Povestea cea adevarata spune ca, cu ceva vreme in urma, o urgie de foc si para se abatu asupra neamului romanesc. Suflete se stinsera cu zecile, rauri de lacrimi se pornira a curge si potopira zile la rand,  pana azi si in multe ce vor mai veni.
Parinti si-au ingropat copiii, prieteni prietenii, rudele rudele, sau cunostintele, sau pe cineva. Un popor intreg si-a inmormantat tineretea in sfarsit de octombrie 2015.

Pentru unii viata s-a oprit literalmente in loc, altii au uitat sa mai traiasca, altii refuza sa ridice capul din suferinta. Fiecare dupa cum il lasa credinta.

Si mai sunt cei care lupta prin spitale, pe la medici, cu autoritatile. Si cei care-i incurajeaza, cei care-i sustin, cei care nu uita, cei care isi amintesc de durerea lor, a celor ramasi  ''in urma'', care se aduna cu mic cu mare si muta muntii la Bruxelles, pun mana de la mana, fac ce stiu ei mai bine si cum pot mai bine, fiindca ''cei din urma'' merita totul sa fie din nou cei dintai.


Asadar, povestea spune ca la vreme blanda de decembrie ingaduitor, cu adieri blande si vreme seaca – nemaipoment de ani prin ''belj'', o mana de oameni vrednici de pe la institutiile europene, de la EuropaNova, de la Valente umane, de la Rombel si foarte multi altii care si-au facut drum pe Rue Marteau 3 pe 15 si 16 decembrie – toti unul si unul, cu inima cat casa si cu sufletul in palma, au incropit un targ de iarna, de Craciun. Ca sa ne amintim noi, unii plecati, de cat de dor ne este de casa, sa ne gandim cu drag la zilele cand depanam  amintiri in familie de sarbatori, sa ne imbiem cu un pahar de vin fiert, un cozonac, o sarma cu smantana, un carnat, o gustare cu zacusca, sa ii imboldim si pe altii sa ia o gura ''de aer romanesc'', fiecare pe limba lui si sa faca bine.

Caci multi sunt oameni pe lume care vor sa faca un bine !

Care simt durerea altora, care vor sa imparta inzecit din increderea lor, care inteleg ca o felicitare mestesugita cu migala de maini rabdatoare e mai mult decat o bucata de carton pictata, ca o lingura de lemn vopsita vesel amesteca mai adanc in suflet decat cea din oala de pe soba, ca un CD e mai mult decat un titlu al unei trupe sfasiate, ca randurile unei carti sunt mai mult decat vorbe lipite pe hartie, ca o sarmaluta de post e mai mult decat implinirea unei pofte in ceas de post, ca un borcan de dulceata e mai dulce cand stii ca cineva departe se bucura de bucuria ta.

Care stiu mai inainte de toate  ca acestea au o valoare directa, exprimata in bani. Bani, care la randul lor reprezinta mai mult decat o suma a unor donatii si care traduc in limba inimii curajul, increderea si speranta ca cei ''ramasi in urma'' o vor scoate-o la capat , ca fiecare dintre noi contribuim direct sau nu la reinaltarea lor spre speranta zilei de maine, de poimaine, de peste un an.


O lingura de mamaliga si-un blid de varza murata au impreuna puterea magica a increderii unei natii. Aduna oameni, hranesc suflete, impreuneaza  doruri, ridica priviri spre bolta bisericii si spun un Doamne-ajuta ! Sa fie bine !

Si-am incalecat pe lingura mea, si v-am spus povestea ‘sa !

articol scris de Selena Ardelean

***********************************************************

Selena Ardelean este autoarea „Vieţii in belj”, actualmente life coach, trainer, speaker; predă cursuri  de orientare socială imigranţilor în Belgia ca  freelance în colaborare cu EVA - Agentschap Inburgering en Integratie.

Ȋn paralel organizează traininguri Mastermind – “Devii ceea ce gândeşti”  în cadrul Inge Rock Academy, după cartea cu acelaşi nume pe care a tradus-o de curând în limba română, pregătește ateliere bazate pe gândirea pozitivă în cadrul Triple A Coaching (Training and Speaking).

De aceeaşi autoare : « Pozne cu Jmeke » (2001), « Cenuşă de jar » (2006)