🔴🟡🔵 IN PREMIERA IN DIASPORA! Voi ati intrebat, noi am actionat! Unele intrebari, situatii sunt recurente in comunitatea noastra si au fost semnalate prin mesajele postate pe grupul RomBel sau trimise in privat. Reprezentantii RomBel au participat in ultima vreme la dialoguri directe cu Ambasada României în Regatul Belgiei, cu dna ambasador Andreea Pastarnac si dl consul Oleg Ungureanu pentru a facilita comunicarea intre autoritati si cetateni.
RomBel - Români în Belgia lanseaza proiectul ✅"ORA DE CONSULTANTA CONSULARA" - Cum imi fac un pasaport? Cum fac o procura? Unde declar nasterea unui copil? Ce fac daca mi-au expirat actele de calatorie? Toate intrebarile voastre vor gasi raspuns, prin colaborarea cu reprezentantii Sectiei consulare de la Bruxelles.
Va invitam sa adresati intrebarile dvs la adresa de email: 📧. Este in interesul nostru al tuturor sa initiem si sa pastram un dialog civilizat si deschis, spre folosul tuturor.
Multumim anticipat!
 
🎯 13 aprilie, ora 18:00 (Be)- Documente de calatorie
🎯 11 mai, ora 18:00 (Be) - Acte de stare civila
🎯 15 iunie ora 18:00 (Be)- Acte notariale
Reprezentantii RomBel - Români în Belgia - Carmen Solomie, Vic Neagu, Daria Pirvu - au participat zilele trecute la prima intalnire cu dna Oana Ursache, Secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, dialogul cu asociatiile romanesti din Belgia fiind facilitat de catre Ambasada României în Regatul Belgiei.
Pentru ca din foarte multe mesaje postate pe Rombel au reiesit probleme precum statutul fragil al muncitorilor sezonieri, al contractantilor, care da deseori ocazia la abuzuri in munca, lipsa sau putina vizibilitate a imaginii Romaniei in comunicarea publica a tarii gazda, lentoarea si caracterul putin "user friendly" al platformei econsulat.ro, etc, RomBel va adresa in scris toate aceste situatii catre reprezentantii DRP.
Constituita in anul 2014, Asociatia non-profit RomBel - Communauté roumaine en Belgique (Numéro d’entreprise BE 0550.582.589) a inaintat in mai multi ani proiecte pentru finantari nerambursabile din partea DRP, dar, din pacate, a obtinut spriijin intr-un singur proiect - Reintoarcerea acasa in 2016. Speram ca dialogul si transparenta evaluarii de proiecte sa schimbe in bine situatia.

Balkan Trafik ! Festival is back ! - Le Courrier des BalkansCOMUNICAT DE PRESA- BALKAN TRAFIK!FESTIVAL SE INTOARCE in perioada 22-25 aprilie 2021 pe o noua aplicatie mobila si pe site-ul web. 

Dupa ce a trebuit sa-si ajusteze editia din 2020 din cauza pandemiei si dupa ce a aspirat sa mentina un festival live in 2021, Festivalul Balkan Trafik! a decis in cele din urma un program COMPLET DIGITAL care urmeaza sa fie descoperit in perioada 22-25 aprilie 2021 pe o noua aplicatie mobila si pe site-ul festivalului. Fidel reputatiei sale, Balkan Trafik! va evidentia diversitatea culturii balcanice orintr-o gama larga de discipline artistice, de data aceasta pe o aplicatie pentru smartphone si tableta, oferind CONCERTE DE STREAMING LIVE, precum si continut gratuit si exclusiv, precum seria documentara "Balkan What?", care propune dezbateri pe teme de interes comun (cu expertiza DG REGIO), fluxuri de stiri de la "Courrier des Balkans" (in franceza), Euronews/Balkan si Osservatorio Balcani (in engleza). Muzica reprezinta o parte importanta a festivalului. Toate concertele vor fi transmise in direct, iar spectatorii se vor bucura si de un acces la culise, cu interviuri si sesiuni de intrebari/ raspunsuri cu artistii. 

