Toamna se numără bobocii, iar echipa RomBel-Români în Belgia urează tuturor copiilor români din Regatul Belgiei un nou an școlar cât mai bun și succes! Chiar dacă se află departe de țara de origine a părinților lor, copiii români beneficiază de acces la activități și resurse ale învățământului în limba română. Există inițiative care vin în sprijinul părinților și al copiilor, iar printre acestea amintim Școala românească EuropaNova Bruxelles, care-și desfășoară activitatea în weekend la Bruxelles, zona cu cea mai puternică reprezentare a românilor din Belgia (fără a exclude, evident, celelalte regiuni). 

În funcție de regiunea de care aparțin, școlile își deschid porțile în 29 august, respectiv 1 septembrie 2022. La Școala românească toți copiii sunt așteptați începând cu data de sâmbătă, 3 septembrie 2022 - noi activități educative, noi prietenii, plus un fond îmbunătățit de carte. Mai exact, 100 de volume vin să completeze fondul de carte deja existent și aceasta prin grija Departamentului Românilor de Pretutindeni din România.  

"Biblioteca EuropaNova se adresează atât copiilor, cât și adulților. Am constatat în timp că împrumutul de carte mergea mai mult către adulți decât către copii și am luat atitudine. Cu ajutorul Departamentului Românilor de Pretutindeni am reîmprospătat colecția dedicată copiilor cu încă 100 de volume. Ne propunem prin acest proiect ca lectura să devină un modus vivendi măcar pentru copiii școlii noastre. E adevărat că în momentul în care am decis să se facă și serviciu de permanență la sediu ne-am gândit să atingem și publicul larg, nu doar comunitatea EuropaNova, dar există și cei de la Biblioteca Prichindeilor care au forțe noi și fac o muncă extraordinară, în general, pentru comunitatea copiilor. E foarte bine că astfel de proiecte există, este liniștitor când se nasc astfel de idei și totodată extraordinar să știm că avem de unde lua carte dacă ne dorim. Atât noi cât și ei avem un obiectiv comun: să ajungă cartea în casele și viețile cât mai multor copii." spune Mirela Niță-Sandu, președinte al Asociației EuropaNova Bruxelles. 

#DRPRomânia

#ScoalaRomaneascaEuropaNova

#RomBel

***

"Școala Românească EuropaNova Bruxelles este un proiect care se desfășoară din 2016 cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul Românilor de Pretutindeni și care își propune să ofere copiilor din familii expatriate sau mixte un loc de întâlnire, împărtășire și descoperire a culturii române prin învățarea și exersarea limbii materne sau paterne, prin activități distractive și educative supravegheate de profesori cu experiență. Copiii sunt împărțiți în diferite grupe în funcție de nivelul lor de cunoștințe, în cadrul cărora se referă la noțiunile de bază ale limbii române, istorie, geografie și artă românească. Tradițiile românești sunt evidențiate prin teme folosind materiale didactice, videoclipuri și scrieri autentice ale autorilor clasici și contemporani." este mesajul de întâmpinare de pe site-ul www.europanova.be