(Rombel):  Buna Nicu, si iti multumesc pentru acest interviu pentru Rombel. Ca sa fiu pragmatic, la fel ca initiativa ta, am sa trec direct  la subiect. Noi ne cunoastem de peste 10 ani, insa pentru cititorii care inca nu te stiu, cine esti tu, ce faci, si ce este  i74 ?

(Nicu): Multumesc, Dorin, pentru oportunitatea de a le vorbi romanilor din Belgia despre proiectul nostru. Sunt un roman care munceste aici de 9 ani si traieste in continuare cu gandul la Romania. Ma ocup de relatia dintre Parlamentul European si Congresul Statelor Unite. Iar din 2015 fac parte din comitetul de initiativa i74 - Parlament pentru cetateni.

(Rombel): Cum a aparut idea #i74 si cine o sustine ?

(Nicu):  Ideea a aparut in contextul protestelor impotriva proiectului de la Rosia Montana. Atunci, impreuna cu alti prieteni am vrut sa blocam acest proiect nedrept printr-o initiativa legislativa a cetatenilor. Intre timp insa proiectul a fost blocat la presiunea strazii.

Am revenit insa la ideea initiativei cetatenesti. Am spus: de ce in 25 de ani de democratie nu a existat un grup de cetateni care sa scrie ei insisi o lege, asa cum o permite acest articol 74 al Constitutiei, care a fost si inspiratia pentru numele nostru.

Am format o echipa si ne-am gandit la ce am dori sa schimbam in primul si primul rand. Si am ajuns la concluzia ca regulile jocului sunt cele mai importante - felul in care functioneaza institutiile principale ale democratiei. Parlamentul in primul rand trebuie reformat in sensul transparentei la vot, al responsabilitatii in gestionarea resurselor, al seriozitatii in exercitarea mandatului.

 

Ideea a pornit din cadrul Fundatiei CAESAR, dar intre timp a devenit proiectul nostru al tuturor, al voluntarilor de peste tot, al oamenilor care au semnat si apoi au strans si ei semnaturi.

(Rombel):  Ce vor castiga cetatenii romaniei daca i74 va fi intr-o buna zi implementata?

(Nicu): Vor castiga un exercitiu nou - al participarii directe. Vor castiga un Parlament care functioneaza dupa reguli ca in tarile cu traditie democratica mai bine stabilita. Speram de asemenea ca vor castiga si o procedura mai usoara de initiere de legislatie.

Dar mai ales, pot castiga o voce si o incredere in sine - da, nu suntem buni doar de adus la vot o data la patru ani, ci avem lucruri de zis si intre alegeri.

(Rombel): Mi-ai spus ca nu ti-ai inchipuit ca e asa de greu  sa aduni 100000 de semnaturi dintr-un sfert din judetele tarii. Cum te-ar putea ajuta o persoana (din diaspora sau din Romania) care ar dori sa se implice in aceasta campanie?

(Nicu): Fiecare semnatura si participare este foarte importanta pentru ca transmite un mesaj. Diaspora este de multe ori la conducerea schimbarii de acasa, ajunge sa ne amintim ce s-a intamplat la ultimele alegeri prezidentiale.

Dar diaspora are o sansa sa contribuie si mai mult cu idei, cu participare concreta. Acum avem sansa sa contribuim concret la o lege scrisa de cetateni prin actul semnaturii initiativei cetatenesti.

Vorbeai de greutatea implementarii. Stii de ce e greu? E greu pentru ca legea e invechita, dateaza din 1999 si ne cere un numar triplu de semnaturi fata de cat este nevoie sa alegi un parlamentar de exemplu. Pentru ca ne cere semnaturi pe hartie, in fiecare localitate in parte, semnaturi care trebuie duse si autentificate la primarii, in dosare cu snur(!). Legea ne cere sa facem toate aceste lucruri in 6 luni, pe cand initiativa cetateneasca europeana iti lasa 1 an si posibilitatea semnaturii electronice.

De aceea spun ca acest instrument al initiativei cetatenesti trebuie adus la zi, intr-o tara europeana cum este a noastra.

(Rombel):  Un gand pentru cititorii Rombel?

(Nicu): Romanii din Belgia sunt printre cei mai activi cand vine vorba de democratia de acasa. Ii asteptam sa semneze i74, sa citeasca tot despre proiect pe site-ul nostru www.i74.ro, iar aici in Bruxelles ii rog sa o faca la sediul Rombel/EuropaNova (Clos du Parnase 11E, Bruxelles, in apropierea Place de Luxembourg) sau sa ma contacteze prin e-mail sau pe colegul Andrei Bunis, si el membru in comitetul de initiativa pentru a semna si participa in proiect.

(Rombel): Mult success Nicu si echipei #i74 si sper sa ajungem cat mai curand ziua sa le facem si noi legea lor!

 

 


 

i74 pe scurt

i74_logo_2015-08-12-01_small.png

Ce este i74?

Inițiativa legislativă a Fundației CAESAR, născută în baza Articolului 74 din Constituţia României. Prin prevederile acestui articol, cetățenii pot introduce legi în Parlament. Conform Art. 74, „(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.” Proiectul i74 îşi propune să adune aceste 100.000 de semnături pentru a schimba modul de funcționare a Parlamentului -- ne dorim un Parlament pentru cetățeni, nu pentru politicieni.

Semnează acum →


Cum ne propunem să reușim?

Vrem să strângem peste 100.000 de semnături în cel puțin 11 judeţe. Fiecare județ trebuie să aibă minim 5.000 de semnatari.


De ce i74?

Pentru că a venit timpul să avem un parlament pentru cetățeni, nu pentru politicieni, ca și până acum. Fiecare român își dorește să aibă pe cine să voteze, nu împotriva cui să voteze. Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de conducători care să ne reprezinte interesele de cetățeni în parlament.

Situația sta în felul următor în momentul de față:

-- 9 din 10 români nu mai au încredere în Parlament
-- Parlamentarii au dreptul de a decide orice, oricând doresc, prin vot secret. Așa și-au scris regulamentul.
-- Fiecare parlamentar costă statul român peste 53.000 de lei lunar.
-- Rata absenteismului este una nepermis de mare: media prezenței la votul în Senat a fost de doar 49% în 2013


Ce aduce nou i74?

1. Transparență: Propunem voturi la vedere, accesibile tuturor cetățenilor. Ca să știi cum te reprezintă aleșii tăi.

2. Seriozitate: Propunem ca fiecare absență nemotivată să fie sancționată cu 1% din salariu. Ca să știe că nu se joacă pe timpul nostru.

3. Responsabilitate: Decontările pe baza declarațiilor pe proprie răspundere nu vor mai fi permise. Pentru a se deconta cheltuieli, va fi nevoie de documente justificative. Pentru că banul public e banul tău și nu poate fi cheltuit oricum.

Schimbarea pleacă de la noi toți. Iar puterea lor e în mâinile noastre.

Semnează și cheamă-i pe toți alături de tine.  Pentru că meriți un parlament pentru cetateni. Împreună le facem legea!

Semnează acum →