Liderul Grupului Popular European (PPE), Wilfred Martens, a declarat astăzi că primul ministru belgian, Herman Van Rompuy, va accepta postul de preşedinte al Uniunii Europene (UE) doar dacă va fi ales prin consens de cei 27

Într-un interviu publicat astăzi de cotidianul belgian 'De Tijd', Martens, care a fost premier al Belgiei pe parcursul a două mandate, a spus că Van Rompuy "înţelege foarte bine că va arunca Belgia într-o nouă criză dacă îşi va abandona postul. Va accepta postul (de preşedinte al Consiliului UE) doar dacă nu-i rămâne altă opţiune", a spus Martens.

Preşedintele popularilor europeni consideră evident că politicianul belgian - unul dintre favoriţii pentru noul post comunitar - nu doreşte să ocupe acest post dacă nu va avea consensul tuturor ţărilor din UE, şi a adăugat că un posibil vot pe acest subiect ar reprezenta "o situaţie incomodă".

Martens a admis că decizia finală va depinde în mare măsură de Marea Britanie, în condiţiile în care, "dacă nu se ajunge la nici o soluţie pentru a stinge frustrarea britanicilor şi a noilor state membre, aceasta s-ar putea traduce printr-un "nu" la adresa lui Van Rompuy".

Liderul PPE nu exclude posibilitatea ca Londra, care sprijină candidatura fostului premier britanic Tony Blair, să renunţe la această opţiune şi, în locul acesteia, să propună la conducerea europeană pe britanica Catherine Ashton ca înalt reprezentant de politică externă şi de securitate al UE.

Preşedintele PE i-a popus lui Jose Maria Aznar să candideze

Preşedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, consideră că fostul premier spaniol Jose Maria Aznar ar trebui să îşi depună candidatura pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Europene, relatează AFP.

"Din câte ştiu, Aznar nu este interesat pentru moment de un post ca acesta. Dar cred că ar fi bine pentru UE dacă şi-ar schimba părerea şi şi-ar prezenta candidatura", a declarat Buzek într-un interviu publicat astăzi de cotidianul spaniol ABC.

Conservatorul Jose Maria Aznar a fost şeful Guvernului spaniol din 1996 până în 2004.

sursa: adevarul.ro