Revista "Timpul Belgia" a plublicat in martie 2021 un articol scris de Jean-Paul Van der Elst, profesor de neerlandeza si engleza, acum pensionat si iubitor al Romaniei. Articolul, tradus de Nicoleta Beraru, scriitoare si traducatoare, este dedicat lui Eugène van Itterbeek, om al literelor, publicist si om politic. A studiat dreptul şi limbi romanice la Universitatea Catolică din Leuven. Opera  poetică a belgianului stabilit din 1991 in Romania, constă din versuri în neerlandeză, franceză şi – în traducere – în germană şi română. 

Jean-Paul Van der Elst a scris un articol despre un poet belgian care a trait la Cisnadioara si a fost profesor universitar la Sibiu - Eugene van Itterbeek. Inca o dovada despre puntile culturale Romania - Belgia. "În 1991 se mutase definitiv în România după o perioadă în care avusese probleme conjugale. Mai întâi a locuit în Sibiu, dar apoi a cumpărat – pentru 20 000 de dolari – o casă veche de aproape 200 de ani în Michelsberg. (...) Pentru ei, el era profesorul cam zăpăcit care locuia de ani buni în satul lor şi care făcea naveta aproape zilnic la Sibiu, în apropiere, unde devenise profesor de literatură franceză la Universitatea Lucian Blaga. Tot el a înfiinţat şi un Centru pentru Studii Neerlandeze, unde preda dezinteresat cursuri de limbă şi literatură neerlandeză. Eugène van Itterbeek a fost cetăţean de onoare al satului vecin, Răşinari, locul de naştere al filosofului Emil Cioran, pe care van Itterbeek îl admira”.

"Sunt incantata de acest parteneriat si sper ca artistii nostri sa aiba parte de aplauzele chiar si virtuale ale publicului. Ei merita cu adevarat sa fie promovati si dincolo de comunitatea noastra. Operele lor vorbesc toate limbile pamantului si ajung la sufletele tuturor!" - Mirela Sandu Nita, vicepresedinte EuropaNova. Felicitari pentru proiectul de sprijinire a artistilor, a celor care dau culoare zilelor uniforme, care zugravesc in cuvinte, sunete, culori o lume mai buna. Initiativa este sprijinita si incurajata de Asociatia RomBel - Români în Belgia care se implica in a aduce o vizibilitatea cat mai mare in comunitatea romanilor din Belgia si nu numai. Al doilea interviu il are in centru pe Cedric Popp - pasionat de fotografie, a carui expozitie poate fi vizitata in spatiul EuropaNova (Clos du Parnasse 11E, Bruxelles)!
"Il aime les finances, les histoires, la poésie, écrire et, par-dessus tout, il adore la photographie. Il a vécu en Roumanie, en Grande-Bretagne et en Belgique. Chaque pays a laissé son empreinte sur sa personnalité. Il possède l’humour roumain, l’efficacité britannique et la coopération multilingue belge dans le sang. S’il devait changer de profession, il aimerait combiner ses deux grandes passions : la photographie et le voyage. Et, « s’il ne demandait pas trop » (comme dans le poème de Marin Sorescu), il y ajouterait l’écriture. Entre temps, il chasse ses rêves !

