Ce este securitatea sociala

Securitatea sociala belgiana este un sistem bazat pe solidaritatea între: lucratori şi şomeri; activi şi pensionari; persoane sanatoase şi persoane bolnave; persoane cu venituri şi cele fara resurse; familiile fara copii şi cele cu copii, etc... Solidaritatea este garantata deoarece: persoanele active trebuie sa plateasca toate contribuţiile, proporţional cu venitul lor; o importanta finanţare este oferita de catre comunitate, adica de catre toţi cetaţenii; sindicatele, societaţile de asigurari sociale şi organizaţiile patronale sunt factori de co-decizie asupra diferitelor modalitaţi de funcţionare a sistemului. Sistemul de securitate sociala asigura 3 funcţii:

1. În caz de pierdere a salariului (şomaj, pensie, incapacitatea de munca), veţi primi un venit de compensare, de înlocuire;
2. În caz de anumite "cheltuieli sociale" (suprataxe) cum ar fi educaţia copiilor sau costurile de boala, veţi primi o suplimentare de venituri;
3. În absenţa involuntara a veniturilor profesionale, veţi primi ajutor social de supravieţuire. Sistemul de securitate sociala clasic este repartizat astfel:

* Un regim pentru muncitorii angajaţi (un angajat este o persoana legata de angajatorul sau printr-un contract de munca. Totuşi, unele categorii de persoane sunt tratate ca angajaţi pentru punerea în aplicare a masurilor de securitate sociala, şi invers, unele categorii sunt excluse).
* Un regim pentru muncitorii independenţi (independentul este persoana care exercita o activitate profesionala fara a fi angajat în obligaţii legate de un contract de munca sau de un statut. La fel, anumite grupuri sunt excluse şi altele sunt tratate ca liber -profesionişti).
* Un regim pentru funcţionari (funcţionarul este persoana
subordonata domeniului de servicii publice). Sistemul clasic conţine 7 categorii:

1. Pensiile pentru vechime în munca şi pensiile de urmaş;
2. Şomaj;
3. Asigurarea împotriva accidentelor la locul de munca;
4. Asigurarea împotriva bolilor profesionale;
5. Prestaţiile familiale -alocaţia pentru copii;
6. Asigurarea în caz de boala şi/sau de invaliditate;
7. Vacanţele anuale

În plus, schemele de securitate sociala conţin regimurile aşa-numite reziduale care fac parte din ajutorul social (de ex: o extindere a protecţiei sociale pentru persoanele care nu sunt eligibile pentru cele 7 categorii mai sus menţionate).