"Veșnicia s-a născut la sat. Vă prezint cu drag bosănceni de-ai mei in strașnicele lor straie naționale. Obiceiuri de sfarșit de an din strămoși - Hurta din Bosanci. Hai in Bucovina!" Acesta este mesajul distribuit in grupul ROMBEL CULTURAL de unul din membrii comunitatii romanesti, dl Dan Fodor, mandru de originile sale bucovinene, fiind in acelasi timp si cel care a infiintat echipa de fotbal "FC România Bruxelles". 

"Sunt costume specifice pentru seara dintre ani. Feciorii din Bosanci inchiriază de la persoane care detin costume, unele dintre ele au in jur la o suta de ani, lăsând garanție pentru ele o buna sumă de bani. Hurta incepe in dimineața de 31 decembrie prin cusutul vestonului cu mentilioane, cabat, canăfuri, mânecari. Fiecare fecior merge acasă la un cusător, pentru a fi aranjat cu costumul pe dânsul, treaba durând in jur la 3 ore. In sat mai sunt vreo 6 cusători. Dupa cusut "împăratul" se prezintă la casa calfei, organizatorul hurtei, la amiaza, unde se pune la cale, cu "Doamne ajuta", Hurta. La adunare vine și fanfara, trompete, baritoane, doba care vor insoți Hurta prin sat, intrând in curțile bosăncenilor, urându-le prin dansul hurtei, sănătate, holde bune și sănătate la animale in noul an. Dansul in curtea gospodarului durează in jur la 15 minute. Gazda da un bacșis Calfei șî mulțumiri faine pentru strădanie, că Hurta s-a făcut și in anul acesta. Si tot așa, incepând de pe 31 decembrie și se termina pe 1 ianuarie pe la miezul nopții, la casa unui vestit gospodar unde se număra și imparte bacșisul de la Hurta, se ia masa, apoi se incinge joc si voie bună pana dimineață. După ce treaba este terminată, "împaratul" merge acasa la cusator pentru desfăcut costumul. Costumul cusut nu se poate dezbrăca de când începe și până se termină Hurta."

C O M U N I C A T  D E  P R E S A

DATA : 7.12.2021

Lansare de carte la Bruxelles «DESPRE BRÂNCUȘI, MICROMONOGRAFIE», autori Ana și Dan Trestieni, o carte inedită despre viața și opera lui Brâncuși

 

In data de 4 decembrie 2021 a avut loc la Bruxelles lansarea cărții DESPRE BRÂNCUȘI, MICROMONOGRAFIE. La eveniment ne-au onorat cu prezenta E.S. dna. Andreea Păstârnac, Ambasador al României în Regatul Belgiei, reprezentanți ai instituțiilor românești din Belgia, in special Institutul Cultural Roman Bruxelles - dna Adriana Pietrăreanu, Director adjunct la  și dna. Ligia Marin, expert si coordonator al domeniului muzical din cadrul festivalului EUROPALIA 2019, dna. Carmen Solomie, Președinta Asociației ROMBEL - Români în Belgia, dl. Tudor-Trestieni Ion, fiul autorilor - la inițiativa căruia a avut loc lansarea de carte în capitala Belgiei, membri ai comunității românești din Belgia și persoane străine, pasionate de geniul lui Constantin Brâncusi.

"În lada de zestre pun gânduri trainice şi ia ţesută cu fire de lumină..."- Floare Petrov

