Conform Regulamentului Consiliului Europei 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala pentru lucratorii salariaţi, independenţi şi membrii familiilor lor care se deplaseaza în interiorul comunitaţii, dar şi Regulamentului Consiliului CEE 574/72 privind stabilirea modalitaţilor de aplicare a regulamentului 1408/71, începând cu luna ianuarie 2007 alocaţia pentru copii poate fi exportata.

Salariaţii vor lua legatura cu casa de asigurari a patronului, iar independenţii vor lua legatura cu casa de asigurari sociale la care sunt afiliaţi. Alocaţia pentru copii poate fi platita prioritar sau complementar. Alocaţia se va plati prioritar (suma integrala a alocaţiei care se cuvine în Belgia) atunci când nu primiţi în România sau în alta ţara UE sau în spaţiul economic european alocaţie pentru copii, în principal pe baza prestaţiilor sau ca echivalent al acestora. Din contra, alocaţia se va plati complementar atunci când în România cineva are dreptul sa ridice aceasta alocaţie ca urmare a prestaţiilor sau ca echivalent al acestora. În cazul plaţii complementare, se va proceda la o comparaţie a sumelor o data la şase luni, dupa ce au fost chestionate instituţiile româneşti care se ocupa de plata alocaţiilor. Sumele vor fi comparate pentru fiecare copil în parte. În fiecare trimestru se va stabili de catre instituţiile europene o suma de valoare mijlocie pentru conversie. Pentru România aveţi nevoie de formularele E 411 şi E 405.

Românii care lucreaza legal pot primi în ţara de rezidenţa nu doar alocaţia de stat ci şi indemnizaţia de creştere şi îngrijire a copilului pâna la doi sau trei ani. Criteriul de baza este ca cei care fac solicitarea catre Direcţia Muncii şi Protecţiei Sociale (DMPS) sa fie salariaţi cu contract de munca. Ambele prestaţii sau dupa caz, una dintre ele, pot fi dirijate la cerere catre ţara unde muncitorul lucreaza. Modalitatea de plata este mai avantajoasa în acest sistem, deoarece persoanele beneficiare primesc alocaţia/indemnizaţia cuvenita în ţara de origine, dar şi diferenţa pâna la nivelul alocaţiei/indemnizaţiei din ţara în care lucreaza. Alocaţiile pot fi solicitate fie de catre familii, fie de catre un singur parinte.

Se ştie de altfel ca în majoritatea ţarilor UE cuantumul alocaţiei pentru copii este mai mare decât în România. În acest caz pe lânga cei 42 lei pentru fiecare copil (condiţionaţi de domiciliul stabil), statele europene în care muncitorii români lucreaza cu forme legale vor plati o suma de bani pâna la nivelul alocaţiilor din respectivul stat. Daca parinţii lucreaza cu contracte de munca în doua ţari diferite se va lua în considerare plata alocaţiei care este mai mare. Se aplica astfel principiul exportabilitaţii prestaţiilor sociale, prevazut de legislaţia europeana. Solicitanţii nu trebuie sa se deplaseze neaparat în România ci se pot adresa instituţiilor competente din ţara unde muncesc, care la rândul lor vor trimite cererile ministerului de resort român, urmând ca DMSSF judeţene sa se ocupe de completarea formularelor. Alocaţia de stat pentru copii a crescut de la 40 lei la 42 lei începând cu 1 ianuarie 2009, iar alocaţia pentru copiii aflaţi în plasament este majorata la 97 lei -www.mmuncii.ro.

Din punctul de vedere al grijei faţa de viitoarea mamica şi nou nascut, Belgia este ţara care ofera multe facilitaţi. În funcţie de asigurare -mutualitate şi/sau asigurarea de spitalizare- vor fi rambursate costurile aferente naşterii, în totalitate sau un procent de mai bine de jumatate. Alocaţia lunara pentru copii primita de catre un salariat este diferita; astfel, pentru primul copil se platesc € 81,77, la al doilea copil € 151,30 şi începând de la al treilea şi urmatorii € 225,90. În plus, se acorda un ajutor şi la naştere: în cazului primului nascut -al mamei sau al tatalui- suma este de € 1.107,80, iar în restul situaţiilor suma este de € 833,49. Pentru gemeni sau mai mulţi copii se plateşte o suma de € 1.107,80 pe copil. Sumele menţionate sunt acordate de catre Serviciul federal pentru alocaţiile pentru copii -consultaţi www.rkw.be şi nu au legatura cu beneficiile oferite la naştere de catre mutualitate (fiecare ofera propriile beneficii). Concediul aşa numit de maternitate este de 9 saptamâni (din care una este obligatorie înainte de naştere) şi suma primita este de circa 70% din salariu. Alte avantaje ale naşterii unui copil în Belgia: copilul poate fi îngrijit şi supravegheat în dezvoltarea sa în mod gratuit de catre centrele specializate (înspecial programul de vaccinare) pâna la vârsta de 3 ani; de la 3 luni copilul poate fi înscris la creşa (pentru şomeri sau cei care primesc ajutor social pentru suma de 1,25 euro/zi-maximum 12.50 euro), iar de la doi ani şi jumatate poate fi înscris în învaţamântul preşcolar. De asemenea, supravegherea copiilor înainte şi dupa programul de curs oficial se deduce fiscal pâna la vârsta de 12 ani, suma deductibila fiind de aproximativ 12 euro pe zi. Este bine de ştiut ca deducerile la impozit sunt valabile atât pentru angajaţi cât şi pentru independenţi. Pentru asigurarile medicale gasiţi informaţii la: www.socialsecurity.fgov.be şi www.belgique.charline.be.

NOU! De la 1 februarie 2009 "şefii" de familii monoparentale, aflaţi în şomaj de cel puţin 3 luni, pot beneficia de o prima de 75€/luna, în cazul în care reîncep serviciul. Prima se va acorda pe o perioada de maximum 12 luni, parintelui care reia slujba în calitate de angajat sau de independent cu titlu principal. Ideea este de a se extinde acordarea de prime şi femeilor care reîncep lucrul, fara a fi fost în şomaj; mai multe informaţii la: www.emploi.belgique.be, www.onem.be