Şeful diplomaţiei britanice, David Miliband, a devenit candidatul-surpriză pentru noul post de ministru de Externe al Uniunii Europene. Pe fondul unei dezbateri intense pe tema numirii fostului premier Tony Blair în funcţia de preşedinte al UE, şi ea prevăzută în Tratatul de la Lisabona, un număr tot mai mare de capitale europene s-au concentrat pe realizările lui Miliband. “The Times” notează că nici un diplomat european nu crede că ambele posturi de prestigiu ar putea fi ocupate de o singură ţară, motiv pentru care Marea Britanie nu îl promovează pe Miliband. În spaţiul european, spune cotidianul britanic, există sentimentul că Miliband ar fi mai acceptabil decât fostul său şef, asociat apropiat al lui George W. Bush şi suporter entuziast al războiului din Irak.

“Avem o impresie foarte favorabilă despre Miliband, datorită perspectivelor sale europene”, a declarat un diplomat belgian pentru “The Times”. Statele europene “mai federaliste”, precum Belgia şi Luxemburg, care se opun vehement numirii lui Blair pentru că a împiedicat includerea Marii Britanii în zona euro , au fost impresionate de participarea lui Miliband la Declaraţia de la Laeken, din 2001. Aceasta a fost o declaraţie de principii care a propulsat UE pe calea Tratatului de la Lisabona.

“Este eficient şi agreat. Are abilitatea de a combina tacticile cu înţelegerea peisajului politic, iar oamenii găsesc că asta este impresionant”, a apreciat un alt diplomat european. În Germania, Miliband este considerat a avea “o minte impresionantă, care ar fi potrivită grelei misiuni de a prezenta o politică externă europeană comună”. În vârstă de 44 de ani, politicianul britanic nu are o perspectivă prea atractivă în ţară, în condiţiile în care partidul său, Laburist, pare sortit să piardă alegerile generale.

Foarte bine plătitul post de la Bruxelles i-ar oferi posibilitatea de afirmare pe scena politică internaţională. În afara mai puţin cunoscutului Miliband, lista cu potenţiali candidaţi este plină de nume sonore, printre care Olli Rehn (actualul comisar pentru Extindere) şi Carl Bildt (ministrul de Externe al Suediei). O eventuală numire a lui Miliband ar ruina şansele lui Blair de a deveni preşedintele UE. Liderii celor 27 de state membre ale UE vor discuta candidaţii pentru cele două funcţii în cursul întâlnirii lor prevăzute pentru săptămâna viitoare, la Bruxelles.cotidianul.ro