La 1 mai 1561, regele Carol al IX-lea a oficializat ceea ce va deveni o traditie in Franta si va fi ulterior preluata de Belgia: după ce a primit la acea dată o crenguță de lacramioare ca o amuleta care poarta noroc, a decis să o ofere doamnelor în fiecare an. la curte. Floarea este și cea a întâlnirilor romantice. Pentru o lungă perioadă de timp, în Europa au fost organizate „balurile de lacramioare”. A fost, de asemenea, unul dintre singurele baluri ale anului în care părinții nu erau admisi. În acea zi, fetele tinere se imbracau in alb, iar băieții isi decorau butonierele cu o crenguță de lacramioara (crin de vale).
 
... și Ziua Muncii.
 
1 mai 1886: sâmbătă în Chicago, s-a lansat o mișcare de protest pentru ziua de 8 ore de către sindicatele americane. O grevă urmată de 400.000 de angajați paralizează multe fabrici. Mișcarea a continuat și pe 4 mai, în timpul unei demonstrații, a fost aruncată o bombă asupra poliției care a răspuns. Evaluare: zece morți, inclusiv 7 ofițeri de poliție. Cinci anarhiști au fost condamnați la moarte.
 
20 iunie 1889: congresul celei de-a doua internaționale socialiste, întrunită la Paris pentru centenarul Revoluției Franceze, decide să facă din 1 mai o zi de luptă în întreaga lume cu obiectivul zilei de opt ore. Această dată a fost aleasă în memoria mișcării de la 1 mai 1886 din Chicago.
 
Din 1890, demonstranții au un triunghi roșu care simbolizează cererea lor triplă: 8 ore de muncă, 8 ore de somn, 8 ore de agrement. Această marcă a fost înlocuită treptat de o floare de măceș, apoi în 1907 de o crenguță de crin de vale.
 
24 aprilie 1941: în plină ocupație germană, 1 mai este desemnată oficial ca Ziua Muncii de către guvernul Vichy, care spera să adune muncitorii. Ziua devine nelucrătoare.
 
Aprilie 1947: măsura este preluată de guvernul rezultat din Eliberare. Aceasta face din 1 mai o sărbătoare publică și plătită.
 
Astăzi, Ziua Muncii este comemorată cu o zi nelucrătoare în majoritatea țărilor europene, cu excepția Elveției și Olandei. În Regatul Unit, prima zi de luni din luna mai este o sărbătoare publică.
 
***
Le 1er mai 1561, le roi Charles IX officialisa les choses : ayant reçu à cette date un brin de muguet en guise de porte-bonheur, il décida d'en offrir chaque année aux dames de la cour. La tradition était née.
La fleur est aussi celle des rencontres amoureuses. Longtemps, furent organisés en Europe des « bals du muguet ». C'était d'ailleurs l'un des seuls bals de l'année où les parents n'avaient pas le droit de cité. Ce jour-là, les jeunes filles s'habillaient de blanc et les garçons ornaient leur boutonnière d'un brin de muguet.
 
... et une fête du Travail.
 
1er mai 1886 : ce samedi à Chicago, un mouvement revendicatif pour la journée de 8 heures est lancé par les syndicats américains. Une grève, suivie par 400 000 salariés paralyse de nombreuses usines. Le mouvement se poursuit et le 4 mai, lors d'une manifestation, une bombe est jetée sur les policiers qui ripostent. Bilan : une dizaine de morts, dont 7 policiers. S'en suivra la condamnation à mort de cinq anarchistes.
 
20 juin 1889 : le congrès de la IIème Internationale socialiste réuni à Paris pour le centenaire de la Révolution française, décide de faire du 1er mai un jour de lutte à travers le monde avec pour objectif la journée de huit heures. Cette date fut choisie en mémoire du mouvement du 1er mai 1886 de Chicago.
 
Dès 1890, les manifestants arborent un triangle rouge symbolisant leur triple revendication : 8 heures de travail, 8 heures de sommeil, 8 heures de loisirs. Cette marque est progressivement remplacée par une fleur d'églantine, puis en 1907 par un brin de muguet. Le muguet fait son grand retour...
 
24 avril 1941 : en pleine occupation allemande, le 1er mai est officiellement désigné comme la fête du Travail par le gouvernement de Vichy qui espérait rallier les ouvriers. Le jour devient chômé.
 
Avril 1947 : la mesure est reprise par le gouvernement issu de la Libération. Celui-ci fait du 1er mai un jour férié et payé.
 
Aujourd'hui, la Fête du Travail est commémorée par un jour chômé dans la plupart des pays d'Europe à l'exception notamment de la Suisse et des Pays-Bas. Au Royaume-Uni, c'est le premier lundi de mai qui est férié.