Schimbarea orei este o măsură care a fost luată inițial pentru a economisi energie prin reducerea consumului de energie electrică.
‼️ În Belgia, trecerea la "ora de iarna" are loc în noaptea de sâmbătă 29 spre duminică 30 octombrie. Mai exact, la ora 3 a.m. pe 30, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Aceasta înseamnă că vom câștiga o oră de somn. 🛌
  🌏 Putina istorie...
 Schimbarea orei și sistemul actual de a avea "ora de vară" și "ora de iarnă" este o veche tradiție care datează din Primul Război Mondial. Astăzi, sistemul este din ce în ce mai criticat și unele țări l-au abandonat deja.
Se spune că ideea a venit de la Benjamin Franklin care, dupa o noapte de insomnie la Paris, a observat pustietatea străzilor la primele ore ale dimineții. Asta l-a facut sa refleteze la toate lumânările salvate dacă oamenii s-ar trezi si s-ar culca mai devreme.
Soarele răsare mai devreme vara. O luminozitate „pierdută” pentru oamenii care, în general, se trezesc mai tarziu. „Majoritatea oamenilor se trezește între orele 6 și 7, dar iarna este ziuă dimineața în jurul orei 8 și vara în jurul orei 6”, explică Agenția pentru Mediu și Controlul Mediului Energie (ADEME). ). Pentru ca în jurul orei 7 a.m. să fie mereu lumină, adaptăm ceasurile.
În engleză, mai degrabă decât ora de vară, vorbim și de „DST” pentru „Daylight saving time”, ora care economisește lumina zilei.
 
⁉️ 🧐 Ce se va intampla (sau nu) in viitor?
Conform unui text votat de Parlamentul European in 2019 ora nu ar mai trebui schimbată nicăieri în UE, dar statele membre ar putea alege fiecare să păstreze ora care le convine mai mult, cu condiția să se coordoneze între ele pentru a nu complica prea mult viața cetăţenilor şi piaţa economică comună.
 
Nicio continure nu a exitat insa, in principal din doua cauze:
 
❌Crizele succesive. Mai întâi COVID și apoi Ucraina, criza energetică... Discutia despre ora de vară/iarna pare inevitabil puțin anecdotică în comparație cu chestiuni ca acestea.
❌Dificultatea de a alege timpul pe care îl păstrăm. În Belgia, de exemplu, s-a desfășurat o consultare publica ce a arătat că belgienii erau foarte împărțiți in alegeri ... 50% au optat pentru ora de iarnă, față de 45% pentru ora de vară.
 
S-au adaugat, în plus, diferențe între regiuni: valonii au manifestat o ușoară preferință pentru ora de vară, iar flamanzii pentru ora de iarnă, la fel ca UE, deoarece țările din sudul Europei sunt mai degrabă în favoarea păstrării orei de vară, în timp ce țările din nord sunt mai mult. în favoarea orei de iarnă.
 
Sursa informatiilor se gaseste in articolul de presa: