Românii sunt cunoscuţi ca fiind întreprinzatori şi descurcareţi în general; la aceasta se adauga şi un simţ pragmatic care-i ajuta sa se adapteze noului loc, fara a uita însa radacinile şi învaţaturile bune de acasa. Şi una din aceste învaţaturi ar putea fi -de ce nu?- spiritul de economie.

Aflaţi într-o ţara straina, nu toţi românii îşi cunosc drepturile. Pe lânga diferite instituţii ori asociaţii care se ocupa inclusiv de drepturile imigranţilor fara acte de şedere, un ajutor vine şi din partea primului website dedicat dreptului belgian. Pe lânga consilierea online sau ghidul juridic, siteul propune în download documente tip în format Word -spre exemplu: contract de munca, facturi, somaţii, contestaţii, contract de închiriere al locuinţei, cumparari -vânzari, auto, etc. -website: www.vosdroits.be.

În general la întrebarea "Se poate trai ieftin în Belgia?" raspunsul înca mai poate fi DA, daca se respecta un anumit mod de acţiune şi chiar de gândire pragmatica, care în fapt nu înseamna renunţarea la confort şi nu contravine unui stil de viaţa decent. Foarte binevenita este reducerea facturii de energie, mai ales în condiţiile în care preţul energiei creşte continuu. De altfel, Regiunea Walona şi Bruxelles au înfiinţat unele ajutoare care sa contribuie la diminuarea facturii de energie a consumatorilor particulari. Ajutoarele sunt sub forma de prime, de exemplu pentru un raport energetic facut de un expert asupra izolaţiei caselor sau pentru izolarea propriu-zisa a acestora (acoperiş, planşeu, pereţi, ferestre). Astfel, pentru schimbarea unei ferestre cu un rând de geam cu una cu doua rânduri de geam, în regiunea Walona se acorda o prima de baza de 40€/m² şi pentru o suma maxima de 10.000 €/an/locuinţa. La Bruxelles montarea unui geam dublu superizolant da dreptul la o prima de 50€/m², limitata la 2.500 €/locuinţa. În acelaşi timp se ofera prime pentru instalarea unei centrale termice mai performante cu consum de gaz. Instalarea unei pompe de circulaţie de caldura permite unui propietar din Bruxelles sa obţina

o prima echivalenta cu 50% din valoarea facturii de cumparare, plafonata la max. 2.500€/locuinţa. Se acorda prime regionale şi pentru instalarea panourilor solare. Acest tip de ajutoare din partea statului exista şi în regiunea Flandra. Mai multe informaţii la adresa: www.energie.wallonie.be.

Un mod economic de a folosi energia este contorul de noapte - la jumatate de preţ, începând de vineri seara de la ora 22.00 şi pâna luni dimineaţa la ora 07.00; costul unui contor de noapte -aproximativ 50€ la Bruxelles şi aproape 150€ în Regiunea Valona. Becurile electronice şi de calitate rezolva 20% din economia de curent -trebuie vizata marca veritabila şi evitate falsurile.

Pentru unii maşina este un lux, pentru alţii un rau necesar; foarte important este faptul ca peste tot în Belgia reţeaua de transport în comun este foarte bine organizata. Mai mult, este stimulata deplasarea cu bicicleta, organizându-se inclusiv activitaţi la nivel naţional, cum ar fi "Saptamâna bicicletei" în luna mai sau "Saptamâna mobilitaţii" - anual în luna septembrie - când bicicleta este regina strazilor.

Pentru cei cu venituri mai reduse exista lanţurile de magazine "Aldi" , "Lidl" şi "Colruyt", urmate de magazinele ceva mai sofisticate "Delhaize" şi GB-Carrefour. Magazine cu textile dar şi obiecte electro-casnice şi cosmetice: Zeeman, Wibra, Kruidvat, Di, Promo, etc. Un truc este acela de a cumpara în general haine şi alte lucruri scumpe în perioada soldurilor - de doua ori pe an, în lunile ianuarie şi iulie, sau de profitat de promoţiiile din magazine. Macelariile Renmans afiliate la "Aldi" sunt indicate pentru carne proaspata, la preţuri mai acceptabile. Pentru Bruxelles cea mai buna alegere cu costuri mici

o reprezinta piaţa de la Clemenceau, Anderlecht - deschisa în weekend; carne proaspata-mititei, salam Victoria, Bucureşti, cabanos, afumaturi -toate se gasesc la Magazinul "Georges", unde se vorbeşte şi limba româna. Şi tot despre produsele alimentare: putem afirma ca a cumpara un "produit blanc" - fara marca/eticheta -nu înseamna calitate inferioara; produsele au aceleaşi calitaţi ca şi cele de marca, lipsind însa eticheta, ceea ce elimina costurile contractuale de publicitate, distribuţie, etc. În medie sunt cu 30% mai ieftine.

