🇷🇴 La Multi Ani rombelisti ❤, romani din Belgia, din diaspora, de pretutindeni! Haideti la joaca... serioasa. 🙂

- Dacā aş fi o țară, aş fi...

- Dacā aş fi o limba, aş fi...

- Dacă aş fi o meserie, aş fi...

- Dacă aş fi un cuvânt/ o expresie/un proverb, aş fi...

- Dacã aş fi o celebritate, aş fi...

- Dacă aş fi un fruct, o culoare, un animal, as fi ...

***

Începând cu anul 2015, Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai.

Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial din 21 noiembrie 2007. Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, conform căreia se schimbă data la care se sărbătoreşte această zi.

Iniţiatorul acestei modificări legislative este deputatul PNL de Diaspora, Aurelian Mihai, care, la 23 aprilie 2015, susţinea, într-un comunicat de presă remis AGERPRES: "În luna mai a anului 2014 am prezentat colegilor parlamentari iniţiativa de modificare a Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, proiect susţinut de încă 42 de colegi deputaţi şi senatori, care, iată, în urma votului dat ieri, 22 aprilie 2015, în Camera Deputaţilor, a fost votat de către 299 din deputaţii prezenţi. Modificarea adusă de această iniţiativă legislativă prevede ca Ziua Românilor de Pretutindeni să fie sărbătorită în fiecare ultimă duminică a lunii mai".

În expunerea de motive, se precizează că această modificare a fost adusă ca urmare a solicitărilor repetate ale comunităţilor de români din afara graniţelor statului român.

De asemenea, deputatul Aurelian Mihai a explicat opţiunea pentru alegerea acestei noi date, prin faptul că în luna mai au loc mai multe sărbători ale familiei, precum Ziua Mamei (prima duminică din mai), Ziua Tatălui (a doua duminică din mai), dar şi Ziua Europei sau Ziua Independenţei de Stat, ambele celebrate la 9 mai. Astfel, luna mai este o perioadă propice activităţilor culturale specifice acestei zile.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română - persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase. Între anii 2007-2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată în fiecare an, la 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), printr-o serie de manifestări organizate în zone în care trăiesc mulţi români.

Sursa info: AGERPRES

***

In aceste zile, domnul Gheorghe-Florin Cârciu, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni (Departamentul pentru Românii de Pretutindeni) se afla intr-o scurtă vizită la Bruxelles, informeaza Ambasada Romaniei in Belgia.

❐ De cine/ce ti-e dor?

❐ Iubesti Romania?

❐ Care este simbolul Romaniei pentru mine? (usturoiul, sarmalele, Ursus, etc. )

 *****

Carmen S :  « Eu in primul rand sunt recunoscatoare si mandra ca sunt romanca, fara a avea insa vreun merit la asta. Iubesc Romania SI romanii. Ca meserie as alege sa fiu tot profesor. As fi un mar verde si rotund, as fi culoarea rosie si as fi un lup. »

« Mi-e dor mereu de mama si tata, de sora mea. Mi-e dor de munti si de Cluj, dupa ce ne-am mutat din oras am avut mai multe ocazii in care, luand acceleratul spre Oradea, sa coboram in fuga mare in pauza de 20 de minute, sa alergam pana la statia de troleu de langa gara, doar sa respiram aer de Cluj.  si chiar mirosea a amintirile noastre. Si-mi mai place mirosul diminetilor cu roua. »

Cristina L.P.  "Dacā aş fi o țară, aş fi.. Elvetia

- Dacā aş fi o limba, aş fi...italiana

- Dacă aş fi o meserie, aş fi...doctor in loc de asistenta

- Dacă aş fi un cuvânt/ o expresie/un proverb, aş fi... "Fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma feresc si singura"

- Dacã aş fi o celebritate, aş fi...nu am idee

- Dacă aş fi un fruct, o culoare, un animal, as fi ... capsuna, rosu, leoaica"

Daria P.  "Mai în glumă, mai în serios, ...

