In data de 5 iunie, Bibliotecile publice din Bruxelles organizeaza evenimentul “Book Voyage”, unde rezidentii din Bruxelles isi vor impartasi povestile de calatorie preferate. Din toata lumea, in toate limbile, in 6 locatii diferite din oras: Parc de Forest, Parc du Viaduc, MigratieMuseumMigration, Parc Élisabeth, Parc de Liedekerke si place Saint-Josse, Leesstraat Muntpunt. La acest proiect participa si bibliotecile Boekelberg, Sint-Agatha-Berchem si Jette care organizeaza un eveniment in parcul Elisabeth, Koekelberg - intre orele 14:00 – 16.00, comunitatea romanilor din Bruxelles poate asculta povesti de migratie in limba romana dedicate adultilor. Se prevede si un spatiu special amenajat pentru copii unde li se vor citi carti si spune povesti. Evenimentul va avea in jur de 50 de invitati si prevede si alte spatii amenajate cu povesti in limbile franceza, flamanda, araba si poloneza. Intrarea este libera si nu este nevoie de inscriere.
 
Aici aveti mai multe detalii si programul complet al zilei: https://www.muntpunt.be/book-voyage#fr
 
Rombel -Romani in Belgia sustine acest eveniment. L-am rugat sa ne raspunda la cateva intrebari pe dl. Ewoud Decoorne, responsabil al evenimentului din partea Bibliotecii Jette.
  • Cum a aparut acest proiect si care este importanța sa? 

 Bruxelles este un oraș din ce în ce mai divers. Prin urmare noi, ca bibliotecă publică, considerăm că este esențial să oferim colecții și activități care depășesc impartirea tradițională bilingvă franceză-olandeză. În Jette, atât colecția noastră românească, cât și participarea noastră la evenimentul multilingv Brussels City of Stories demonstrează acest lucru.

  •  Câteva cuvinte despre biblioteca din comuna Jette - este frecventată de copii, adulți? Dar de catre cititori români?

Jette are două biblioteci municipale care sunt găzduite în aceeași clădire, una franceză și una olandeză. Ambele sunt frecventate atât de copii, cât și de adulți. Colecția românească face parte dintr-un proiect mai amplu de colecții multiple în alte limbi în rețeaua olandeză de biblioteci din Bruxelles. Celelalte colecții românești se găsesc în bibliotecile olandeze din Laeken, Berchem-Sainte-Agathe și Anderlecht. Acestea sunt municipalitățile care au cele mai mari populații românești la Bruxelles.

Colecțiile românești sunt formate din cărți pentru copii, romane, non-ficțiune, poezie și filme.

  •  Aveti deja colaborări cu asociații românești? RomBel reprezinta cea mai mare comunitate virtuala de romani si dorim sa sprijinim activitatile culturale si sa le facem cunoscute in sanul comunitatii. 

 Există un grup de consultare al românilor care ne ajută să alegem cartile, articolele pe care dorim să le cumpărăm pentru colecție. Asociațiile românești Arthis și EuropaNova sunt membre ale acestui panel. Când organizăm activități, colaborăm și cu Institutul Cultural Român. Chiar și Ambasada României ne ajută să promovăm evenimente.

Nederlandstalige bibliotheek Jette

Kardinaal Mercierplein 6, 1090 Brussel

02 421 20 83

jette.bibliotheek.be

www.facebook.com/BibJette

Aceasta activitate face parte din Brussels City of Stories.

Ce este Brussels City of Stories ?

Toată lumea are o poveste. Bruxelles-ul, cu toate limbile și culturile sale, zumzăie. Pentru a împărtăși aceste povești și a le face să rezoneze în cele 19 municipalități, există Brussels City of Stories, o colaborare majoră între organizațiile socio-culturale. Scufundați-vă în povești mari și mici, întâlniri speciale și o mulțime de activități. Cinci zile (primăvara și vara), complet gratuite, pe străzile din Bruxelles.

Fotografiile incluse in articol sunt primite de la dl. Decoorne. Multumim Anamaria Olaru pentru invitatia adresata Asociatiei RomBel de a lua parte la acest eveniment. 

Pană · vector · scris · vechi · hârtie - ilustratie vectoriala © nurrka  (#1212393) | Stockfresh  Interviu realizat de Carmen Solomie

Galerie FOTO: