Salut, sunt Răzvan Hoinaru şi vreau să iti ştii drepturile tale ca român şi cetăţean european ȋn Belgia.

Ştii ca ai dreptul sa votezi? N-ai cetatenie? Nu-i nimic: legea belgiana iţi dă dreptul să votezi la alegerile locale. Comunitatea românească este a doua comunitate ca dimensiune din Bruxelles, ceea ce ȋnseamnă un mare aport de taxe pe care românii ȋl aduc bugetului de stat belgian.

Deşi plăteşti taxe şi munceşti poate mai mult decât alţii, nu beneficiezi de aceaşi reprezentare publică.

Există un principiu al unei democraţii şi societăţi sănătoase, “nici o taxare fără reprezentare”.

În continuare ȋţi voi spune de ce trebuie  să votezi ȋn Bruxelles:

Oraşul Bruxelles are un buget de 803 milioane de euro, fiind unul dintre cele mai bogate oraşe din lume. Nu prea pare, aşa este?

Unde stai tu, strada este adesea murdară dat fiind sistemul de colectare al pungilor de gunoi, creşele sunt supra-aglomerate, şcolile nu se adaptează ȋntocmai copiilor a căror limbă nativă nu este franceza sau neerlandeza, iar aglomeraţia ȋn trafic este cruntă.

Înregistrarea la vot se face până la 31 Iulie, iar votul este pe 14 Octobrie.

Cu ce se ocupă Consiliul Local din Bruxelles:

Se ocupă cu tot ce ȋţi afectează viaţa de zi cu zi: finanţe locale, proiecte de urbanism, proiecte economice şi sociale, mobilitate, egalitatea de şanse. Un proiect recent ce poate fi găsit pe situl Primăriei, le plateau du Heysel a creat  3 000 de locuri de muncă, relansând dinamica economică ȋn zona periferică a Bruxelles-ului.


Văd oraşul ȋn schimbare şi uitându-mă ȋn consiliul local văd reprezentanţi cu putere de decizie: Joëlle Milquet, Didier Wauters, Mohamed El Hamrouni, Fatima Moussaoui, Bertin Mampaka, ȋnsă nici un român. Bruxelles-ul este un oraş internaţional, unde nouă românilor ne este greu să ne facem auziţi, pentru că nu ne susţinem ȋntre noi, deşi prin forţa numerică a comunităţii am putea să contribuim la luarea de decizii publice.

Deasemenea, munca de consilier local este una remunerată simbolic cu aproximativ 100 euro pe lună. Astfel nu mă puteţi bănui că o fac pentru bani, dar pentru comunitate.

Despre mine:

Am 30 de ani, sunt născut la Slobozia şi am venit ȋn Belgia pentru un an, ȋn urmă cu nouă ani. Sunt economist, cu un masterat de la K.U Leuven, iar ȋn prezent urmez un doctorat ȋn reglementare economică.

Lucrez la Parlamentul European pentru delegaţia României la PPE şi ȋn mare măsură mă ocup de reglementare contabilă internaţională.  Sunt pasionat de istorie, comunicare, economie, politica . Am şi o carieră universitară ȋncepută la Universitatea Londra. Am aproximativ 15 de articole de istorie şi economie publicate ȋn Magazin Istoric, Historia, Revista Română de Economie.

 

Ce imi doresc?

În primul rând vreau o mai bună implicare a comunităţii româneşti din Belgia.

Un vorbitor de limbă română ȋn administraţia locală pentru a facilita dialogul dintre autorităţi şi cetăţean.

O mai bună legiferare a relaţiei ȋntre proprietar şi chiriaşi pentru a combate abuzurile.

Proiecte educaţională româno-belgiană la nivel pre-şcolar şi şcolar.

Proiecte de urbanism unde să se ţină cont şi de nevoile noastre.

Toate acestea se realizează ȋmpreună partidele politice belgiene din partea cărora candidez: Centre Democrat Humaniste + Christian Democrats & Vlaanders (cdH+CD&V) ce se bazează pe urbanism, mobilitate, integrare, proiecte de comerţ local.

Prin ȋnscrierea ta la vot până la 31 Iunie şi ai dreptul să votezi pe data de 14 Octombrie când poţi scrie istorie. Poţi ajuta un român să fie ales in Bruxelles, 1000.

În Consiliul Local Bruxelles alături de consilierii locali Christian Ceux şi Didier Wauters.


Ce putem realiza împreună?

  • O mai bună implicare în viaţa publică a comunităţii româneşti din Belgia;

  • alegerea unui vorbitor de limbă română ȋn administraţia locală pentru a facilita dialogul dintre autorităţi şi cetăţeanul român rezident în Belgia;

  • o mai bună legiferare a relaţiei ȋntre proprietar şi chiriaşi pentru a combate abuzurile;

  • proiecte educaţională româno-belgiană la nivel pre-şcolar şi şcolar;

  • proiecte de urbanism unde să se ţină cont şi de nevoile noastre ;

  • Îmbunătăţirea calităţii apei de la robinet.

  • (Re)deschiderea zborurilor Bruxelles - Timişoara, Craiova, Suceava

Am ȋncredere ȋn tine, pentru că atunci când vorbim de politică, diaspora este cea mai bună.

Merci / Bedankt

Astept sugestiile tale la:

Telefon: 0474047765