Este pentru prima dată când am stabilit, pentru promovarea concertului DOR, un parteneriat social-media între Asociația Rombel-Români în Belgia și Asociația Agora for Life. Ne bucură și ne onorează.  În mod practic, este însă al doilea parteneriat, primul fiind cel pentru promovarea proiectului TV « Timpul Reîntoarcerii » dedicat românilor care s-au întors în țară, din diaspora. 

Invitație la concertul "DOR" - 29 octombrie 2022 ora 19:00 Conservatoire royal de Bruxelles - o împletire a cântului tradițional cu muzica clasică. Stăm de vorbă cu dna Mihaela Popescu, președinta Asociației "Agora for Life" 

  • Concertul de muzică clasică DOR și-a făcut un nume datorită calității sale impecabile,  dar și muncii din culise, pentru organizarea sa. Anul 2022 marchează a patra ediție, ce aduce nou această ediție ? Un scurt istoric al evenimentului ar fi binevenit. 

De-a lungul anilor am împărtășit mereu ideea că împreună putem face lucruri mari și este o plăcere să colaborăm cu RomBel pentru proiectele de suflet pe care le desfășoară Agora for life, cum este cazul emisiunii "Timpul Reîntoarcerii", de la Trinitas TV, dedicata românilor care s-au întors în țară din străinătate - între care și prietena noastră dragă din Belgia, Adina Blaga. Ne bucură mult partenariatul social-media, pentru promovarea concertului DOR, aflat, iată, la cea de-a patra ediție!

Cu o atenție deosebită îndreptată spre tinerii muziciei, aflați la început de carieră, Agora for life dorește să introducă nume noi pe scenă belgiană, ceea ce atrage de la an la an tot mai mulți prieteni ai DORului! De la prima ediție, dedicată Anului Centenar, în 2018, am crescut încet-încet, astfel încât am ajuns ca la a patra ediție să avem patru artiști excepționali, acompaniați - în premieră - de o orchestră formată din 33 de muzicieni!

Diferit este și conceptul, anul acesta ne-am dorit să realizăm o împletire armonioasă a muzicii tradiționale cu cea clasică, prin întrepătrunderea cântului arhaic, adus de Lorena Oltean, cu piesele clasice.

Pentru că noi promovăm, de fiecare dată, nu doar muzicieni români, dar și compozitorii români și având în vedere că,  am încercat, de asemenea, ca la această ediție să aducem în lumina  reflectoarelor compozitori și partituri pe nedrept lăsate în uitare, adevărate bijuterii, pentru care am scotocit prin sertare și am șters de praf partituri uitate, puțin cunoscute, nedreptățite aș putea spune, piese de o frumusețe tulburătoare și le vom aduce pe scenă Conservatorului Regal, acolo unde le este locul. Mulțumesc muzicienilor pentru acest efort !

Este un demers îndrăzneț din partea unei asociațîi care nu are finanțare, dar « Dumnezeu îi iubește pe cei curajoși » și sperăm să ducem la bun sfârșit și această ediție, cu sprijinul tuturor celor care susțîn acest demers ! Simțim mai mult ca oricând sprijinul prietenilor extraordinari ai Agora for Life ( mulțumim Dorina, Gabriela, Mădă, Iulia, Adriana, Doina, Emilia) sprijinul venit din partea altor asociații din sânul comunității românești din Belgia ( RomBel, EuropaNova) al preoților și parohiilor ortodoxe din Belgia și chiar și din Olanda, al Misiunii Greco Catolice din Bruxelles…

  • Cine sunt invitațîi acestei edițîi ?  Cine « lucrează »  la organizarea acestui eveniment complex, desfășurat la Bruxelles, dar cu participare internațională ?

