Seful Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei in Regatul Belgiei, dl. Oleg Ungureanu ne-a transmis informatii valoroase despre schimbarea conditiilor de intrare in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord: "Credem că aceste informații ar putea fi de interes și pentru cetățenii români din Belgia. De aceea, vă transmitem informatiile, cu rugămintea de a le populariza în rândul membrilor comunității noastre din Belgia.' 

❗️Reamintim că de la 1 octombrie 2021 cetățenii români, asemeni tuturor cetățenilor din țările membre ale Uniunii Europene, nu vor mai putea folosi cartea de identitate ca document de pcălătorie în Regatul Unit! Verificați dacă aveți pașaport valabil pentru durata întregii deplasări, deoarece pasaportul devine obligatoriu. Cartea de identitate va putea fi folosită DOAR de catre persoanele care dețin statutul de rezident în UK (#settled sau #presettled status).

 "... începând cu data de 1 octombrie 2021, cetățenii europeni nerezidenți (care nu sunt protejați de Programul de Înregistrare a Cetățenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord exclusiv în baza pașaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetățenii români nerezidenți nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărții de identitate. Conform informațiilor comunicate de autoritățile britanice, cetățenilor europeni (inclusiv cetățenilor români) nerezidenți în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic. 

Cetățenii europeni (inclusiv cetățeni români) care intră sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea națională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025 (cu condiția ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS).

MAE folosește acest prilej pentru a reaminti că, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români nerezidenți pot călători spre/tranzita prin Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/vizită, pentru șederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare (https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021). Cu toate acestea, cetățenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obțină, în prealabil, o viză de intrare.

Totodată, cetățenii români nerezidenți care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de șase luni (pentru activități de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autoritățile britanice, în conformitate cu sistemul de imigrație bazat pe puncte (point-based immigration system – PBS). 

De asemenea, informații suplimentare cu privire la regimul actual de călătorie în Regatul Unit în funcție de scopul deplasării, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, tipurile de viză, taxele aferente și modalitățile de obținere a acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE, secțiunea Condiții de călătorie – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nordhttps://www.mae.ro/travel-conditions/3725.  

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se informeze temeinic anterior efectuării unei deplasări în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și să consulte sursele oficiale puse la dispoziție de către autoritățile britanice competente, precum și de către MAE, Ambasada României la Londra și oficiile consulare ale României în Regatul Unit. " se specifica pe pagina web a Ambasadei Romaniei in UK. 

 Pentru informaii complete consultati:

- site-ul MAEhttps://londra.mae.ro/local-news/2339

- site-ul Guvernului UKhttps://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-as-an-eu-eea-or-swiss-citizen?fbclid=IwAR2lOokAZiaqqCGSqNHUcwSCLtgRlx6Qps6C0ltQ6imYWPnHLx-W2SCpbw8