Pentru cei care nu au probleme cu produsele second-hand exista magazinele "Kringwinkel", afiliate OCMW, care au aproape orice, de la obiecte de uz casnic la mobila, aparatura, biciclete şi altele, la preţuri foarte mici. Un alt lanţ de magazine este "Trok" unde se gasesc mobila, produse igienice sau de uz casnic la preţuri mici, provenite de la magazinele care au dat de curând faliment. Mai putem adauga magazinele "Solderies" -la Charleroi exista o strada întreaga cu astfel de magazine, depozitele "Emaius", târgurile care se ţin mai ales vara numite "Brocantes", magazinul "Ikea" pentru tot ce înseamna casa şi decoraţiuni interioare. Haine de marca ieftine se gasesc la Bruxelles la depozitul DOD situat pe rue Liedekerke 103 (St. Josse) -deschis numai vineri, sâmbata şi duminica între orele 09:00 - 17.30; exista o sucursala la adresa Rue des Basins, 1070 Bruxelles, lânga Canal. La Anvers magazine cu încalţaminte de calitate provenita din colecţiile anilor trecuţi sau din falimente: "MONAR", Justitiestraat, 2018 Antwerpen, "Miss and Mister", Nationalestraat, 2000 Antwerpen, Outlet (n-are nume), Keyserlei, 2000 Antwerpen. Kringloopwinkels sau magazine cu obiecte reciclate sau la mâna a doua (numai în Flandra): www.kringloop.net.

În ceea ce priveşte transporturile, trenul este mai ieftin sâmbata şi duminica daca luaţi bilet de weekend dus-întors, iar în vacanţe opţiunea o zi la mare sau la munte; facilitaţi sunt şi daca veţi calatori în grup. La tren şi autobus biletele senior au reducere de 60%. Carburantul cel mai ieftin? în benzinaria magazinului "Macro". Pentru cei interesaţi de un preţ mai bun la benzina sau motorina încercaţi şi pe site-ul www.carbu.be. Evident, tot pentru a calatori, dar pe distanţe mai lungi, putem folosi serviciile companiilor aeriene low-cost: Wizzair, Blue Air; exista un site www.skyscanner.net - folosit inclusiv de catre operatorii de turism - care aduna la un loc majoritatea firmelor low-cost pe transportul aerian.

Un alt exemplu constatat în viaţa de zi cu zi este obiceiul multor belgieni de a merge la magazin cu ladiţe din plastic şi dupa cumpararea produselor desfac pur si simplu ambalajele, lasând în magazin surplusul de greutate şi deşeu. Este un mod de a face economii, mai ales ca ridicarea deşeurilor menajere în majoritatea localitaţilor se face contra cost, taxarea fiind de fapt dubla: se platesc atât sacii de gunoi cât şi taxe comunale! Pentru a evita stocarea de sticle, cumparaţi doar produse ambalate în sticle sau borcane pentru care platiţi garanţie şi astfel le puteţi returna la magazin. Sau le depuneţi în containere speciale pentru a fi reciclate. Exista şi magazine care ambaleaza numai în pungi de hârtie, de obicei cele de genul Fair Trade. Un alt truc: daca staţi la casa, construiţi în pamînt un rezervor de apa care capteaza fie apa din pamînt, fie apa de la ploaie.

Cei care doresc sa telefoneze mai ieftin în România pe telefon fix sau mobil şi au o conexiune internet pot folosi programele VOIP. Unele dintre ele ofera acest serviciu telefonic gratuit, dar soluţia cea mai valabila ramâne cea cu plata -www.lowratevoip.com, www.voipwise.com, www.internetcalls.com. O soluţie viabila pentru îmbogaţirea culturii generale şi pentru relaxare o constituie bibliotecile; mai mult, pentru cei care vor sa închirieze DVD-uri cu filme sau CD-uri, un abonament/legitimaţie la biblioteca locala costa 2.50 euro/an, iar apoi preţurile de închiriere sunt cca. 1.25 euro/DVD şi 0,70 euro/CD. Tot la biblioteca exista de obicei şi acces internet gratuit pentru cei interesaţi.

Un alt exemplu de spirit practic este siteul www.donoo.eu/zone-be - se doneaza online diverse categorii de obiecte. La final, iata şi un site de trucuri la facut economie, prin simpla schimbare a unor obiceiuri (sau prejudecaţi): www.gagnez1000euros.be.