
In acest weekend de sarbatoare se desfasoara o activitate cultural - sociala deosebita, care marcheaza atat semnarea unui protocol de relatii culturale intre zona istorica Maramures din Romania si provincia Hainaut din Belgia, cat si solidaritatea intre oameni - toate profiturile acestui eveniment vor fi directionate catre reteaua Restos du Cœur Charleroi.
La evenimentul care se intinde pe durata a patru zile participa oficialitati belgiene si romane: Ministru-președinte al Valoniei, dl. Elio di Rupo, Guvernatorul Provinciei Hainaut, dl. Tommy Leclerq, deputata permanenta a culturii in Hainaut, dna. Fabienne Capot, primarul de la Merbes-le-Chateau, dl. Philippe Lejeune si consiliera pentru cultura de la Merbes-le-Chateau, dna. Veronique Preaux. Partea romana este reprezentata de Ambasadorul Romaniei in Regatul Belgiei, dna Andreea Pastarnac, Secretarul de Stat pentru Cultura, dna Diana Baciuna si directorul Directiei Judetene pentru Cultură Maramureş, dl. Ioan Marchis.
Scurt istoric ...
Sâmbătă, 30 aprilie 2022, într-un decor idilic din apropierea graniței cu Franța, în localitatea belgiană La Buissière, excelența sa Ambasadorul României în regatul Belgiei doamna Andreea Păstârnac și asociația Condorcet Voltaire au inițiat proiectul de colaborare și înfrățire culturală dintre regiunea Wallonă și Maramureș. Inițiativa a fost pusă la cale de Pierre Dutron, președintele asociației, care a locuit la Cavnic 12 ani, și Antoniu Nyerjak, "original" (cum ii place sa-si spuna) tot din Cavnic și care locuiește în Belgia din 2009. Pierre Dutron este un mare și cunoscut pasionat de tot ce înseamnă cultură și tradiții din Maramureș și România, fiind "părintele" mai multor asociații culturale. Antoniu Nyerjak, printre altele cantautor folk, a fost ambasadorul onorific al României în capitala culturala europeana Mons 2015 și colindă lumea cu iarba verde și cu spiritul Cavnicului natal în suflet.
"Am descoperit Maramureșul în anii 90, atunci când am participat la Festivalul datinilor și obiceiurilor de la Sighetu Marmației și m-am îndrăgostit instantaneu. Mai apoi avut ocazia să cunosc artiști maramureșeni de renume, ca Mihai Dăncuș, Ioan Marchiș și alții și arta populară și tradițiile din acest magnific colț de lume", spune presedintele Asociatiei Condorcet Voltaire.
- Toni, ce inseamna pentru tine puntea de suflet intre Maramuresul natal si tara de adoptie, trecand prin Cavnic?
Această înfrățire se dorește a fi o punte peste Europa, o punte peste timp, vrem să aducem Wallonia și tot ce înseamnă cultura ei în Maramureș și invers, vrem să facem cunoscute aici tradițiile noastre. În Belgia există 17 localități înfrățite cu localități din România și avem o comunitate estimată la 300.000 de români care trăiesc și muncesc aici, în toate domeniile, de la înalți funcționari din instituțiile europene până la muncitori în agricultură. Toți sunt integrați, dar tot trăiesc cu nostalgia pământului românesc în inimă, majoritatea tânjesc, deschis sau în secret, să se întoarcă acasă, chiar dacă visul acesta e pentru mulți o utopie, copiii care merg la școli aici fiind principalul motiv pentru a rămâne. Pentru această înfrățire contăm pe sprijinul Consiliului județean Maramureș, a Ministerului culturii, a direcției județene de Cultură și Patrimoniu Maramureș, a Ambasadei României din Regatul Belgiei, a europarlamentarilor români, iar din partea Wallonă a numeroase personalități politice și culturale printre care Elio Di Rupo, fost prim ministru și actual ministru președinte Wallon.
- Ce ofera acest eveniment, la care si noi, alaturi de voi, invitam romanii din Belgia si din regiune sa participe?
În zilele de 3-4-5-6 iunie vom face o serie de manifestări culturale, o expoziție de artă plastică, o seară de teatru Wallon, o seară de folk românesc ( care, spre surprinderea și încântarea mea a fost foarte apreciat atunci când am avut ocazia să mă prezint în fața publicului din Belgia), și, cel mai important, un spectacol al Ansamblului Transilvania din Baia Mare. Sperăm să-i putem avea cu noi și pe cei din grupul Iza și pe dragii mei prieteni Călin Ionce și Adrian Bogdan. În orice caz, cu asemenea capete de afis, succesul este garantat. Iar asta este doar inceputul.
Felicitari Toni si succes!
Rombel - Romani in Belgia invita romanii sa participe la acest eveniment cultural si de solidaritate, organizat cu mult suflet.