C O M U N I C A T  D E  P R E S A

DATA : 7.12.2021

Lansare de carte la Bruxelles «DESPRE BRÂNCUȘI, MICROMONOGRAFIE», autori Ana și Dan Trestieni, o carte inedită despre viața și opera lui Brâncuși

 

In data de 4 decembrie 2021 a avut loc la Bruxelles lansarea cărții DESPRE BRÂNCUȘI, MICROMONOGRAFIE. La eveniment ne-au onorat cu prezenta E.S. dna. Andreea Păstârnac, Ambasador al României în Regatul Belgiei, reprezentanți ai instituțiilor românești din Belgia, in special Institutul Cultural Roman Bruxelles - dna Adriana Pietrăreanu, Director adjunct la  și dna. Ligia Marin, expert si coordonator al domeniului muzical din cadrul festivalului EUROPALIA 2019, dna. Carmen Solomie, Președinta Asociației ROMBEL - Români în Belgia, dl. Tudor-Trestieni Ion, fiul autorilor - la inițiativa căruia a avut loc lansarea de carte în capitala Belgiei, membri ai comunității românești din Belgia și persoane străine, pasionate de geniul lui Constantin Brâncusi.


Cartea este perspectiva personala a Anei Trestieni și a lui Dan Trestieni de a marca în felul lor împlinirea a 145 de ani de la nașterea genialului Constantin Brâncuși. Această micromonografie începe în februarie 1876, anul nașterii sculptorului și se sfârșește în februarie 2020 cu expoziția retrospectivă Brâncuși de la Muzeul BOZAR, Bruxelles. Cartea este produsul a doi autori, Ana Trestieni, matematiciană și poetă și Dan Trestieni, sociolog. Marca acestor trei profesii se simte pe tot parcursul micromonografiei. Personalitatea lui Brâncuși este redată prin analiză unor diade de prieteni : Brâncuși-Marcel Duchamp, Brâncuși - Erik Satie, Brâncuși - James Joyce, Brâncuși - Modigliani, Brâncuși -Matisse, Brâncuși - Rousseau Vameșul, Brâncuși - Tristan Tzara. Cartea conține de asemenea informații inedite, cum ar fi o analiză a recent publicatelor epistole de dragoste între Brâncuși și tânăra balerină Marthe Lebhertz, punând în evidență caracterul excepțional al personalității maestrului. Cartea este un produs intelectual accesibil și acelora care nu sunt specializați în istoria artelor.

La lansarea de carte publicul a avut ocazia de a asculta poezii recitate din cartea SĂ LĂSĂM SĂ CADĂ CUVINTELE/LAISSONS TOMBER LES MOTS care reunește un ciclu de poezii inedit și subiectiv alese – Lucian Blaga, Ana Blandiana, Nichita Stănescu, Ana Trestieni – redate în limba română și în limba franceză prin efortul Anei Trestieni. Au recitat în limba franceză Mathieu Vandenbergen, elev al Institutului de Artă Saint-Luc din Tournai și în limba română Marcel-Trestieni Ion, nepotul autorilor! Publicul s-a prins în joc și i-a făcut o frumoasă surpriza poetei Ana Trestieni, alegând să recite, aleatoriu, din volumul de poezii. Violonistul Sabin Penea a fost prezent virtual și a încântat publicul cu o colindă din repertoriul vechi românesc: "Maria se preumbla". Un recital muzical folk a venit să încheie întâlnirea, invitatii s-au bucurat de acordurile de chitară și vocea caldă a lui Antonio Nyerjak.


În perspectivă, cartea «Despre Brâncuși. Micromonografie» va fi tradusă și în limba franceză și va fi prezentată elevilor belgieni din învățământul liceal al Institutului de Artă Saint-Luc din Tournai, în cadrul catedrei de Istoria Artei.

Cele două volume prezentate pot fi procurate de către doritori, dacă adresează o cerere pe adresa :

 

Bruxelles, 
Daria Pîrvu

Ar putea fi o imagine cu 11 persoane, persoane în picioare şi interior