Ciclistul belgian Franck Vandenbroucke s-a stins, ieri, în Senegal, unde îşi petrecea concediul, anunţă Liberation, citând o informaţie dezvăluită de o sursă apropiată ciclistului. Avea doar 34 de ani. "Franck a fost găsit mort în camera unui hotel din Senegal, unde îşi petrecea vacanţa. Circumstanţele decesului nu se cunosc", a declarat apropiatul belgianului. Presa belgiană informează că posibila cauză a morţii ar fi o embolie pulmonară. Ştiam că nu se simţea bine, nici fizic, nici psihic. A plecat duminică în Senegal", a declarat unchiul belgianului, fostul ciclist Jean Luc Vandenbroucke.

Mulţi analişti îl considerau pe "VDB" drept cel mai înzestrat rutier belgian al generaţiei sale, dar cariera sa a fost marcată de scandaluri de dopaj, probleme private şi un mental fragil. Belgianul a încercat de mai multe ori să-şi ia viaţa.

Psihic labil

Vandenbroucke a câştigat prima sa cursă la vârsta de 24 de ani, în 1999, când a terminat primul clasicul Liege-Bastogne-Liege. Au urmat alte 53 de victorii, dar şi scandaluri de dopaj sau probleme în viaţa extrasportivă. În urmă cu patru ani, ciclistul belgian a încercat pentru prima dată să-şi curme viaţa, după despărţirea de soţie şi de fiică.

"M-am dus în pivinţă şi am luat de acolo cea mai scumpă sticlă de vin pe care o aveam şi am ţinut un toast pentruviaţa mea. Întrebasem un doctor şi ştiam că, dacă folosesc insulină, va merge", scria Vandenbroucke în autobiografia sa, apărută anul trecut.

Sfârşit a la Pantani

Au urmat alte tentative de sinucidere, în special în luna iunie a anului 2008. Recent, ciclistul belgian se delcarase completrefăcut şi îşi căuta o nouă echipă, deoarece simţea că mai putea câştiga câteva curse. Intrase deja într-un program de antrenament cu italianul Aldo Sassi, tehnicianul campionului mondial Cadel Evans.

Povestea rutierului belgian seamănă cu cea a italianului Marco Pantani, găsit mort în 2004 într-o cameră de hotel din localitatea italiană Rimini. Pantani a murit din cauza unor edeme cerebrale şi pulmonare provocate de o supradoză de cocaină. evz.ro