Plecate departe de tara si totusi aproape. Cam asa sunt romancele. Sezatorile erau in vechime locuri de intalnire ale femeilor care, la o poveste, coseau, teseau, depanau lana si povesti. Din dragoste si grija pentru pastrarea traditiilor populare, s-a nascut in Belgia, la Bruxelles "Sezatoarea DOR CALATOR". Acest proiect este initiat de dna Elena Rentea, iubitoare de traditii, iar gandul sau de inceput este acesta: "Ne intalnim sa ne potolim dorul de casa si sa sustinem tehnica cusutului camasii cu altita in drumul sau spre o recunoastere in patrimoniul mondial al umanitatii- UNESCO. Suntem departe de casa, dar unite de aceleasi pasiuni: a coase, a tese, a impartasi, a invata." Proiectul se doreste a fi de lunga durata si sunt asteptate sa participe femei si fete care doresc sa invete mai ales, indiferent daca stiu sau nu a coase in acest moment. Lansarea proiectului "Sezatoarea DOR CALATOR" va avea loc sambata, 23 octombrie 2021, ora 17:00, la sediul Asociatiei EuropaNova Bruxelles: Clos du Parnasse 11 E, Ixelles-Bruxelles. 

Carmen Solomie, presedinte Asociatia RomBel - Communauté roumaine en Belgique:"Pentru femeile romance identitatea este importanta nu doar la nivel practic - acela de a nu lasa sa se piarda mestesugurile, obiceiurile - dar si la nivel sufletesc si emotional. In ia romaneasca este tesut dorul de casa, recunoasterea si pretuirea originilor, admirația față de mame și bunici. Orice femeie se simte speciala atunci cand imbraca o ie sau un costum popular. Se simte impodobita."

Proiectul "Sezatoare DOR CALATOR" este realizat cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Regatul Belgiei si al Asociatiilor 'EuropaNova Bruxelles" si RomBel - Romani in Belgia - Communauté roumaine en Belgique. 

Seful Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei in Regatul Belgiei, dl. Oleg Ungureanu ne-a transmis informatii valoroase despre schimbarea conditiilor de intrare in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord: "Credem că aceste informații ar putea fi de interes și pentru cetățenii români din Belgia. De aceea, vă transmitem informatiile, cu rugămintea de a le populariza în rândul membrilor comunității noastre din Belgia.' 

❗️Reamintim că de la 1 octombrie 2021 cetățenii români, asemeni tuturor cetățenilor din țările membre ale Uniunii Europene, nu vor mai putea folosi cartea de identitate ca document de pcălătorie în Regatul Unit! Verificați dacă aveți pașaport valabil pentru durata întregii deplasări, deoarece pasaportul devine obligatoriu. Cartea de identitate va putea fi folosită DOAR de catre persoanele care dețin statutul de rezident în UK (#settled sau #presettled status).

 "... începând cu data de 1 octombrie 2021, cetățenii europeni nerezidenți (care nu sunt protejați de Programul de Înregistrare a Cetățenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord exclusiv în baza pașaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetățenii români nerezidenți nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărții de identitate. Conform informațiilor comunicate de autoritățile britanice, cetățenilor europeni (inclusiv cetățenilor români) nerezidenți în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 NL ⤵️ zie hieronder

RO Eminescu tradus in neerlandeza- Imaginea Romaniei se sustine si astfel, felicitari Jean-Paul Van der Elst si multumim! 🙏 👏👏Jean Paul ia parte de 3 decenii la activitatile Actie Dorpen Roemenië si a tradus in neerlandeza 30 de poezii eminesciene, printre ele numarandu-se si "Luceafarul", care are 98 de strofe. Cartea are si poeziile in versiune originaa. Efortul este cu atat mai de apreciat cu cat volumul este publicat exclusiv prin grija autorului, fara ajutorul unei edituri. Proficiat! La multi ani astazi, 14 august, la aniversare, Jean Paul. 🍀 Hartelijke gefeliciteerd en geniet van een erg fijne verjaardag.
Poza este preluata dintr-un articol aparut astazi in publicatia Nieuwsblad.
 
