scoate copilul din România.

Nu este nevoie de declarație dacă unul dintre părinți călătoreşte cu copilul român direct înspre țara de rezidență în avion din România. În acest caz, va trebui să prezentați actele de identitate străine ale părinților şi copilului. Pentru detalii, citiți mai multe aici.

Articolul este disponibil in totalitate aici: https://teatimemom.blog/2018/06/18/cum-calatorim-cu-un-copil-roman-nascut-in-strainatate/

Drum bun!

Alexandra Nadaban