21/09/2020 - Septembrie 2020 marcheazā terminarea perioadei de monitorizare a sustenabilității unui număr de 55 de afaceri finanțate prin POCU 2014-2020, Axa prioritară, 3 - Locuri de muncă pentru toţi. În urmă cu 4 ani, în 2016, am remarcat tendința de întoarcere spre România a mai multor antreprenori expatriați, animaţi de dorința de a reveni la sursă şi de posibilitățile atractive de investiții în toate sectoarele.  Tendința generală era mai mult inversă, România suferind de fenomenul denumit plastic "exodul creierelor",  prin pierderea forței de muncă foarte calificată şi înlocuirea acesteia cu personal necalificat. Pe de altă parte, administrația şi birocrația din instituţiile centrale şi cele descentralizate, quasi-inexistența e-ghişeurilor electronice în comunicarea cu cetățenii şi multe alte domenii i-au convins pe antreprenorii români expatriați şi pe cei cu spirit antreprenorial, care aşteptau o oportunitate pentru a-şi concretiza proiectul de repatriere, că au şi pot aduce o expertiză în acest domeniu, dacă fac acest pas spre România. 

 

Oportunitatea s-a lăsat întrevăzută în toamna anului 2016 când a fost pusa în dezbatere publică propunerea de program DIASPORA START UP, care prevedea acordarea de granturi prin finanțări nerambursabile, prin fonduri europene, pentru a veni în sprijinul viitorilor antreprenori, ce ar dori să demareze o afacere în oricare regiune de dezvoltare din România,  în zona urbană, mai puțin Bucureşti şi sectorul Ilfov. La demararea programului, în toamna anului 2017, 32 de administratori de granturi au fost selecționați dintre cei care s- au înscris, iar împreună cu partenerii lor, au gestionat recrutarea, formarea antreprenorială, serviciile de consultanță, mentorat şi consiliere antreprenorială, finanțarea planurilor de afacere şi monitorizarea lor pânà în septembrie 2020.
 
Anul 2018 s-a împărțit între finalizarea dosarelor de recrutare ale grupului țintă, intrarea la cursul de calificare antreprenorială, care a avut loc la distanță, online pe platforma 100antreprenor.ro
Modulele de curs sunt disponibile şi astăzi GRATUIT, oricui doreşte să descopere partea teoretică şi pedagogică a cursului de formare antreprenorială, prin utilizarea unui profil de vizitator.
Alte materiale sunt disponibile pe canalul Youtube Antreprenor ACASĂ by Inceptus: https://www.youtube.com/channel/UCHqBL6zs7FhThnZbfSZFUrQ
 
Între scopurile acestui curs s-a numărat şi învățarea de noi abilități pentru a propune un plan de afacere realisi şi viabil, ce avea să fie examinat de un juriu independent, pentru deliberarea câştigătorilor. Dintre cele peste 350 de persoane înscrise la cursul de formare antreprenorială, 56 de planuri de afacere au fost declarate câştigătoare, în septembrie 2018. Cei 56 de absolvenţi au fost chemați în România  în noiembrie 2018, pentru a participa la o tabără intensivă, unde s-au cunoscut între ei şi- au întâlnit lectorii şi au petrecut câte o săptămână împreună, fiind grupați în două serii.
 
Primăvara anului 2019 a văzut demararea a 56 de afaceri nou înregistrate şi primele tranşe ale finanțării. În toamnă, toate au mers mai departe, mai puțin una care a rambursat căte MFE fondurile primite, în urma retragerii. Până la sfârşitul anului, majoritatea au accesat şi a doua tranşă de finanțare. 
 
În general, specialiştii acordă o medie de viață de 5 ani unui start- up şi anul 2020 a dat peste cap prevederile tuturor, în urma crizei sanitare.
21/09/2020