NL Eminescu vertaald in het Nederlands –
Met deze volume poëzie van Mihai Eminescu is het imago van Roemenië ondersteund en geef ik een dikke pluim aan de auteur Jean-Paul Van der Elst! 👏👏 Al 3 decennia neemt hij deel aan de activiteiten van Actie Dorpen Roemenië en heeft ook 30 Eminescu- gedichten in het Nederlands vertaald, waaronder "Luceafarul", dat 98 strofen; en heeft ook gedichten in de originele versie. Valt ook te vermelden dat Jean-Paul het gedichten boek ook zelf bekostigde. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag 🍀 en geniet ervan! De foto is ontleend aan een artikel dat vandaag in het Nieuwsblad is verschenen.
Pictorita Avdia Avrumutoaie  se alatura urarilor noastre: Gelukkige verjaardag Jean-Paul! Idd Jean-Paul verdient een dikke pluim voor zijn hele activiteit sinds hij werkt als freelance schrijver bij ADR Vlaanderen. Een echte promoter van de Roemeense cultuur! La multi ani fericiti si multe succese! 
 
 
🔵🟡🔴 IN PREMIERA IN DIASPORA! proiectul continua ... 
Asociatia non-profit RomBel - Communauté Roumaine en Belgique (ASBL) a lansat in aprilie 2021 proiectul   ✅"ORA DE CONSULTANTA CONSULARA", impreuna cu Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei.
A treia intalnire va avea loc pe data de 15 iunie, de la ora 18h00 (Belgia) si are ca tema de discutie - ACTELE NOTARIALE, iar raspunsul la toate intrebarile va fi oferit in direct de catre reprezentantii Sectiei consulare de la Bruxelles.
Va invitam sa adresati intrebarile dvs la adresa de email: 📧 sau in grupul RomBel.- https://www.facebook.com/groups/rombel.org/
Ne dorim un proiect pe termen lung, este in interesul nostru al tuturor sa initiem si sa pastram un dialog civilizat si deschis, spre folosul tuturor.
 
Multumim anticipat! Va asteptam!
 
Echipa RomBel
📧
📧
 
🎯 13 aprilie, ora 18:00 (Be)- Documente de calatorie
🎯 11 mai, ora 17:00 (Be) - Acte de stare civila
🎯 15 iunie ora 18:00 (Be)- Acte notariale
 
Secția Consulară a Ambasadei României la BruxellesADRESĂ: Boulevard du Régent 47-48, 1000 Bruxelles (zona Arts-Loi/ Trône/ Madou)
   
In data de 5 iunie, Bibliotecile publice din Bruxelles organizeaza evenimentul “Book Voyage”, unde rezidentii din Bruxelles isi vor impartasi povestile de calatorie preferate. Din toata lumea, in toate limbile, in 6 locatii diferite din oras: Parc de Forest, Parc du Viaduc, MigratieMuseumMigration, Parc Élisabeth, Parc de Liedekerke si place Saint-Josse, Leesstraat Muntpunt. La acest proiect participa si bibliotecile Boekelberg, Sint-Agatha-Berchem si Jette care organizeaza un eveniment in parcul Elisabeth, Koekelberg - intre orele 14:00 – 16.00, comunitatea romanilor din Bruxelles poate asculta povesti de migratie in limba romana dedicate adultilor. Se prevede si un spatiu special amenajat pentru copii unde li se vor citi carti si spune povesti. Evenimentul va avea in jur de 50 de invitati si prevede si alte spatii amenajate cu povesti in limbile franceza, flamanda, araba si poloneza. Intrarea este libera si nu este nevoie de inscriere.
 
Aici aveti mai multe detalii si programul complet al zilei: https://www.muntpunt.be/book-voyage#fr
 
Rombel -Romani in Belgia sustine acest eveniment. L-am rugat sa ne raspunda la cateva intrebari pe dl. Ewoud Decoorne, responsabil al evenimentului din partea Bibliotecii Jette.
  • Cum a aparut acest proiect si care este importanța sa? 

 Bruxelles este un oraș din ce în ce mai divers. Prin urmare noi, ca bibliotecă publică, considerăm că este esențial să oferim colecții și activități care depășesc impartirea tradițională bilingvă franceză-olandeză. În Jette, atât colecția noastră românească, cât și participarea noastră la evenimentul multilingv Brussels City of Stories demonstrează acest lucru.