Asociația Apollodore și Ambasada României în Regatul Belgiei au organizat în data de 13 ianuarie 2023, un eveniment cultural dedicat marelui poet Mihai Eminescu. Evenimentul aniversar s-a desfășurat la Reședința Ambasadorului României la Bruxelles și s-a bucurat de prezența reprezentanților asociațiilor românești din diaspora,  a românilor iubitori de artă,  cât și a  belgienilor  dornici să descopere valorile culturii române.

Intitulată ,,Vreme trece, vreme vine”, manifestarea literar-artistică a prilejuit reîntâlnirea publicului cu lirica eminesciană. După cuvântul de deschidere al E.S. Andreea Păstârnac, Ambasador al României în Regatul Belgiei, ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei Viorel Cibotaru a subliniat importanța creației eminesciene pe cele două maluri ale Prutului.

Traducătorul Jean-Paul Van Der Elst, a citit din cartea sa ,,Mihai Eminescu Romantische Gedichten”, poezii în limba flamandă. Prof. Liubovi Cibotaru a evocat personalitatea poetului,  iar prof. Alice Toma a ținut o prelegere despre complexitatea operei lui Mihai Eminescu și a rolului sau în literatura română și universală.

 Seara s-a încheiat cu un recital de poezie eminesciană, susținut de actorii Ioana-Raluca Zaharia și Doru Zaharia, care au încântat auditoriul cu interpretările lor, atât în franceză cât și în  limba română.

Din partea RomBel, ii multumim dnei Raluca Zaharia pentru colaborare si pentru fotografiile puse la dispozitie.

***

Ziua Culturii Naţionale este marcată în fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie, data aleasă fiind aceea a naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

La 16 noiembrie 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale, actul normativ întrunind 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.

Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această iniţiativă. În expunerea de motive a iniţiatorilor se arăta: ''Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional''.

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010.

Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestei ţări.

Sursa: AGERPRES