Lansare de carte la Bruxelles | «DESPRE BRÂNCUȘI, MICROMONOGRAFIE», autori Ana și Dan Trestieni, o carte inedită despre viața și opera lui Brâncuși
Este o mare bucurie pentru comunitatea românilor din Belgia de a se reuni chiar în preajma zilei naționale pentru a-l onora pe Constantin Brâncuși (1876-1957), unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului XX. Cartea este perspectiva personală a Anei Trestieni (matematiciană și poetă) și a lui Dan Trestieni (sociolog) de a marca în felul lor împlinirea a 145 de ani de la nașterea genialului Constantin Brâncuși: ea începe în februarie 1876, anul nașterii sculptorului și se sfârșește în februarie 2020 cu expoziția retrospectivă Brâncuși de la Bozar, din Bruxelles. Micromonografia conține de asemenea informații inedite, cum ar fi o analiză a recent publicatelor epistole de dragoste între Brâncuși și tânăra balerină Marthe Lebhertz, punând în evidență caracterul excepțional al personalității maestrului (cartea este un produs intelectual accesibil și acelora care nu sunt specializați în istoria artelor).
Este Brâncuși (doar) al nostru sau al lumii?
Nu putem aduce un răspuns fără a ne rememora admirabila expoziție adusă în 2019 la Bruxelles de către EUROPALIA în colaborare cu ICR, când la 50 de ani de la prima deschidere a celui mai mare festival de artă din Belgia, România a fost aleasă țara invitată de onoare! Și cea mai neașteptată dovadă despre "Brâncuși al lumii" a venit în urma expoziției "Sublimarea formei" din cadrul evenimentului emblematic EUROPALIA ROMANIA 2019, unde a spulberat toate recordurile de intrari pe care organizatorii le-au putut spera. Expoziția de prestigiu dedicată lui Constantin Brâncuși a fost o premiera, deoarece aceasta a fost prima dată când a avut loc la Bruxelles o expoziție individuală, care evidențiază activitatea acestui artist deosebit de versatil (ultima retrospectivă a fost organizată la Paris în urmă cu aproape 25 de ani)
 
“ Am șlefuit materia pentru a afla linia continuă. Și când am constatat ca n-o pot afla, m-am oprit; parcă cineva nevăzut mi-a dat peste mâini ” (C. Brâncuși)
 
Dacă mai avem puțin timp și interes pentru asemenea introspecții, vă lansăm iată o invitație la un eveniment de suflet, pentru a (re)descoperi informații inedite despre viața și parcursul lui Brâncuși, pe care dorim să le aflăm alături de dumneavoastră... sau de ce cultura și educația culturală depășesc granițele simplului mers la muzeu!
***
La lansarea de carte publicul va avea ocazia de a asculta poezii recitate din cartea "SA LASAM SA CADA CUVINTELE/LAISSONS TOMBER LES MOTS" care reunește un ciclu de poezii inedit și subiectiv ales – Lucian Blaga, Ana Blandiana, Nichita Stănescu, Ana Trestieni – redate în limba română și în limba franceză prin efortul Anei Trestieni.
 
Intrarea este liberă. 
Evenimentul se desfasoara in data de 4 decembrie, ora 18h00, la sediul Asociatiei EuropaNova - adrea: Clos du Parnasse 11E, 1050 Bruxelles. 
 
 
Conform ultimelor decizii ale autoritatilor federale si locale privind protecția împotriva contaminării cu virusul COVID-19, participarea la acest eveniment se va face strict în baza unui certificat Covid Safe Ticket. 
 
Organizatori: Daria Pîrvu, Carmen Solomie, Ion Tudor Trestieni (fiul autorilor Micromonografiei Brancusi, care traieste in Belgia).