Noul mandat a adus la Parlamentul European o noua perspectiva, vizibila acum in schimbarea pozitiei privind timpul de lucru al soferilor de tir. Inaintea alegerilor europene din iunie 2009, deputatii europeni au aprobat includerea in directiva a soferilor independenti. Noul Parlament, in care dreapta politica are mai multe locuri, vrea ca soferii independenti sa nu fie obligati sa respecte noile reguli.

In mandatul trecut, majoritatea deputatilor au fost de acord ca toti soferii de tir, angajati sau independenti, sa respecte aceleasi reguli privind timpul de lucru, reguli care sa ii protejeze de riscurile care apar in situatia activitatii prelungite.

Soferii independenti pot lucra peste 65 de ore pe saptamana

"Este vorba de siguranta soferilor independenti. Daca directiva este buna pentru sanatatea angajatilor companiilor, ar trebui sa fie buna si pentru soferii independenti", a spus deputatul european Alejandro Cercas (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Spania), care a redactat un raport din proprie initiativa pe aceasta tema, raport ce a fost adoptat de Parlamentul European in octombrie 2008.

Cercas cerea atunci includerea in directiva a soferilor independenti. Din punctul dumnealui de vedere, atat soferii angajati cat si cei independenti sunt la fel de obositi in momentul in care lucreaza prea mult. "Vorbim aici de un timp prelungit de lucru. Soferii independenti isi pot extinde activitatea la peste 65 de ore pe saptamana", a adaugat dumnealui. Acestia pun in pericol si viata celorlalti participanti la trafic, crede domnul Cercas, care considera ca decizia tine de responsabilitatea sociala.

Temerile sunt exagerate

Raportoarea actuala pentru timpul de lucru al soferilor de tir, Edit Bauer (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Slovacia), considera ca temerile sunt exagerate si ca soferii stiu cand sa se opreasca. "Nu-i putem considera pe soferii independenti sinucigasi potentiali", a mai spus Bauer.

In plus, verificarea orelor de lucru pentru soferii independenti ar fi foarte complicata, iar costul acesteia prea ridicat, considera ea. Aceste argumente, dar si inutilitatea reglementarii, au fost mai puternice decat opinia celor care considera ca unele companii ar putea forta soferii angajati sa lucreze ca independenti pentru a "trisa".

Comisia parlamentara contrazice pozitia Parlamentului din mandatul trecut

Pe 29 septembrie 2009, comisia pentru ocuparea fortei de munca de la Parlamentul European a contrazis votul in plen din mai 2009, la diferenta de un vot (25-24).

Cercas considera ca acest vot reflecta evolutia politica a Parlamentului, deoarece aproape toti deputatii de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat) au votat pentru excluderea din directiva a soferilor independenti.

Sursa: PE