In luna octombrie vor avea loc alegeri locale in Belgia. In Bruxelles comuna joaca un rol foarte important si asumat in cea ce priveste bunul trai al cetatenilor din interiorul ei. Comuna va afectează în mod direct viața de zi cu zi  incepand de la modul in care esti tratat  in raport cu administratia publica, curatenia strazii  pe care locuiesti, dezvoltarea cartierului și a spațiilor verzi, precum si centrele culturale, sociale și sportive pentru tine și copiii tăi.

Din cei peste 300.000 de cetățeni non-belgieni care trăiesc in Bruxelles, romanii se afla pe locul doi, dupa francezi si inaintea marocanilor (Institut Bruxellois de Statistique et d'Analyse, IBSA). Neavand un nivel de reprezentativitate precum cele doua grupuri sus mentionate deseori problemele si necesitatile noastre au fost neglijate sau chiar au fost ignorate cu buna stiinta. In practica electorala din Belgia se poate observa ca multi consilierii locali sunt de obicei aleși doar cu câteva sute de voturi. Noi insa, cu peste 40.000 de rezidenti in Bruxelles nu am votat si nici un am reusit sa fim reprezentati real pana in prezent. Asta deoarece nu au primit în timp util informațiile corecte privind  modul de votare precum si avantajele de a fi reprezentati ca si comunitate.

 

Cum să vă înscrieți ca alegător?

Ca cetatean european si rezident in Belgia aveti dreptul sa va inscrieti la comuna de care apartineti pentru alegerile din octombrie. Procedura este extrem de simplă. Descarcati si completati formularul de  aici (are doar o singură pagină) pana la 31 iulie. Nu sunt costuri, nu sunt necesare cozi și nu sunt necesare întâlniri! O fotocopie a cărții de identitate este recomandată, dar nu este necesară!

Semnează și trimite-l, prin poștă sau la serviciul de populatie  a comunei dvs.

Sau

Treceti pe la comuna pentru a completa si depune formularul.

Termenul limită pentru înscriere este 31 iulie 2018. Confirmarea va veni prin poștă. Dacă v-ați înscris deja pentru alegerile comunitare anterioare din Belgia, nu este necesar să vă reînregistrați

Este dreptul tau ca cetatean european si rezident in Belgia sa fii reprezentat. Cu sau fara votul tau alegerile vor ava loc si comunitatile de straini isi vor alege iar reprezentanti. Este de datoria noastra insa sa ne implicam si sa avem si noi romanii un cuvant de spus prin reprezentanti alesi dintre noi, de noi pentru noi. Poti fi ales, sau poti sa iti alegi tu un consilier municipal care sa iti reprezinte nevoile si necesitatile in cele 19 comune.


Pentru ROMBEL - Mihai Mitrea