Secretarul general al Partidului Popular European (PPE) spune că propunerea Bucureştiului nu este pe placul lui Jose Barroso. Antonio Lopez este primul oficial european de rang înalt care transmite României că nu are şanse la portofoliul Agriculturii din viitoarea Comisie Europeană.

Adevărul“: Credeţi că Dacian Cioloş are şanse să obţină portofoliul Agriculturii, în condiţiile în care Germania sprijină Austria, iar Franţa sprijină Irlanda? 

Antonio Lopez: Sunt la curent cu negocierile extrem de dure pentru posturile de Comisar şi, din ce ştiu, va fi aproape imposibil ca România să obţină „Agricultura“. Jose Manuel Barroso analizează foarte bine dosarele depuse de statele membre UE.
 

De ce spuneţi că nu avem şanse?

Deoarece domnul Dacian Cioloş este un necunoscut la Bruxelles. Este o persoană nouă pentru noi. Nu ştim ce valori împărtăşeşte şi ce viziune are asupra politicilor europene. Sunt însă convins că preşedintele Traian Băsescu va lua în considerare toate aspectele şi toate informaţiile care îi vin de la Bruxelles şi că va face în final o alegere înţeleaptă şi avantajoasă pentru România.

Ce portofoliu credeţi că putem obţine la negocieri? Noi sperăm să obţinem un post important, însă există semnale că vom primi iarăşi un portofoliu de mâna a doua. 

Sper, şi PPE se va bate pentru acest lucru, ca România să obţină un portofoliu important. Nu pot să nominalizez acum exact portofoliul, însă noi ne vom bate ca acesta să fie unul important. 

Spuneţi că Cioloş vă este „necunoscut“. Atunci, care sunt figurile cele mai importante din politica românească şi în acelaşi timp cunoscute la Bruxelles, şi care ar putea obţine un portofoliu bun în viitoarea Comisie? Puteţi da câteva nume?

Un aspect important pentru această alegere îl reprezintă şi faptul că domnul Barroso işi doreşte foarte mult să aibă cât mai multe femei în viitoarea Comisie. Barroso a primit cu satisfacţie nominalizarea Bulgariei, ce a propus-o pe Jeleva. Cred că şi România va trebui să analizeze foarte bine această posibilitate. Cred că o femeie, evident, apropiată de PPE, este imaginea comisarului pe care noi l-am dori.

Şi totuşi, un nume?

Din experinţa europeană a PPE, cred că o posibilitate ar fi Anca Boagiu, deoarece toată lumea o cunoaşte aici din perioada de preaderare şi nu numai. Acesta ar fi un nume. Nu e cazul să ofer mai multe.

Actuala criză politică de la Bucureşti influenţează în mod negativ capacitatea României de a negocia un post important în Comisie?

Sper că această criză se va încheia cât mai repede deoarece România are nevoie de toată forţa sa pentru a negocia, aici, la Bruxelles. Liderii politici români trebuie să găsească repede o soluţie la actuala criză. Noul Guvern trebuie să adopte o poziţie clară şi rapidă faţă de noul Comisar şi să încerce să se plieze pe cererile şefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru că el este persoana care poate spune „da“ sau „nu“ unei candidaturi.

Credeţi că Barroso şi-ar dori un tehnocrat sau un politician bine cotat?

Cred că în astfel de cazuri trebuie să existe o mixtură. Persoana respectivă trebuie să aibă experienţă pe acel domeniu, dar şi să dea dovadă de caracter politic.

Cine este Antonio Lopez

Antonio Lopez (foto)este un politician spaniol, ales în 2002 secretar general al Partidului Popular European. El este membru al Comisiei pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European şi al Delegaţiei Legislativului european pentru relaţia cu Statele Unite. Liderul PPE are studii juridice şi economice. Lopez şi-a început cariera politică ca adjunct al

premierului spaniol Jose Maria Aznar (1999-2002). În prezent patronează „Fundaţia pentru Studii Europene“ de la Bruxelles şi îndeplineşte funcţia de secretar general al „Centrului pentru Studii Europene“.

 

sursa: adevarul.ro