"Fie-vă dragi copiii, purtați-va cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-va cu ei căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu va vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat.." (Ion Creangă)

Asociația RomBel a organizat in data de 31 octombrie 2022, « Dialogurile RomBel online », invitate au fost doamnele profesoare de la Școala românească EuropaNova : Mirela Niță Sandu, Cristina Galan, Veronica Petrenco și Maria Suldac Miculaiciuc. Din partea RomBel au participat Carmen Solomie, Vic Neagu, Daria Pîrvu și Dorin Fleșeriu.

"Școala Românească EuropaNova Bruxelles este un proiect care se desfășoară din 2016 cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul Românilor de Pretutindeni și care își propune să ofere copiilor din familii expatriate sau mixte un loc de întâlnire, împărtășire și descoperire a culturii române prin învățarea și exersarea limbii materne sau paterne, prin activități distractive și educative supravegheate de profesori cu experiență. Copiii sunt împărțiți în diferite grupe în funcție de nivelul lor de cunoștințe, în cadrul cărora se referă la noțiunile de bază ale limbii române, istorie, geografie și artă românească. Tradițiile românești sunt evidențiate prin teme folosind materiale didactice, videoclipuri și scrieri autentice ale autorilor clasici și contemporani." este mesajul de întâmpinare de pe site-ul www.europanova.be.

« Școala românescă EuropaNova  este o școală complementară școlilor parohiale, este dedicata copiilor familiilor de români si celor proveniți din familii mixte, care doresc să nu rupă punțile, legăturile cu România, cu limba română sau, altfel spus, celor care doresc să creeze noi punți. Scoala funcționează din 2016, am început cu 11 copii, apoi cu 17,  24 și am ajuns la un moment dat să avem 75 de copii » ne-a spus chiar în debutul dialogului, Mirela Sandu Niță.  

Cristina Galan este profesor la școală din ianuarie 2018 și apreciaza acest curs în care le sunt oferite copiilor cunoștințe despe limba romana, despre istorie, geografie, artă și tradiții. « Pentru primul curs am pregătit povestea « Turtita fermecată", iar copiii au fost entuziasmati; de atunci organizăm activități minunate împreună, iar eu personal mă simt ca acasă. EuropaNova este ca a doua mea familie ».

Veronica Petrenco, originară din Moldova de dincolo de Prut, dar trăind apoi în România, s-a alăturat «familiei EuropaNova » în 2019 și spune că niciodată nu s-a gândit că va continua să predea o dată sosită în Belgia. « Am început cu jocuri ale copilăriei, am înțeles ce vor copiii într-adevăr... ei vor să cobori la nivelul lor, iar nevoile copiilor sunt diferite de la o zi la alta. Anul acesta la grupă am doar copii care provin din familii mixte – greci, neerlandofoni, germani, italieni, toți cu traditii diferie - și atunci nu-mi rămâne să cred decât că într-adevăr scopul EuropaNova este de a-i învăța pe copii să trăiască într-o comunitate, într-o comuniune și socializarea este obiectivul nostru principal »

Maria Suldac Miculaiciuc – « Îmi propun să organizăm împreună cu colegele mele diferite ateliere cu scopul de  a descoperi și dezvolta calitățile native ale copiilor, atât pe plan cognitiv cât și afectiv, pentru că avem copii talentați. Este important să rămânem blanzi cu copiii, pentru că s-a dovedit că acei copii asupra cărora s-au pus etichete negative sau au fost certați frecvent, au dezvoltat comportamente nepotrivite, iar noi nu le dorim lucrul acesta. Profesia de educator este în primul rând, cred eu, una vocațională sau cel puțin așa ar trebui să fie - și este dedicată celor care iubesc copiii. La grupa mică – 3-6 ani- noi învățăm prin joacă. La această vârstă copiii își vor aminti cum s-au simțit în preajma noastră, cum i-am ascultat, își vor aminti despre bunătatea noastră, grija noastră, despre povestea pe care le-am spus-o".

Începutul de an școlar 2022 a adus noutați : a fost introdusă o nouă formulă, care oferă posibilitatea fiecărui părinte de a face măcar o dată în viață voluntariat la școală. De asemenea, o colecție de 100 de cărți, achizitionate prin grija Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a venit să completeze fondul de carte deja existent.

Doamnele profesoare au vorbit și despre entuziamul copiilor de a veni regulat la cursuri și inclusiv despre cum dorința copiilor schimbă programul părinților care, poate prinși în treburile zilei, nu ar găsi întotdeauna timp să aducă la școală copiii. Mirela Niță a subliniat faptul că acești copii născuți în diaspora au nevoie, poate acum mai mult ca oricând, de aceste cursuri de limba română, care de fapt reprezintă mai mult, fiind cursuri interdisciplinare. Noi românii, sau poate toți cei plecați, încercăm să ne integrăm în străinătate, spunem « eu trebuie să cunosc limba noii țări pentru o mai bună integrare» ; dar trebuie să știm și cine suntem noi cu adevărat, să cunoaștem despre cultura și mentalitatea părinților noștri.

Maria Suldac a subliniat importanta educației timpurii, importanța conexiunilor, a ajutorului dat în găsirea propriei soluții și nu în oferirea de-a gata a unei rezolvări la probleme, tocmai pentru a evita dependența față de alții.

De-a lungul timpului școala a avut mai multe persoane care s-au oferit să voluntarieze, pe durate diferite de timp, inclusiv dintre membrii Asociației RomBel – Daria Pîrvu, Vic Neagu.

