Nu este disponibilă nicio descriere.

 

 


De peste 30 de ani, asociația flamandă Actie Dorpen Roemenië - ADR Vlanderen simte și trăiește românește, alături de oamenii și activitățile întreprinse de-a lungul anilor, fie în România, fie în Belgia. Peste 50 de grupuri de voluntari din Flandra sunt încă activi în satele partenere din România. ADR-Vlaanderen este organizația umbrelă a acestor grupuri locale ADR și, prin urmare, și-a construit în 30 de ani o expertiză unică atunci când vine vorba de România. Ca organizație umbrelă, ADR-Vlaanderen dorește să îndrume și să sprijine grupurile de voluntari pentru a aborda constructiv grupul în creștere constantă a cetățenilor români din Flandra, prin diferite inițiative și partenariate cu organizații și servicii locale. 

Astfel, în primăvara acestui an, la inițiativa dnei Avdia Avrumutoae (artist plastic -ARTRO FV organizatie socio-culturala Romano- Belgiana), ADR-Vlaanderen, în partenariat cu RomBel - Români în Belgia a lansat un proiect artistic : " Oneindige Zuil - Coloana Infinitului" , un proiect de artă bilingv (RO - NDLS ) cu participare GRATUITA pe o perioada de 3 luni, adresat atât românilor , cât și belgienilor, invitându-i să descopere universul simbolurilor în legatură cu trei teme prestabilite: Brâncuși, Simbolurile IIA și Mituri și Legende.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Despre acestea ne-a povestit inițiatoarea, dna Avdia Avrumutoae în interviul următor:

 
https://vimeo.com/572172475


Geniul lui Brâncuși rămâne o fascinație eternă, iar sursele sale de inspirație se regăsesc în tradițiile și miturile românești și, la rândul lor, operele sale au fost modele pentru succesori. În 2021 s-au împlinit 145 de ani de la nașterea celebrului sculptor, iar scopul proiectului " Oneindige Zuil - Coloana Infinitului" a fost acela de a conecta oamenii prin artă!  În pregătirea acestui proiect au fost abordate câteva linii directorii, care au facilitat abordarea celor trei teme : De ce este opera marelui sculptor Brâncuși deosebită - Ce înseamnă simbolurile de pe iile românești - Care sunt cele mai cunoscute mituri și legende românești - Inspirație și exemple.

Proiectul început în primăvară s-a concretizat printr-o expoziție " Tentoonstelling Oneindige Zuil - Coloana Infinitului" , care a reunit toate lucrările produse de cei 19 participanți pe durata proiectului:

Tema 1: Brâncuși: forme abstracte, geometrice
Participanți: Avdia Van Art; Anamaria Savickas; Rose Demonie; Diana Filip; Georgeta Suta; Alina-Alexandra Georgescu; Denisa Teglas; Zelica Omeragic; Simina Mazureac; Mincu Ribana; Chivu Calin Coman

Tema 2: Bluză românească (IIA): simboluri tradiționale
Participanți: Monica Brinza; Doina Popescu

Tema 3: Mituri și legendă
Participanți: Sorinela Filomena; Avdia Van Art; Jean-Paul Van der Elst; Carmen Gogolan; Dana Dumitru; Diana Filip; Georgeta Suta; Daniela Stan; Cristian Gabriel Vulpoiu.


Nu este disponibilă nicio descriere. 

« După un colţ

De stâncă albastră

Alte şapte culori

M-au pândit

Si-au vrut să mă zugrăvească

Dar uite că nu le-am ieşit»

Portret nereuşit, din volumul Rădăcini înnodate (editura ART CREATIV -2020) de Sorinela Filomena (cadru didactic în învăţământul preuniversitar, la Sondervick College - Veldhoven, Olanda, unde predă istorie şi antropologie culturală (şi religioasă).)

Vernisajul a avut loc pe 2 iulie 2021, la Gildenhuis, în Merksem (Antwerpen) și s-a bucurat de un moment artistic susținut de naiștii cu recunoaștere internațională Raluca Pătuleanu și Stefan Negura: https://vimeo.com/572189563

Pe amândoi îi veți putea admira și pe data de 25 august, cu ocazia evenimentului "Panfluit Paradijs concert in Belgie - Paradisul naiului în Belgia" - Ediția a IIa a Festivalului Internațional de Nai. Detalii suplimentare, aici:
https://ralucapatuleanu.wixsite.com/raluca/concerts

Un album foto realizat cu ocazia vernisajului poate fi consultat aici: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=rombel.belgia&set=a.4027292314035392


Intrarea la expoziția " Tentoonstelling Oneindige Zuil - Coloana Infinitului" este gratuită, poate fi vizitată în fiecare weekend în perioada 4 iulie - 25 iulie, între orele 14:00 și 18:00. Cu programare este posibil și alt interval oarar.
Vă rugăm să o contactați Avdia la adresa .

 

Adresa: Gildenhuis, Gildenstraat 10a, 2170 Merksem (Antwerpen).

Din gara centrală din Anvers puteți lua tramvaiul 2 sau 3 pentru a opri Merksem Gasthuishoeve sau tramvaiul 6 pentru a opri Bredabaan (aproximativ 15 minute). Parcarea este gratuită pe stradă.

Data: 04 - 25 iulie 2021

Ora: 14:00 - 18:00

Ctegoria: Cultura

Măsuri Corona :Purtarea unei măști este obligatorie atât în ​​interior, cât și în exterior. Numai un număr limitat de persoane pot intra simultan în interior.

Grup ADR: În calitate de grup ADR, ați dori să preluați această expoziție în zona dvs.? Vă rugăm să  contactați organizatorii prin

 

Mai multe informații despre proiect, aici:

https://adrvlaanderen.be/projecten/kunstproject-oneindige-zuil-coloana-infinitului/