Cercul Artiștilor Diplomați din Bruxelles expune în cadrul Festivalului  Sărbătoare la Castel / La Fête au(x) Château(x)

Expoziția MINDSCAPES (pictură, fotografie)

4 țări, 7 artiști ai The Brussels Circle of Diplomatic Artists BRUCODA

19 iunie 2022, ora 15.00 – vernisaj

20-26 iunie 2022, Lu-Du, 16:00-18:00 vizitarea expoziției

Châteaux de Godinne (rue du Prieuré 1, 5530 Yvoir) – Église de Godinne

 

În 19 iunie 2022, ora 15:00, are loc vernisajul expoziției „MINDSCAPES” a The Brussels Circle of Diplomatic Artists BRUCODA și întâlnirea publicului cu artiștii la Château de Godinne (rue du Prieuré 1, 5530 Yvoir) – Église de Godinne, eveniment cu acces liber ce are loc în cadrul deschiderii oficiale a festivalului La Fête au(x) Château(x) / Sărbătoare la castel(e).

Expoziția este deschisă publicului zilnic, în perioada 20-26 iunie, între orele 16:00 și 18:00. Cu peste 8 expoziții organizate în centrele culturale și galeriile din Belgia, o rezidență și 3 galerii virtuale, BRUCODA prezintă în expoziția MNDSCAPES lucrările a 7 artiști plastici din 4 țări: pictură – Ioana BELTIC-PIASSONI (România), Roxana BUTA (România), Pompiliu CONSTANTINESCU (România), Maria Teresa DURAN (Belgia-Columbia), Anne-Marie VON PUTTKAMER (Germania), Heike TIEDE (Germania) și de fotografie – Claus SIEBENEICHER (Germania).

Organizat de Asociația HORIZON, Festivalul La Fête au(x) Château(x) / Sărbătoare la castel(e) – aflat la prima ediție – este o premieră în Belgia prin formatul de prezentare a patrimoniului arhitectural valon, dar și internațional, prezentând peste 8 castele de patrimoniu valon, 20 de evenimente din mai multe domenii artistice: muzică, arte vizuale, teatru, dans, având peste 100 de invitați.

La Fête au(x) Château(x) / Sărbătoare la castel(e) prezintă în program world music, muzică veche, expoziții de artă, teatru, evenimente medievale, ateliere și divertisment pentru copii și adulți, în cadrul încântător al celor mai frumoase castele din Valonia, care în mod normal nu se vizitează, dar sunt deschise publicului în mod excepțional cu această ocazie de punere în valoare a patrimoniului valon arhitectural, cu accent pe orașul Yvoir și împrejurimi.

În program: artiști de mare renume internațional din Armenia, Belgia, Columbia, Corsica, Franța, Grecia, India, Moldova, România, Spania, Ungaria.

Doar pentru a cita câteva nume:

GHEORGHE ZAMFIR (România), CLAUDE DELANGLE (Franța), EUGEN DOGA, Ana Cernicova, Dumitru Mitu, Marian Ungur (Moldova), A FILLETA (Corsica), TRONOS (România), Emilio Villalba, Sara Marina & Ángeles Nuñez (Spania), L'Ensemble Plăieșii (Moldova), El Carru « Trio » - Flamenco (Belgique), TREI PARALE (România), Roch DURANT, Elisabeth GRANDJEAN, Arsen Petrosyan Quartet (Armenia), Haroula Tsapara (Grecia), Krupnik – klezmer (Ungaria, Belgia), Prima Nocta – Folk metal / Rock Celtique (Belgia), Nisia Trio (Italia, Belgia), CRISTOFOR ALDEA-TEODOROVICI (Moldova), La Chorale de Saints Archanges (România), Sandip BANERJEE & Surajit DAS (India), musiciens du Conservatoire « Adolphe SAX » Dinant (Belgia), Alma e Vento (Portugalia, Belgia), Gabriel Medvedov pictor și artizan – arte plastice (România) și, ultimul, dar nu cel din urmă, o parte a artiștilor The Brussels Circle of Diplomatic Artists BRUCODA – 7 artiști din 4 țări – care își expun lucrările – pictură în ulei, acrylic sau technic mixte cu pigmenți,culori cerate: Ioana BELTIC-PIASSONI (România), Roxana BUTA (România), Pompiliu CONSTANTINESCU (România), Maria Teresa DURAN (Belgique-Colombie), Anne-Marie VON PUTTKAMER (Allemagne), Heike TIEDE (Allemagne) și fotografie: Claus SIEBENEICHER (Germania).

Scenele festivalului sunt diferite castele și situri istorice care nu sunt de obicei accesibile publicului larg: Château de Beloeil, Château de Vêves, Château de Waleffe Saint-Pierre, Château Corroy-le-Château, Théâtre du Vaudeville, Château d’Evrehailles, Château Prieuré de Godinne,  vechea fermă de la Château de Godinne, Château de Spontin, Donjon de Crupet.

Întregul festival este un spațiu cultural desfășurat „între world music și castele locale”, zilnic între 19 și 26 iunie, în unele dintre cele mai interesante și frumoase castele din Yvoire, Belgia. Această manifestare culturală deschide un nou capitol de diplomație culturală și dialog pentru BRUCODA, care iese din spațiul său expozițional metropolitan uzual înspre spațiile și oamenii din exteriorul său, o idee mai veche a cercului care se concretizează acum, permițând patrimoniului internațional surprins uneori în lucrările artiștilor să interacționeze cu vizitatorul în peisajul patrimoniului belgian. 

„Expoziția „MINDSCAPES” a Cercului Artiștilor Diplomatici din Bruxelles este o invitație înspre partea frumoasă a acestei lumi, cu peisaje utopice, imaginare sau reale, având ca sursă feminitatea ca percepție primordială și palimpsest al nașterii și renașterii lumilor.”  (Pompiliu Constantinescu, președinte BRUCODA 2018-2022)

Diversitatea mediilor culturale ale artiștilor BRUCODA dă forță expoziției și conduce privitorul către pace, echilibru, serenitate, introspecție și contemplare a diferitelor expresii și culturi artistice. Cercul Artiștilor Diplomatici din Bruxelles BRUCODA este o platformă și o rețea pentru membrii creativi ai Corpului Diplomatic din Bruxelles. Fondată în 2015 de Elmar Paltzer, este incluzivă prin natura sa și deschisă tuturor domeniilor creativității artistice. Cu peste 45 de Membri și Alumni răspândiți în întreaga lume și peste 15 membri activi, BRUCODA este astăzi unul dintre cele mai mari cercuri de acest tip din Europa. Sprijinind și încurajând artiștii diplomatici din Bruxelles, BRUCODA îi reunește și îi pune în contact cu alți artiști și prieteni interesați de artă în Belgia.

Cercul Artiștilor Diplomatici din Bruxelles este menit să devină mai mult decât un simplu grup de gestionare a evenimentelor. Primele idei vorbesc despre un salon de artiști, o revistă, expoziții ale artiștilor individuali, ateliere, colecții și multe altele. Artiști și prieteni. Prin acest proiect, Cercul Artiștilor Diplomatici din Bruxelles încearcă să creeze o lume artistică mai bună pentru artiști și să încurajeze crearea și diseminarea artei în cercurile culturale, în sensul MOTTO-ului Organizației Națiunilor Unite: „Cultură și dezvoltare durabilă pentru un sector cultural mai rezistent și cu impact.”

Link eveniment Facebook: https://fb.me/e/1TPDkZFbx

The Brussels Circle of Diplomatic Artists - BRUCODA

Site: https://brucoda.expat.brussels/

FB: https://bit.ly/3ytHu8P