- dac-aş fi o țară, aş fi Dacia, pentru cã o conduc 🚗
- dac-aş fi o limbă, aş fi un dialect picard 🗣 , să pricep ce-şi povestesc vecinii de vârsta a treia, că se amuză ca nişte (pre)adolescenți şi chicotesc între ei cu mare complicitate ;
- dac-aş fi o meserie, aş fi un magician;🔮;
- dac-aş fi o expresie, aş fi Carpe diem✌;
- dac-aş fi o celebritate aş fi 🎨 "Fata cu cercel de perlă” din tabloul lui Vermeer;
- dac-aş fi un fruct, aş fi mărul interzis 🍎; culoare-aş fi lapis lazuli 🧿 şi animal-aş fi un şarpe din horoscopul chinezesc 🐉"

Gabriela S - "- Dacā aş fi o țară, aş fi...România

- Dacā aş fi o limba, aş fi...limba română

- Dacă aş fi o meserie, aş fi... IT-ist

- Dacă aş fi un cuvânt/ o expresie/un proverb, aş fi..."Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,"

- Dacã aş fi o celebritate, aş fi...Albert Einstein

- Dacă aş fi un fruct, o culoare, un animal, as fi ... vulturul Harpie"

Ovi U - " Îmi iubesc țara dar nu și poporul. Pentru că, statistic vorbind, suntem înclinați să trădăm instant, să necistim istoria veche, să ne batem joc de cultură și civilizație, deoarece suntem mândri ca suntem agramați, analfabeți, cu pretenții de mari cuceritori când e vorba de bărbați, respectiv celebre femei fatale, că ne place să ne lăudăm cu orice, chiar dacă nu e al nostru, sau chiar dacă nici nu știi bine la ce se referă, că ne place să bem 2-300 ml de țuică , apoi să cădem sub masă și a doua zi sa ne luăm la harță toți cei cinci-șase inși cum că cine a băut mai mult de jumătate de litru din sticla de un litru...Dacă-i întrebi, toți au băut minim 500 de ml.... Că ne punem la punct nevestele cu o palmă bine țintită, că ne batem copii pe principiul "Bătaia e ruptă din rai" , că ne interesează ce fac vecinii, că ne dăm cu părerea despre orice...

Că suntem murdari și umblăm murdari pe principiul "Nu-mi pasă că și-așa nu mă cunoaște nimeni..."

Și lista ar putea continua 🙁

Îmi iubesc patria, păcat de popor 😪
Dacă nu eram IT-ist, mi-ar fi plăcut să fiu profesor.
Dacă aș fi fost animal, aș fi ales logic, urs sau măcar simbolul Daciei libere : Lupul !
Dacă aș fi ales o vorbă, aș fi zis în gura mare: "Mai deșteaptă-te, române !"
Dacă ar fi să aleg o celebritate, aș fi ales să fiu Arnold cu apucături de Vlad Țepeș 😡
Visuri 😁"

Oana G - " 🇷🇴 La Multi Ani românilor dragilor! ❤

Deşi întrunesc toate condițiile, nu am cerut până acum cetățenia belgiană. La serviciu sunt unica româncă şi unica femeie. Am fost frecvent întrebată de ce nu doresc să fiu cetățean belgian . Pentru că sunt româncă,le am răspuns . Şi sunt mândră de asta.

- Dacā aş fi o țară, aş fi Franța

- Dacā aş fi o limba, aş fi latină

- Dacă aş fi o meserie, aş fi designer

- "Dar din dar se face rai"

- Dacã aş fi o celebritate, aş fi Tina Turner

- Dacă aş fi o pasăre, aş fi un porumbel

O seară liniştită şi "Nu lăsa pe mâine ce poți face azi!"."

 

🇷🇴 Acesta este un mesaj (poll)  postat in grupul RomBel pe platforma Facebook la data de 29 mai 2022 si sunt selectate cateva din raspunsurile primite.