Alegerea statutului de "ajutor de independent" ("conjoint aidant" franceza, "meewerkende echtgenoot" -neerlandeza)

Un independent are posibilitatea de a face reîntregire familiala, asigurând soţiei/soţului, respectiv familiei, condiţii legale de şedere în Belgia. Aşadar, daca unul din soţi este independent, celalalt poate lucra drept "soţ/ soţie de ajutor de independent", dar nu este obligatoriu. Actele partenerului se obţin în baza actelor şi a statutului independentului. Statutul de "ajutor de independent" este interesant în cazul în care: aveţi venituri mari din activitatea de independent şi doriţi sa treceţi o parte în sarcina soţiei/soţului; aveţi prea mult de lucru şi doriţi ca partenerul sa va ajute; partenerul doreşte sa lucreze alaturi de dvs. sau în sectorul de activitate prestat de dvs. Nu trebuie însa uitat ca acest statut impune plata cotizaţiilor sociale trimestriale de minimum 250 EUR sau dupa caz suma integrala de 600 EUR. Actele necesare sunt: paşaportul, certificatul de naştere şi cel de casatorie tip internaţional cu apostila, declaraţie din partea independentului din care reiese ca soţia/soţul este ajutorul sau şi circa 70 EUR taxa. Statutul se obţine în aceeaşi zi. Mai multe informaţii pe siteul: www.rsvz.be Dar ajutor de independent poate fi şi altcineva, nu exclusiv un membru al familiei. Independentul factureaza serviciul sau lucrarea prestata şi plateşte ajutorului pentru munca prestata, iar plata se trece pe cheltuieli. Persoana care ajuta face propria declaraţie de impozit, dar nu are nevoie de contabil şi nici nu poate face deduceri TVA pentru cheltuielile profesionale. Mai exista o varianta, aceea a ajutorului ocazional, pâna la maximum 3 luni pe an.

În principiu însa, acte pentru şedere legala se obţin şi fara a apela la acest statut, tot pe baza actelor independentului, prin declarare şi înscriere directa la comuna, primarie.

Exista o diferenţa:

ajutorul de independent este cel care lucreaza cu un independent, doar pentru ca nu are diploma de bacalaureat, altfel ar deveni de la început independent principal. Însa acesta plateşte ca orice independent contribuţia sociala integrala.

soţul sau soţia unui independent poate lucra ocazional în firma fara sa plateasca acele contribuţii; în cazul în care lucreaza constant în firma se poate afilia ca soţie/soţ de independent, cu obligaţia de a plati jumatate din contribuţia sociala; astfel, conjoint aidant = meewerkende echtgenoot. Independent complementar

O data obţinut statutul de independent şi toate avantajele ce deriva din acesta (de exemplu, acte de şedere) nu este recomandat sa renunţaţi brusc la statut, chiar şi-n condiţiile în care veţi avea o slujba ca şi angajat. Este posibil sa cumulaţi activitatea de salariat cu cea de independent -statutul de independent cu titlu complementar, pentru care trebuie sa prestaţi cel puţin jumatate de norma ca salariat.

Trebuie sa va afiliaţi la o companie de asigurare şi sa platiţi o cotizaţie trimestriala. Totuşi, nu se va plati cotizaţia daca câştigul net este inferior unui prag minimal de câştig. Puteţi deduce TVA-ul, dar trebuie facuta o declaraţie fiscala alaturi de unele obligaţii de contabilitate; totuşi, daca cifra de afaceri nu depaşeşte circa 5500 EUR/an, se poate plati ca taxa o suma forfetara, dar se pierde avantajul deducerii TVA-ului. În concluzie, statutul are avantajul simplificarii formalitaţilor administrative, singura obligaţie fiind depunerea anuala a unei liste cu clienţii înscrişi la administraţia fiscala. Contabilitate va fi redusa, dar atenţie, câştigurile obţinute din activitatea complementara se vor cumula cu celelalte obţinute şi vor fi taxate ca atare. Aşadar, aveţi dreptul sa lucraţi ca angajat -şi nu doar în meseriile de pe lista, puteţi sa va pastraţi activitatea de independent în auxiliar (independent complementar), nu vi se retrag actele dobândite (de exemplu, cartea de identitate pe 5 ani) şi puteţi primi şi şomaj. Pe de alta parte, daca sunteţi angajat pe perioada determinata şi intraţi în şomaj, dar va hotarâţi sa începeţi o activitate de independent, pastraţi dreptul la şomaj timp de 9 ani; deci, daca societatea proprie da faliment, dupa 1 pâna la 8 ani, puteţi intra direct în şomaj. În caz de faliment dupa 9 ani, trebuie sa prestaţi din nou un volum de munca ce difera în funcţie de vârsta. Mai multe informaţii despre cumularea statutului de angajat cu cel de independent complementar, puteţi afla pe pagina web: www.rsvzinasti.fgov.be.

Un subiect contradictoriu este cel al "falsului" independent, care factureaza doar pentru o singura firma. Dar în principiu exista jurisprudenţa în domeniu, deci nu ar trebui sa fie o problema daca lucraţi cu o singura firma ca independent. În multe societaţi exista colaboratori independenţi cu norma întreaga! Cel mai simplu exemplu - medicii care lucreaza la un singur spital, sunt independenţi la un singur loc de munca. În Belgia nici un medic nu e salariat al spitalului (excepţie fac cadrele universitare din spitalele universitare). Important e sa fiţi în regula cu cotizaţiile sociale, taxele la fisc şi declaraţiile de TVA! Va sfatuim sa va înconjuraţi de specialişti în domeniul fiscal integri şi cu experienţa în Belgia (contabil, expert-contabil).