Credit la o banca din România

Exista posibilitatea de a solicita un credit de la o banca din România pe baza veniturilor obţinute în Belgia, acesta fiind un serviciu introdus mai recent de catre banci. Un exemplu: pe site-ul www.brd.ro/persoane-fizice/specialromani-in-strainatate/ aflaţi mai multe amanunte şi puteţi beneficia de consiliere gratuita. Daca optaţi pentru un credit prin intermediul unei banci din România, va sfatuim sa fiţi atenţi la dobânda şi sa citiţi cu atenţie clauzele contractului. De asemenea, pe www.finzoom.ro sunt detalii privind dobânzile, costurile etc. pentru mai toate tipurile de finanţari/credite. Baza de acordare a creditelor o reprezinta în general veniturile din salariile realizate în strainatate de catre cetaţenii români, la care se pot adauga şi veniturile membrilor familiei. În ceea ce priveşte adeverinţa de venit, acestea depinde de statutul dvs: salariat sau independent; urmeaza legalizarea semnaturii. Daca sunteţi independent procedura este simpla, se face prin notariat sau primarie, fiind urmata de supralegalizare sau apostilare. Dar trebuie ştiut ca în prezent varianta cu împrumutul din România este destul de complicata, existând totuşi avantajul ca nu este nevoie de deplasarea personala în ţara - se poate face o procura de împuternicire. În principiu, trebuie sa va interesaţi direct la banci despre ofertele şi serviciile lor, dar va putem sugera - conform informaţiilor de pe siteul mai sus menţionat, documentele necesare unui credit imobiliar:

-Acte de identitate emise în România
-Documente care atesta veniturile realizate în strainatate: adeverinţa de venit pentru ultimele 3 luni, emisa de angajator cu maximum 45 de zile înaintea datei analizei
-Contractul individual de munca
-Documentul legal care atesta plata impozitelor (Fişa Fiscala,Certificat Fiscal sau Extras de cont pentru evidenţierea încasarii veniturilor şi a plaţii impozitelor);
-Documente specifice proiectului finanţat

Nota! Contractele de munca încheiate pe perioada determinata pot constitui baza pentru acordarea de credite numai daca este stipulata clauza de reînnoire automata.
Important! Documentele întocmite de catre o autoritate straina/autentificate de un notar strain vor fi prezentate bancii spre a li se garanta astfel autenticitatea semnaturilor şi sigiliul.

Supralegalizarea este supusa procedurii stabilite de statul de origine a actului. Daca actul este emis de catre o autoritate dintr-o ţara semnatara a Convenţiei de la Haga din 1961 sau autentificat într-o astfel de ţara, nu mai este solicitata supralegalizarea, conform precizarilor de mai sus, fiind necesara aplicarea unei apostile pe aceste documente. De asemenea, este necesar ca toate documentele emise de catre o autoritate straina/autentificate de un notar strain dupa ce sunt supralegalizate/apostilate (dupa caz), sa fie traduse în România (traducere legalizata).

Credit de consum oriunde în UE

La începutul anului 2008 mass-media româneasca anunţa ca românii vor putea sa-şi faca credite de consum oriunde în UE. Ştirile aveau la baza o directiva adoptata de Parlamentul European în 16 ianuarie 2008 cu privire la creditele de consum acordate cetaţenilor Uniunii. Noua masura va permite oricarui cetaţean comunitar sa faca împrumut de nevoi personale la orice banca din orice ţara membra. Mai mult, dobânda anuala va fi calculata dupa o metoda unica în toata Uniunea. Parlamentul European cere şi reducerea costurilor împrumuturilor personale pentru cei peste 490 de milioane de cetaţeni ai Uniunii. Consumatorii vor primi informaţii standardizate despre împrumuturi, pentru a putea compara mai uşor ofertele. Potrivit directivei europene, clienţii vor avea dreptul sa renunţe la un credit fara a preciza un motiv anume şi fara taxe suplimentare. De asemenea, vor putea rambursa împrumutul în orice moment. Parlamentul European a votat o directiva care prevede şi armonizarea legilor în domeniu în cele 27 de state. Directiva trebuie transpusa în legislaţiile naţionale în cel târziu 2 ani de la momentul adoptarii. Legea nu se refera însa şi la creditele imobiliare.