Cum spuneam, invitatul special este violonistul Remus Azoitei, o onoare pentru noi, ca organizatori și un prilej extraordinar pentru public să îl asculte pe unul din marii violoniști ai zilelor noastre, care între sutele de concerte pe care le susține în fiecare an pe marile scene din toată lumea, între competițiile la care este invitat să facă parte din juriu, între cursurile de măiestrie pe care le organizează și  cursurile pe care le ține că profesor de vioara la Academia Regală de Muzică de la Londra, a găsit răgazul să poposească și la Bruxelles, pe scena DORului.

Lorena Oltean este o voce din lumea satului românesc, o voce de o profunzime extraordinară, care ajunge direct la inima și te mișcă, te uimește prin puritate și mesajul păstrat peste timp.

În premieră este invitat anul acesta și tânărul violonist Ștefan Șimonca-Oprită, cu un parcurs extraordinar de frumos, un tânăr care a știut să fructifice talantul primit de la Dumnezeu. La numai 17 ani a fost invitat să facă parte din orchestra Les Dissonances, în care este, ocazional, concertmaestru. Ca element inedit, Ștefan va și dirija una dintre piesele care fac parte din program, în partea a doua a concertului ,, Moment muzical,, de N. Kirculescu.

Pianistul Andrei Marta este colaboratorul nostru constant, el fiind unul dintre stâlpii pe care se susține DORul, fiind prezent pe scenă încă de la prima ediție. Deja de la a doua ediție ne-a dezvăluit o nouă fațetă a personalitățîi sale muzicale, cea de dirijor. Și de data această va fi în dublă ipostază de pianist, dar și de dirijior.

Sperăm ca de acest regal muzical să se bucure cât mai mulți oameni interesați de evenimentele culturale, de frumusețea și de mesajul universal pe care îl transmite muzică.

Acest eveniment este pregătit de o mână de oameni. În mare parte de mine, fiindcă eu am și cel mai mult timp la dispoziție, în strânsă colaborare cu colega mea Daria Pîrvu și cu  prietenele extraordinare care pun umărul la reușita acestui demers cultural. Cu toții punem în acest concert multă energie, suflet, timp, toate resursele pe care le avem, răsplată fiindu-ne aplauzele publicului, la final !

  •  De ce « DOR » ? Care este percepția  personală  despre dor ? (ca sentiment, concert, poate o culoare, o stare, o bucurie, o supărare, orice..)

« DOR » pentru că este ceea ce purtăm cu toții prin lume, negreșit, fiind departe de țară, este ceea ce avem în comun, oriunde am fi. Oricât de diferiți am fi, este ceva ce ne leagă, ceva ce avem în comun - și acesta este dorul !

Cred că pentru fiecare dintre cei care participă la acest eveniment, percepția este diferită. O prietenă care este nelipsită la fiecare ediție a descris DORul ca fiind un « leac » care alină dorul de țară, un « medicament » care da dependență și care te « obligă » să participi de fiecare dată. Mi s-a părut cea mai frumoasă descriere, pentru că este făcută cu inima, acolo unde ne dorim să ajungă concertul nostru. Este o descriere în care mă regăsesc.

  • Ați "exportat" concertul DOR la Viena. Dorul poate fi și el exportat ?

O altă întreprindere temerară a fost « exportul » primei ediții la Viena, în mijlocul frumoasei comunități românești de acolo, cu sprijinul violonistului Tudor Andrei, participant la primele două edițîi. A fost o experiență minunată, a fost primit cu multă căldură, sperăm să repetăm această călătorie, cum îi stă bine  DORului, să fie călător !

  • De cine le este dor românilor ?

Cred că fiecăruia dintre cei plecați în străinătate îi este dor de aceleași lucruri cardinale : familia, casa părintească, prietenii lăsați în urmă. Toate acestea sunt întruchipate pe scenă, într-o formă artistică, în DOR.

Invitațiela concert - VIDEO C0NCERT DOR

Muzică tradițională veche - VIDEO LORENA OLTEAN

 

 

Pană · vector · scris · vechi · hârtie - ilustratie vectoriala © nurrka  (#1212393) | Stockfresh  Interviu realizat de Carmen Solomie