Comunicat de presa: Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) dă startul competiţiei “Premiile LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate”. Bucureşti, 3 noiembrie 2011. Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) lansează concursul anual dedicat studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate: “Premiile LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate”. Totodată, LSRS va premia, împreună cu organizațiile studențești partenere, studenții români cu rezultate academice și extra-curriculare deosebite în țară.


 

Recunoaştere în ţară. Concursul are drept scop recunoaşterea meritelor studenţilor români din universităţi reputate la nivel internațional, care se remarcă în plan academic și extra-curricular prin rezultate lăudabile în anul universitar 2010-2011.

Categorii de premii. Având în vedere răspândirea geografică a studenţilor români şi realităţile mediului academic internaţional, LSRS ia în considerare, la această a treia ediție, următoarele categorii de premii: Studentul Român al Anului din America, Studentul Român al Anului din Europa, Studentul Român al Anului de pe alte Continente (altele decât America și Europa), Studentul Român Erasmus al Anului, Studentul Anului în România și Marele Premiu pentru Studentul Român al Anului din Străinătate.

Sunt binevenite candidaturi din toate domeniile de studiu— de la științele exacte la științele umaniste și arte.

În ceea ce privește primele trei categorii de premii menționate, vor fi acordate distincții atât pentru nivelul universitar (licență), cât și pentru nivelul post-universitar (masterat și doctorat). Premiul Studentul Român Erasmus al Anului va fi oferit, ca și în cadrul ediției precedente, în scopul recunoaşterii meritelor studenţilor români care au beneficiat de mobilitate de studiu Erasmus pentru unul sau ambele semestre ales anului academic 2010-2011.

Totodată, pentru prima dată de la introducerea premiilor pentru excelență academică, LSRS va acorda, în colaborare cu ANOSR (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din Romania) și USR (Uniunea Studenților din România), un premiu adresat comunității studențești din România.

Nu în ultimul rând, competiția pentru Marele Premiu pentru Studentul Român al Anului din Străinătate este deschisă tuturor tinerilor români care au studiat în anul universitar 2010-2011 în străinătate, indiferent de continent.

3,2,1...Start! Înscrierile sunt gratuite, se realizează exclusiv online şi se pot face până la data de 1 decembrie 2011. Pentru a participa la concurs, tinerii interesaţi vor trimite un dosar de candidatură pe adresa de e-mail: , respectiv , menționând în titlul e-mail-ului secțiunea la care doresc să participe. Fiecare aplicație acceptată intră automat și în competiția pentru marele premiu: Studentul Român al Anului  din Străinătate!

Dosarul va conține un CV în limba română, engleză sau franceză și o scurtă autodescriere a candidatului, în limba română, cu diacritice, la persoana I, în cel mult 150 de cuvinte. Opțional, descrierea poate fi realizată și sub forma unui scurt videoclip de prezentare.

Câştigătorii vor fi selectaţi de un juriu alcătuit din personalități ale societăţii româneşti din mediul academic și profesional şi din reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), iar premiile vor fi acordate în cadrul Galei LSRS, care va avea loc pe 6 ianuarie 2012, la Bucureşti.

Mai multe informaţii despre concurs şi eveniment se găsesc în:  „Call for Applications”, „Criterii de Jurizare”, „Regulamentul de Participare” şi la adresele : http://gala.lsrs.ro,  http://gala.lsrs.ro/participare/detalii-concurs-2012/ .

În seara Galei, ai cuvântul! Ca și până acum, Gala LSRS 2012 are ca scop promovarea studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate cu rezultate academice deosebite. De asemenea, ea urmărește să faciliteze relaționarea și interconectarea comunității universitare din străinătate cu cea din țară și recunoașterea lor în spațiul public românesc. Totodată, Gala va marca aniversarea a trei ani de la înființarea Ligii Studenţilor Români din Străinătate.

La Gală sunt așteptați peste 600 de studenţi şi absolvenţi români de peste hotare, tineri din țară ce aspiră să îşi definitiveze formarea universitară în străinătate, precum și persoane publice ale spațiului românesc și specialiști de renume din diverse domenii (cultural, diplomatic, economic, decizional-politic, sportiv, mediatic și al societății civile).