Daria Pîrvu a participat la activitățile școlii încă din 2016 și a introdus noțiunile de învățare activă – plantare de semințe, cunoașterea Codului Rutier, includerea tradițiilor în cadrul reglementat al Patrimoniului, scrisori adesate mamei de 8 martie ori  bunicilor,  « Oferim informații și primim înapoi curiozitate, deschidere, interes și aplicare; în momentul în care un părinte îți spune : abia a așteptat copilul meu să vă vadă!- îți crește inima, pentru că asta înseamnă că undeva ceea ce faci tu, pedagogie clasică sau activă, funcționează». Vorbind despre familiile de expatriati, Daria Pîrvu a subliniat faptul că « noi avem un lanț rupt în familie: copiii noștri nu mai au contact direct cu bunicii » și a propus ca bunicii să vină și ei, din când în când, într-o vizită la școală.

Mulțumirile s-au indrepat către toți voluntarii școlii, chiar și catre acele persone care doar au dat informația mai departe.

  • Manualul elaborat de doamnele profesoare

"*LIMBA ROMÂNĂ PENTRU COPIII DE PRETUTINDENI* - Manualul interdisciplinar « România mea – Ghid pentru micul român de pretutindeni »

Este o carte în format A4, cu fișe de lucru pe două categorii de vârste : 6-8 ani și 9-10 ani. Manualul este împărƫit pe 4 capitole și un bonus, la final, România în cifre. Capitolele sunt : Limba și literatură română, Istorie, Geografie, Artă și Tradiții. Fiecare capitol are aproximativ 50 de pagini, în total 210 pagini. Cartea are imagini, texte și exerciƫii. Fiecare capitol al cărƫii are câte 7 unităti. De pildă, capitolul Istorie cuprinde : Domnitori (Țara Româneasca, Moldova și Transilvania), Regii României, Unirea Principatelor Române, Comunismul și Revoluția din 1989, Simbolurile naționale și Europene. Iar în capitolul Artă și tradiƫii : am plecat de la muzica lui George Enescu, picturile lui Nicolae Grigorescu și sculpturile lui Constantin Brâncusi pentru a ajunge la lumea satului românesc cu obiceiuri și tradiții de Paște și Crăciun, la portul popular pe regiuni și Patrimoniul material și imaterial.

Manualul a fost elaborat din necesitate și adaptat nevoilor copiilor din diaspora pentru care limba vehiculara este diferită de limba maternă.

Pentru cei interesați, acest manual poate fi cumpărat de la EuropaNova asbl, Clos du Parnasse 11E, 1050 Ixelles."

  • Date practice:

Programul scolii – 3 grupe, orgnizate pe parcursul întregii zile de sâmbătă

Categorii de vârstă – intre 3 – 11, 12 ani maximum

 Adresa  școlii : Clos du Parnasse 11E, 1050 Ixelles, Bruxelles, Belgique

Contact :

Pagina Facebook a școlii EuropaNova: 

 https://www.facebook.com/ScoalaRomaneascaEuropaNova

Inregistrare Dialogurile RomBel online - 31 octombrie 2022 - https://www.facebook.com/rombel.belgia/videos/1572211643198960

Printre invitații deosebiți pe care școala i-a avut în 2022 se numără E.S dna Ambasador Andreea Păstârnac, dna Andreea Tănăsescu, fondatoarea Comunității "La Blouse roumaine" și dl Ionuț Grajdeanu, creatorul și ilustratorul expoziției de bandă desenată dedicată scriitorului Ion Luca Caragiale. 

Următorul invitat va fi tocmai Moș Crăciun, care va poposi în luna decembrie la serbarea copiilor și le va împărți daruri. 

 

ADUCERE LA ZI A ARTICOLULUI: 05.11.2022 

Rezumatul scris al "Dialogurilor RomBel" online din data de 31 octombrie 2022 este realizat de către Carmen Solomie, moderator al Dialogurilor. ( evenimentul s-a desfășurat sub forma unui LIVE Facebook, care rămâne disponibil online pe Facebook în versiune "publică", deci cu acces liber)

Titlul original al prezentului articol - " Limba română este moștenirea de suflet pe care o lăsăm copiilor noștri" - dialog cu doamnele profesoare de la Școala Românească  EuropaNova Bruxelles" a fost schimbat astăzi, 5 noiembrie în urma unei sesizări făcute pe platforma Facebook  (nu prin contact direct cu mine) de către doamna Dana Cotoara, de la "Ziarul de Belgia" care semnalează că dansa a folosit pentru prima dată expresia "Limba română este moștenirea de suflet pe care o lăsăm copiilor noștri".

Expresie pe care eu am pus-o de la început între ghilimele în titlul articolului, deoarece nu îmi aparține și am auzit-o pentru prima dată la una din doamnele profesoare ale școlii, în cadrul Dialogului live din 31 octombrie. 

Schimbarea titlului este o inițiativa personală, pentru transparenta si din conștiința curată și nu mi-a fost solicitată de către nimeni.

Faptele merg înaintea noastră și ne construiesc reputația. Dacă o fapta bună aduce o schimbare pozitivă chiar și numai în viața unei singure persoane, ziua e câștigată. Eu voi continua să fac binele acolo unde pot și, mai ales, să construiesc punți de legătură și comunicare, relații bazate pe încredere și respect reciproc. 

Carmen Solomie 

Sunt voluntar RomBel din anul 2007, co-fondator al Asociației RomBel - Communauté roumaine en Belgique din 2014 și Președinte al Asociației RomBel din anul 2020.