Un grup de senatori americani au propus joi un proiect de lege menit să revizuiască semnificativ sistemul de imigrări din SUA, relatează Financial Times. Potrivit sursei citate, autorităţile îşi vor concentra atenţia în mod special către muncitorii calificaţi ce au o contribuţie importantă la dezvoltarea economiei, urmând să creeze un sistem de acordare a vizelor pe bază de merit. De asemenea, proiectul de lege are în vedere şi îmbunătăţirea securităţii graniţelor, una dintre principalele cerinţe ale republicanilor. În acest context, imigranţii ilegali, care au ajuns în SUA înainte de anul 2012 şi nu au niciun antecedent penal, vor avea posibilitatea să depună documentele pentru a fi înregistraţi cu statutul legal de „imigranţi provizorii”, după ce achită taxele către stat şi o amendă în valoare de 500 de dolari.

În plus, senatorii propun o creştere a numărului de vize pentru muncitorii calificaţi – de la 65.000 la 110.000 -, ca urmare a plângerilor venite din partea companiilor nemulţumite că nu pot angaja inginerii de care au nevoie. Totuşi, dacă cererea pentru muncitori înalt calificaţi va fi mare, numărul imigranţilor acceptaţi poate ajunge la 180.000, precizează sursa.

În ceea ce priveşte muncitorii necalificaţi, legea va permite acordarea a 200.000 de vize „W”, cu posibilitatea creşterii nivelului în funcţie de cerinţele de pe piaţă.

otodată, proiectul de lege presupune înlocuirea „vizei diversităţii” – sistemul de loterie „green cards” – cu un sistem bazat pe merit, ce va lua în considerare educaţia, munca şi legăturile familiale cu SUA. Numărul vizelor de acest tip va porni de la 120.000 pe an, urmând să ajungă la un maxim de 250.000.

Toate aceste măsuri sunt privite cu ochi buni de analiştii americani, care au arătat că noua lege ar putea avea un impact pozitiv asupra economiei SUA în următorii ani.

Pe de altă parte, au existat şi voci care au lansat diverse critic la adresa proiectului.

„Vorbim despre o lege care va avea efect asupra mai multor aspecte ale socităţii, va remodela întregul sistem de imigraţii, va introduce în economie cel puţin 30 de milioane de muncitori străini şi va avea impact direct asupra fiecărui american plătitor de taxe”, a explicat senatorul republican Jeff Sessions.

 

gandul.info