Nu mai puţin de 18 grupuri informale din Diaspora românească din Europa au semnat un protest vizavi de gravele defrişări care au loc în pădurile noastre.

"România se află într-un moment de răscruce în privinţa drumului pe care îl va alege. Jaful din pădurile noastre trebuie să înceteze. Factorii de răspundere care nu şi-au facut datoria până acum trebuie să răspundă pentru masacrul asupra pădurilor, Parcurilor Naţionale şi rezervaţiilor.
Românii activi din Diaspora, organizatori ai protestelor din data de 9 mai, atragem atenţia factorilor de decizie politică din ţara noastră asupra faptului că nu mai suntem dispuşi sa tolerăm continuarea jafului din pădurile României, paduri care adăpostesc ultimele fărâme de natură sălbatică şi de padure virgina la nivelul întregii Europe (250 000 ha din totalul de 322 000 de păduri virgine se află în Romania – păduri care adapostesc unele dintre cele mai mari mamifere din toate statele europene la un loc, cu excepţia Rusiei, potrivit EIA şi Greenpeace).
Până acum, mesajele trimise politicienilor au fost ignorate : apelurile micilor întreprinzători care au ramas fără materie primă din cauza cvasi monopolului firmelor austriece Egger, Kronospan şi Schweighofer Holzindustrie şi au fost nevoiţi să-şi inchida portile ( zeci de mii de locuri de munca pierdute în sectorul prelucrarii lemnului, în ultimii 10 ani, conform estimărilor) , apelurile celor rămaşi fără case, după ce acestea au fost luate de viiturile cauzate de defrisarile masive, apelurile biologilor, care au atras atenţia asupra pierderilor incomensurabile pentru fauna şi flora locale, unice în Europa.


Considerăm ca situatia în care s-a ajuns este de o gravitate fără precedent, că ţara noastră este supusa unui ECOCID . A venit momentul ca vocea societăţii civile să fie, în sfârşit, ascultată. Dacă politicienii au uitat care le este mandatul cu care au fost aleşi să ne reprezinte, românii din Diaspora nu uită nici o secundă şi sunt mai hotarâţi ca oricând să respecte art. 55, alin. 1 din Constituţia Romaniei : “Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România”.ONG-urile romîneşti din străinătate cer stoparea imediată a oricăror defrişări


Prin urmare, cerem : Instituirea unui moratoriu, pe toate tăierile, legale sau nelegale, până la evaluarea situaţiei padurilor – stoparea ecocidului actual. Introducerea în legislaţie a notiunii de crima impotriva mediului (Ecocid).
Interzicerea definitiva a tăierilor de padure în Parcurile Naţionale, Parcurile Naturale, rezervaţii şi arii protejate. Interzicerea exportului de masă lemnoasă, pe o perioada nedeterminată, aşa cum se întâmplă deja in alte ţări care îşi protejeaza aurul verde (vezi Bulgaria şi Ucraina - începând cu ianuarie 2016). Includerea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a tuturor pădurilor virgine din România Demararea imediata a unui program de reîmpădurire a suprafeţelor defrisate în ultimii 25 de ani. Verificarea în regim de urgenţă a legalităţii retrocedărilor efectuate până acum.

Ne exprimam speranta ca factorii decizionali vor asculta vocile celor multi si ca vor lua deciziile pe care le asteptam, pentru ca , atunci cand ne vom intoarce in tara, sa le putem arata copiiilor nostri padurile cu care ne mandrim si nu o suprafaţă stearpă, deşertică, precum cea din sudul Olteniei, aparută din cauza despaduririlor. Salutăm decizia Guvenului de a elabora o procedură de urgenţă prin care exporturile de orice fel de masă lemnoasa să fie interzise pe o perioadă limitată şi sperăm ca măsuri similare să fie adoptate în regim de urgenţă.
Adaugam ca romanii din diaspora nu accepta să fie masă de manevra şi că acţiunile întreprinse de ei să servească drept paravan pentru apararea unor interese private".
Semnatarii sunt:
Agora for Life – Belgia
Rosia Montana Paris – Franţa
Dacia Libera – Franţa
Diaspora Franta solidara cu Romania. (Romani Indignati) – Franta
Intresseföreningen för Rumäner i Sverige – Suedia
Initiativa Solidaritate pentru Romania – Suedia
Munchen rettet Rosia Montana – Germania
Jurnal de Nord- Ziarul romanilor din Norvegia
Diaspora Romaneasca Unita – Italia
New Environmentalist – Marea Britanie
Salvați Roșia Montană Dublin – Irlanda
Romanian Community of Ireland – Irlanda
Grupul de manifestanti de la Madrid – Spania
Rosia Montana Madrid – Spania
Romanii din Italia – impotriva exploatarii gazelor de sist – Italia
Environmental & Social Change – UK
Save Rosia Montana – UK
Romani in Franta – Pentru un mediu curat

sursa: evz.ro