Persoană de contact

Sorana Şerban

Vicepreşedinte Comunicare şi Informare

0752038218

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) este o organizaţie non-guvernamentală echidistantă și apolitică, care oferă un cadru de dialog și de acţiune pentru studenţii și absolvenții români din țară și din străinătate, promovând o puternică solidaritate între membrii săi, ca reprezentanți de valoare ai României, și o atitudine pozitivă față de perspectivele întoarcerii lor acasă. Scopul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele educaționale, profesionale, sociale şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a facilita contribuţia lor la dezvoltarea societăţii româneşti pe termen mediu și lung.

Principiile LSRS sunt valoarea, inițiativa, profesionalismul și solidaritatea. În egală măsură, LSRS susține valorile și principiile democratice fundamentale într-un mod transparent, responsabil și integru


Distincția în educație se premiază la început de an

LSRS dă startul competiţiei “Premiile LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate”!

Înscrie-te și tu până la data de 1 decembrie 2011 la una din categoriile de premii ce vor fi acordate la ediția din 2012 a Galei LSRS:

  • Studentul Român al Anului din America
  • Studentul Român al Anului din Europa
  • Studentul Român al Anului de pe alte Continente (altele decât America și Europa)
  • Studentul Român Erasmus al Anului
  • Studentul Anului în România
  • Marele Premiu pentru Studentul Român al Anului din Străinătate.

Înscriere. E foarte simplu. Ne trimiți într-un e-mail, la adresa , următoarele documente:

  • un CV (în limba română, engleză sau franceză)
  • o scurtă autodescriere (în limba română, cu diacritice, la persoana I, de cel mult 150 de cuvinte).

Opțional, descrierea poate fi realizată și sub forma unui scurt videoclip de prezentare. E-mailul va avea ca titlu secțiunea la care dorești să participi.

Eligibilitate. Sunt eligibili studenții români din toate ciclurile universitare, care au studiat în anul 2010-2011 la universități din străinătate, inclusiv cei care au absolvit în anul 2011. Pentru Studentul Român Erasmus al Anului sunt eligibili studenții care au obținut minim 30 ECTS / semestru, respectiv 60 ECTS / an academic.

Sunt binevenite candidaturi din toate domeniile de studiu— de la științele exacte la științele umaniste și arte!

Jurizare. Jurizarea celor înscriși se va desfășura în două etape. Preselecţia va fi realizată de laureații galelor anterioare, iar selecţia finală de un juriu format din personalități ale mediului academic, administrației publice, societății civile, mediului de afaceri şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP). Pentru concursul Studentul Anului din România, prima selecție va fi realizată de ANOSR (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din Romania) și USR (Uniunea Studenților din România), iar în ultima etapă, acelaşi juriu va desemna cel mai bun candidat.

Criterii de evaluare. Vor fi luate în considerare atât performanțele din mediul academic (rezultate notabile și mențiuni speciale în domeniul de studiu; activitate științifică - publicare de articole, cărți, lucrări în domeniul de specialitate, proiecte de cercetare, participare la sesiuni științifice etc.), cât și cele din aria extra-curriculară, fie ele în plan social (implicare socială, activități de dezvoltare comunitară, strângere de fonduri, proiecte umanitare, proiecte implicând comunitatea românească sau promovând imaginea României) sau personal (participări la concursuri, școli de vară, stagii de perfecționare sau activități remunerate, expoziții personale sau de grup, dezvoltare hobby-uri etc.).

Pentru fiecare dintre cele patru criterii de jurizare (rezultate notabile în domeniul de studiu, activitate științifică, activități extra-curriculare în plan social și personal), juriul va acorda candidatului o notă de la 1 la 5.

Decernarea premiilor. Studenții români de peste hotare şi din țară care au trecut cu brio de etapele jurizării vor fi premiați în cadrul Galei, la care ni se vor alătura personalități din mediul academic, din sectorul public, mediul de afaceri şi sectorul non-guvernamental din România. La eveniment sunt așteptați peste 600 de studenţi şi absolvenţi români de peste hotare, tineri din țară ce aspiră să îşi definitiveze formarea universitară în străinătate, precum și persoane publice ale spațiului românesc și specialiști de renume din diverse domenii (cultural, diplomatic, economic, decizional-politic, sportiv, mediatic și al societății civile). Gala Ligii Studenților Români din Străinătate 2012 va marca, totodată, trei ani de existență a LSRS. Pe scurt, în seara Galei, ai cuvântul! De pe scenă sau în dialogul cu alţi tineri ca tine.

Mai multe informaţii despre concurs şi eveniment găsești la adresa: www.gala.lsrs.ro, http://gala.lsrs.ro/participare/detalii-concurs-2012/. Pentru întrebări și observații, îți stăm la dispoziție la adresele: și .