ENGLISH version below 

Pour ROMBEL - Communauté Roumaine de Belgique, au 1er mars 2021

Le premier jour de mars, les Roumains célèbrent la renaissance de la nature d'une manière unique - à travers la symbolique Mărțișor – un petit ornement noué avec une ficelle rouge et blanche, un talisman offert à toutes les femmes. Le port de ce bijou ou de cette amulette est une vieille coutume et on pense que son porteur sera fort et en bonne santé pour le reste de l'année. Traditionnellement, les femmes portaient le „Mărțișor” épinglés à leurs vestes et chemisiers, près du cœur, jusqu'au dernier jour de mars, où ils l'accrochaient à une branche d'arbre fruitier. Dans les temps modernes, et en particulier dans les zones urbaines, le Mărțișor est devenu davantage un symbole d'amitié, d'amour, de santé, d'appréciation et de respect. La plupart représentent différents symboles féminins comme des coccinelles, des fleurs, … ou des papillons, mais aussi des symboles de chance, comme des fers à cheval ou des ramoneurs. Ils sont tous liés avec la ficelle rouge et blanche. Le Comité pour la sauvegarde du patrimoine culturel immatériel a décidé, en 2017, que la tradition roumaine de Mărțișor remplit toutes les conditions pour être inscrite sur la Liste représentative du patrimoine culturel immatériel de l'humanité de l'UNESCO. La Roumanie a soumis le dossier aux côtés de trois autres pays - la Bulgarie, la République de Macédoine du Nord et la République de Moldavie - qui détiennent tous cette belle tradition printanière - avec certaines différences de forme, mais dans le même esprit de célébrer la renaissance de la nature. Les Roumains vivant à l'étranger préservent cette tradition en organisant des festivals de printemps, des activités culturelles, des concerts, des marchés traditionnels et des foires ou, aujourd'hui, des rassemblements virtuels.

"A bridge between HOME and nowadays Europe" (ROMBEL – Romanian Community in Belgium)  🇹🇩❤ VA MULTUMIM pentru sustinere si va anuntam cu bucurie ca proiectul ROMBEL este CASTIGATOR la categoria "Practici care vizează îmbunătățirea incluziunii sociale și culturale a cetățenilor mobili ai UE". Suntem singura asociație românească 🇹🇩 selectata intre primele 10 asociatii europene si-n plus, castigatoare! Dar dincolo de orice recunoaştere externă, este mult mai importantă şi mai semnificativă aprecierea sinceră venită din interior, din partea acelora care fac, alături de noi, Comunitatea Românilor din Belgia. In luna ianuarie 2021 va fi organizata o ceremonie de decernare a premiilor (virtuala) si se va realiza si un video de prezentare a Asociatiei si proiectului RomBel. Este o recunoastere simbolica a comunitatii romanesti din Belgia, a actiunilor RomBel in slujba comunitatii precum si o vizibilitate mai mare in fata altor europeni."Candidatura noastră, din care se reflectă punctual acțiunile întreprinse de RomBel - Români în Belgia în ultimii ani, dar şi maturitatea la care a ajuns comunitatea românească după 18 ani de 'peregrinări', a fost selectată pentru a participa la premiile European Citizen Action Service (ECAS)! Ce surpriză frumoasă! Când citesc numele celorlalte organizaţii, îmi dau seama că jucăm în curtea celor mari, sprijiniţi de zeci de mii de membri activi. O fi mult? O fi puţin? Pentru echipa restrânsă care se află în board este o recunoastere binemeritată! Tare mă bucur că au reținut candidatura noastră, ca membri ai unei comunităţi de expatriaţi şi nu de imigranţi anonimi şi sper ca românii să se identifice cu aceast demers, care reflectă de fapt acţiunile mici şi anonime a sute de asociaţii şi grupuri informale, ce se dedică şi se străduiesc în continuare ca accesul la informaţie să rămână liber, accesibil tuturor şi tradus în acţiuni voluntare cu şi pentru românii din Belgia şi de pretutindeni. Ma bucur mult pentru furnicuțele din spatele acestor reuşite, care au făcut posibile atâtea acțiuni punctuale cu şi pentru noi toţi! Vă felicit aşadar pe voi toţi şi mă bucur că mai multe capete aduc mai multe idei şi că munca în echipă aduce roade!" - Daria Pîrvu, membru Board Asociatia RomBel- Communauté roumaine en Belgique.