În data de 6 septembrie 2018, a avut loc la Parlamentul European în Bruxelles dezbaterea „Diaspora românească – gazată în România, respectată în Uniunea Europeană, organizată de către Consiliul Românilor de Pretutindeni (CRP) şi ROMBEL – Români în Belgia.

Au participat europarlamentari, reprezentanti ai Preşedenției şi Parlamentului României - Senat şi Camera Deputaților de la diferite partide precum şi numeroşi români din Diaspora ( Belgia, Germania, Grecia, Danemarca, UK, Franța, Italia, Republica Moldova).

Regretăm absența reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, prezență inițial confirmată prin intermediul unui Secretar de Stat şi apoi anulată.

10 august 2018 -  Violența condamnată!

Atât vorbitorii cât şi cei prezenți în sală (incluzând numeroşi participanți ce au fost gazați în Piata Victoriei), în marea lor majoritate, exceptând reprezentantii PSD din Parlamentul European au condamnat cu fermitate intervenția disproporționată a jandarmilor la protestul din 10 august 2018 și au solicitat parlamentarilor de la Bucuresti înființarea unei comisii de anchetă privind acțiunile autorităților la protestul diasporei. Victimele acestor violențe asteaptă cu interes rezultatul anchetelor în desfăsurare şi solicită justiției din România să îi pedepsească pe cei vinovați.

Respectarea Legii 299/2007 si a Legii nr. 224/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni

Participanții la dezbatere au solicitat autorităților de la Bucuresti să respecte Legea 299 / 2007 în totalitate şi nu doar selectiv şi să deblocheze oganizarea Congresului Românilor de Pretutindeni în conformitate cu prevederile acestei Legi.  Este nevoie mai mult ca niciodată ca Diaspora româneasca să beneficieze de o cale legală, institutionalizată de dialog cu autoritațile de la Bucureşti iar acest rol îi revine Consiliului Românilor de Pretutindeni, organ consultativ, apartidic infiintat în urma organizării Congresului Românilor de Pretutindeni în conformitate cu prevederile legii.

 

Centrele comunitare – Legea 86/2016

Un alt subiect adus în discuție a fost cel legat de înfiintarea centrelor comunitare (Legea 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate) reprezentanții Diasporei subliniind încă o dată ca aceste Centre Comunitare trebuie sa fie coordonate de către reprezentanți ai comunităților locale care cunosc bine situația din fiecare țară si nu de “oficiali” trimisi de la Bucureşti care doar să îngroase rândurile personalului detasat la Ambasade.

Pasaportul CRDS – discriminarea posesorilor

În prezent doar o mică parte a românilor care traiesc în altă tară respectă Legea privind declararea domiciliului permanet, implicit, fiind posesori de Pasaport CRDS (Cetățean român cu domiciliu în străinatate). Acesti români care respecta legislația în vigoare sunt discriminați comparativ cu românii care aleg să îşi pastreze domiciliul din România chiar daca în realitate locuiesc de foarte multi ani în altă țară. Fără a fi in posesia unei Cărți de Identitate românesti (reținută la momentul eliberării pasaportului CRDS), cetățenii români din diaspora se lovesc de tot felul de piedici în relația cu diverse autorițăti din România. De exemplu:

-      Posesorii de pasapoarte CRDS nu mai au dreptul să voteze la alegerile locale din România chiar dacă au un interes în acea localitate (proprietăți, plătitori de taxe, etc)

-      Posesorii de Pasapoarte CRDS nu pot participa la strângerea de semnături pentru inițiativele cetățenesti

-      Posesorii de pasapoarte CRDS nici măcar nu pot, LEGAL, dona sânge în România, procedurile specifice solicitând prezentarea Cărții de Identitate şi declararea unei adrese in România.

Rolul şi bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

Totodată s-a subliniat necesitatea creşterii bugetului alocat Ministerului pentru Românii de Pretutindeni astfel încat acest Minister să fie eficient şi axat pe problemele diasporei şi nu doar un distribuitor de fonduri pentru proiecte culturale asa cum este în prezent. Acest Minister ar trebui să coordoneze un grup interministerial dedicat diasporei, grup ce să acopere diversitatea problemelor specifice românilor plecați din țară (sclavia modernă, problema copiilor lăsați în țară,  simplificarea procedurilor în relațiile administrative cu statul român, etc).

Implicarea în viata politica din tările de adopție şi în România

Participanții la dezbatere au salutat şi incurajat implicarea cetățenilor români în politica la nivel local în statele în care îşi au reşedința această implicare având un rol determinat pe termen lung în ceea ce priveste consolidarea comunităților românesti din Diaspora şi interacțiunea acestora cu autoritațile statelor respective.

În acelaşi timp românii din diaspora sunt încurajați să se implice activ în politica din România în partidele existente sau în noi formațiuni politice astfel încât cei ce vor ajunge la guvernare în viitor să fie întradevăr reprezențanti ce sa garanteze demnitatea României în Europa.

Dezbaterea poate fi urmărita online aici: https://www.facebook.com/CaleaEuropeana/videos/480315819119227/

 

Pentru informatii suplimentare:

Cornel RADU-LOGHIN

E-mail:



AGENDA

dezbaterii

"Diaspora românească - gazată în România, respectată în Uniunea Europeană"

organizată de:

ROMBEL – Comunitatea românilor din Belgia

Consiliul Românilor de Pretutindeni

Bruxelles

Joi 6 septembrie 2018 ora 13.30 – 18.30 in sala ASP1G-3

Moderator: Cornel RADU-LOGHIN

Sandra PRALONG - Consilier de Stat - Administraţia Prezidenţială - România – Între şoc şi normalitate

Cătălin Sorin IVAN – membru al Parlamentului European – România demnă în Europa.

Florina PRESADĂ – Senator -Parlamentul României – Românii nimănui

Constantin CODREANU – Deputat - Parlamentul României – Diaspora, cel mai mare investitor în economia României, tratata cu dispreț de Guvernul de la București

Daniela Livia BÎCIU – Belgia - Implicarea in politica locala - provocari si beneficii pentru comunitatea româneasca

Valentina WELSH – UK – 10 august 2018 - Interzicerea dreptului la liberă exprimare

Intervenţii ale europarlamentarilor prezenţi in sală / Discuţii